BANK OF AMERICA:  "Este nevoie de o recesiune profundă pentru ca inflaţia să se calmeze"

Andrei Iacomi
Bănci-Asigurări / 9 iulie 2022

"Este nevoie de o recesiune profundă pentru ca inflaţia să se calmeze"

Ethan Harris, şeful echipei de analiză al BofA: "Piaţa nu este un bun indicator al aşteptărilor inflaţioniste pentru «oamenii reali», iar investitorii au o viziune prea simplificată asupra legăturii dintre creştere şi inflaţie"

Prognozele privind caracterul tranzitoriu al inflaţiei s-au dovedit complet în afara realităţii şi este nevoie de o recesiune profundă pentru domolirea creşterii generalizate a preţurilor, conform Bank of America (BofA), scrie Business Insider.

Într-o notă a băncii de vineri, analiştii instituţiei au spus că inflaţia poate scădea către sau sub ţinta de 2% în circa doi ani, dar că pentru asta economia trebuie să aibă o contracţie severă.

Echipa condusă de Ethan Harris a scris: "Pare să se uite că inflaţia reprezintă o variabilă lipicioasă, care se mişcă lent (...). Vârfurile se pot corecta rapid, dar inflaţia de bază tinde să aibă o mişcare graduală decalată faţă de economie. Va fi nevoie de timp pentru a calma piaţa muncii şi chiar de mai mult timp pentru a reduce inflaţia indusă de costul forţei de muncă".

De asemenea, analiştii au spus că aşteptările inflaţioniste vor fi dificil de redus, în condiţiile în care în general pieţele ignoră istoria economică, ceea ce înseamnă că perspectivele nu se bazează pe ceea ce s-a întâmplat înainte, conform sursei menţionate.

"Piaţa nu este un bun indicator al aşteptărilor inflaţioniste pentru «oamenii reali», iar investitorii au o viziune prea simplificată asupra legăturii dintre creştere şi inflaţie", a scris Harris. "În opinia noastră, va fi extrem de greu pentru Fed să readucă inflaţia la ţintă, într-un interval de doi ani".

Scenariul descris vineri diferă de prognoza oficială a Bank of America, conform căreia economia va înregistra o încetinire bruscă cu riscul unei recesiuni uşoare, dar Rezerva Federală nu va fi suficient de agresivă pentru atingerea ţintei de inflaţie de 2%, în termen de doi.

Pe de altă parte, raportul de vineri al Biroului de Statistică al Muncii a arătat că economia SUA a creat în iunie 372.000 de noi locuri de muncă, excluzându-le pe cele din sectorul agricol, cu mult peste aşteptări. Or, asta deschide calea ca Fed-ul să continue cu ridicări agresive ale ratelor dobânzii pentru a calma inflaţia, în detrimentul creşterii economice.

Ultimul sondaj realizat de Deutsche Bank printre clineţii săi a arătat că peste 90% dintre respondenţi se aşteptă la o recesiune în SUA până la sfârşitul anului viitor, în creştere faţă de 35% cât a indicat sondajul derulat în decembrie, potrivit Bloomberg.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. eur usd 0.835 e de ajuns pentru "o recesiune profunda" la nivel global ?

    1. nu de alta dar se poate si mai jos... la nevoie :) ....

      Strict o paritate eur usd nu e de ajuns pentru o recesiune profunda. Sunt alte aspecte mai importante care se pot reflecta partial in paritatea eur usd si pot declansa o recesiune profunda

      de acord cu tine.

      primul comentariu a fost doar abordarea facila, "coaja" unei abordari care poate deveni mult mai profunda in analiza (dar nu e locul aici).  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb