Băsescu suflă vânt în pupa eolienelor

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 ianuarie 2014

Băsescu suflă vânt în pupa eolienelor

Preşedinţia cere reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013, care amână tranzacţionarea unei părţi importante a certificatelor verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă.

În cererea de reexaminare, preşedinţia arată că această modificare a schemei de ajutor de stat acordat energiei regenerabile nu a fost pre-notificată la Comisia Europeană, că este inoportună şi expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

În comunicatul Preşedinţiei se arată: "În data de 24 iunie 2013, Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. În data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o nouă scrisoare prin care subliniază necesitatea prenotificării, obligaţie neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României".

Surse parlamentare susţin că sunt puţine şanse ca ordonanţa să fie abrogată, în urma cererii de reexaminare a preşedintelui Băsescu şi că, probabil, se va reîntoarce la promulgare în aceeaşi formă. Ordonanţa îşi produce deja efectele de la 1 iulie 2013.

Schema de sprijin pentru energia verde ne-a adus o avalanşă de proiecte eoliene, care au depăşit 2.000 MW instalaţi în sistem. Costurile cu energia verde au explodat, proporţional cu producţia, afectând industria, iar autorităţile au decis, anul trecut, să amâne tranzacţionarea unei părţi a certificatelor verzi.

Potrivit surselor citate, nu vor intra în vigoare în perioada următoare acele prevederi introduse de parlamentari în legea de aprobare a ordonanţei, respectiv stabilirea, până la finalul lunii ianuarie, a unei noi cote a producţiei de energie verde din totalul consumului pe 2014, noi reguli de decontare a certificatelor şi noile reguli de preluare în sistem a energiei regenerabile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. mai jasati-ne in pace cu energia verde, noi nu consumam nici ce producem cu actualele centrale, termo/hidro/nucleare, de ce ne trebuiesc acum alte cheltueli, ca asa vrea coana europa....????

    1. Daca vom cerceta legislatia europeana cu atentie se va observa ca nu legislatia spune cate certificate sa acordam producatorilor de energie verde, acestea sunt hotarate de legislatia nationala, care, parerea mea isi dovedeste incompetenta de cand si-au luat angajametele referitoare la producerea energiei verzi si reducerea gazelor cu efect de sera.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb