BELL HELICOPTER ŞI POLSKA GRUPA ZBROJENIOWA (PGZ) AU SEMNAT O SCRISOARE DE INTENŢIE Bell Helicopter vrea să producă elicopterul utilitar UH-1Y, în Polonia

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică / 27 iulie 2017

Bell Helicopter vrea să producă elicopterul utilitar UH-1Y, în Polonia

În iunie, un reprezentant Bell a declarat că România ar putea produce în 4-5 ani elicopterul de atac Bell AH1 Viper

Bell Helicopter, companie deţinută de Textron Inc., şi Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) au semnat o scrisoare de intenţie cu scopul de a coopera la producţia elicopterului utilitar UH-1Y, potrivit unui comunicat de presă. Acest acord este adiţional celui semnat pentru elicopterul AH-1Z în 2016, reprezentând o dezvoltare a relaţiilor comerciale dintre Polska Grupa Zbrojeniowa şi Bell Helicopter.

Comunicatul de presă spune: "În baza acestei scrisori de intenţie, Polska Grupa Zbrojeniowa şi Bell Helicopter vor extinde ariile de cooperare răspunzând nevoilor Poloniei cu elicopterele utilitare UH-1Y. În plus, acest document identifică elicopterul AH-1Z drept element de suport al Programului Kruk, parte a dorinţei guvernului polonez de a achiziţiona elicoptere de atac, incluse în planul de modernizare a forţelor armate poloneze".

Conform scrisorii de intenţie, cele două companii vor purta discuţii cu privire la transferul de know-how de la partenerul american către companiile poloneze din industria militară. De asemenea, aceste discuţii vor viza şi domeniile producţiei şi mentenanţei, pe care PGZ Group le-ar putea realiza în mod autonom, dacă Ministerul Apărării Naţionale achiziţionează elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper şi elicoptere utilitare Bell UH-1Y Venom.

În luna iunie a acestui an, Richard Harris, vicepreşedinte pentru vânzări internaţionale în domeniul militar în cadrul Bell Helicopter, a declarat că elicopterul de atac AH1 Viper ar putea fi produs în România în patru-cinci ani, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţi ai Guvernului.

În cadrul unei conferinţe de presă, Harris a prezentat şi un proiect mai vechi al companiei Bell prin care, împreună cu Ghimbav Braşov, urma să se construiască la finalul anilor "90 elicopterul "Dracula", proiect ce nu a mai fost finalizat din cauza contextului politic.

Harris a arătat: "Credem că putem trece la pasul următor din punct de vedere al tehnologiei şi al suportului pentru această industrie. Evaluarea va avea loc în cursul verii şi până în luna octombrie vom avea o viziune mai bună asupra situaţiei. Dar nu este vorba numai despre Bell Helicopter, celelalte companii din familia Textron, precum şi partenerii noştri din programul H1 sunt şi ei implicaţi în această evaluare. Suntem deja în discuţii cu câteva companii româneşti să liciteze pentru preluarea producţiei unor componente ale acestui tip de elicopter, cum ar fi coada elicopterului sau alte câteva componente".

Bell AH1 Viper, a explicat el, este un elicopter de atac deosebit de modern, care este produs la ora actuală de Bell Helicopter pentru Forţele Navale Americane. Are o armură rezistentă la proiectile de până la 23 mm calibru, rachete aer-aer şi o rază de acţiune, cu două rezervoare suplimentare, de 575 km.

Întrebat de perioada necesară pentru demararea construcţiei elicopterelor în România, Richard Harris a menţionat că este un proces destul de lent, de circa patru-cinci ani. El a punctat, la acea vreme, că România ar putea deveni prima ţară din afara SUA care produce astfel de elicoptere.

El a menţionat că elicopterele sunt vândute la nivel de guverne, iar Bell nu poate veni să vândă către România elicoptere de atac.

"Guvernul american contractează Bell Helicopter pentru producerea elicopterelor, iar Bell Helicopter lucrează cu industria românească pentru transferul tehnologiilor de producţie. Fiind un contract guvernamental, Guvernul american se va asigura că producţia de aici respectă criteriile stabilite pentru producţia americană, ceea ce va deschide oportunităţi pentru export. Guvernul american este cel care stabileşte preţul pentru elicoptere, clienţii au, aşadar, garanţia că nu vor plăti mai mult decât ceea ce plăteşte Guvernul american", a mai spus Harris.

Un elicopter costă circa 30 de milioane de dolari, adaugă el, însă costurile de operare sunt cu 30% mai mici pentru acest elicopter decât pentru orice alt elicopter de atac din lume.

"Atunci când bugetul militar este scăzut sau se doreşte o aeronavă cu costuri accesibile, acesta este modelul cel mai potrivit, pentru că costurile de mentenanţă sunt foarte mici şi componentele au o durată de viaţă lungă. (...) Armatei Române i-ar fi foarte folositor să dispună de astfel de elicoptere de atac de ultimă generaţie", a mai declarat Richard Harris.

În opinia sa, în România există cadrul strategic pentru a se obţine licenţa între cele două ţări, pentru ca producţia de elicoptere americane să se facă în România.

"România nu era neapărat pe harta noastră de marketing, însă acum patru ani, ministrul Economiei ne-a abordat şi ne-a spus: «Uitaţi-vă şi la România» şi asta am făcut, am văzut industria voastră aerospaţială, am discutat cu Armata şi am fost impresionaţi. (...) Dacă vedem unde merge domnul Trump, vedem că se întâlneşte cu parteneri strategici, s-a dus în Arabia Saudită, s-a întâlnit cu reprezentanţii NATO, s-a întâlnit cu preşedintele României, deci asta arată că România este un partener strategic, cu un rol strategic în cadrul NATO, care a atins 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare, şi văd un nou capitol care se poate deschide pentru România în regiune, pe o poziţie-cheie", a mai spus Richard Harris, citat de Agerpres.

Elicopterul de atac AH-1Z Viper prezintă 85% din componentele majore ale modelului utilitar cu sistem tip giravion Bell Helicopter UH-1Y Venom, sporind capacităţile de operare şi mentenabilitate, cu cerinţe minime de instruire şi având amprente logistice similare, care permit diminuarea costurilor totale privind achiziţia, operarea şi mentenanţa, menţionează comunicatul de presă, precizând că modelul de atac AH-1Z, dar şi modelul utilitar UH-1Y, sunt în prezent operate de Marina americană în unele dintre cele mai dure condiţii din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb