BERD va asigura o finanţare de 80 milioane euro procesatorului de seminţe oleaginoase Expur

F.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 1 noiembrie 2010

BERD va asigura o finanţare de 80 milioane euro procesatorului de seminţe oleaginoase Expur

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va finanţa cu 80 de milioane de euro procesatorul de seminţe oleaginoase Expur din România, operaţiune prin care sprijină şi dezvoltarea indus-triei româneşti a rapiţei.

"BERD sprijină dezvoltarea industriei româneşti a rapiţei, inclusiv operaţiunile de rafinare şi producţie de uleiuri comestibile şi biocombus-tibili, printr-un pachet de finanţare sindicalizat de 80 de milioane de euro acordat Expur", se arată într-un comunicat al băncii.

Finanţarea BERD va suţine strategia Expur de a ajuta la dezvoltarea pieţelor făinei de rapiţă şi a biocombustibililor din România. Cererea crescută pentru seminţe de rapiţă ca materie primă va încuraja agricultorii locali să cultive mai multă rapiţă pentru piaţa locală, menţionează comunicatul.

Majorarea ofertei de făină de rapiţă, o alternativă mai eficientă din punctul de vedere al cheltuielilor la făina din soia, importată, va susţine eforturile crescătorilor de animale de a reduce cheltuielile, situaţie în care s-ar ieftini şi carnea pe piaţa românească.

Pachetul de finanţare este compus dintr-un împrumut pe termen lung destinat modernizării preselor Expur şi o facilitate de 60 de milioane de euro pentru capital de lucru. Jumătate din fiecare cele două împrumuturi va reprezenta contribuţia băncii, suma rămasă fiind sindicalizată către BRD şi Rabobank.

BERD a anunţat în iulie că analizează acordarea unei finanţări de 80 de milioane de euro pentru Expur, pentru dezvoltarea operaţiunilor de producţie.

"Sprijinirea afacerilor agricole, cu un interes special pentru procesare alimentară, este una dintre priorităţile BERD în România. Acest proiect va avea un efect pozitiv asupra întregului lanţ valoric al industriei alimentare, cu beneficii pentru furnizorii locali şi fermieri", a afirmat Gilles Mettetal, directorul echipei BERD pentru afaceri agricole, potrivit Mediafax.

Expur este deţinut de compania franceză Saipol.

Unitatea româneas-că procesează seminţe de rapiţă şi floarea soarelui, produce ulei de rapiţă, făină din rapiţă, biocombustibili şi rafinează ulei de floarea soarelui, pentru piaţa internă şi export. Compania are sediul central în Bucureşti şi deţine fabrici de procesare în Urziceni şi Slobozia. De la începerea operaţiunilor în România, BERD s-a angajat cu peste 4,8 miliarde de euro în susţinerea diverselor sectoare economice, mobilizând investiţii adiţionale de mai mult de opt miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb