BCE ŞI-A DAT AVIZUL: "BNR va coordona tranzacţiile privind datoria suverană a României"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 februarie 2013

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a dat avizul ca Banca Naţională a României să aibă competenţe noi în ceea ce priveşte datoria suverană a ţării noastre şi swapurile pe riscul de credit al datoriei suverane, potrivit unui document al BCE.

BCE a primit, pe 16 ianuarie anul acesta, din partea BNR o solicitare de emitere a unui aviz cu privire la un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Româ-niei privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 privind vânzarea în lipsă şi anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit.

BNR a invocat motive de "extremă urgenţă" şi a solicitat BCE ca avizul să fie emis până la data de 31 ianuarie 2013.

BCE înţelege că în România competenţele legate de aplicarea Regulamentului (UE) nr. 236/2012 urmează să fie îndeplinite de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), în ceea ce priveşte pieţele valorilor mobiliare (cu excepţia pieţelor datoriei suverane şi swapurilor pe riscul de credit al datoriei suverane emise de statul român) şi de BNR, în ceea ce priveşte datoria suverană şi swapurile pe riscul de credit al datoriei suverane emise de statul român.

BCE a precizat: "În plus, BNR va acţiona drept autoritate de coordonare în temeiul articolului 32 paragraful al doilea din regulament.

Pentru îndeplinirea atribuţiilor generate de aceste noi competenţe BNR va trebui să aloce resurse financiare şi de personal suplimentare".

Potrivit proiectului normativ al Guvernului, BNR este responsabilă cu luarea măsurilor şi impunerea sancţiunilor împotriva persoanelor fizice sau juridice care încalcă prevederile Regulamentului (UE) nr. 236/2012, orice acte adoptate la nivelul Uniunii Europene în temeiul regulamentului sau orice reglementări emise de BNR în temeiul proiectului legislativ.

De asemenea, BNR este împuternicită să coordoneze cooperarea şi schimbul de informaţii în legătură cu aplicarea regulamentului cu Comisia Europeană, Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe şi autorităţile competente din alte state membre, precum şi cu autorităţile competente din state terţe.

Conform materialului de fundamentare pentru proiectul legislativ, competenţele sunt atribuite BNR în temeiul atribuţiilor acesteia privind organizarea în România a unei pieţe pentru instrumentele de natura datoriei suverane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb