Bilanţuri falsificate

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 8 octombrie 2010

Cornel Codiţă

Două decenii de la căderea Zidului Berlinului şi reunificarea Germaniei! Nimic nu lipseşte din peisaj. Nici momentele oficiale, menite să omagieze personalităţile care au contribuit la realizarea celui mai semnificativ proiect politic pentru Germania secolului XX, nici bilanţurile economice şi sociale, nici evaluările critice cu privire la ceea ce s-a realizat după reunificare, nici discuţiile serioase cu privire la noul statut al Germaniei în ecuaţia politică a Europei şi a lumii, nici sărbătorile populare. N-au lipsit nici vocile disonante care au ţinut, din motive despre care ar fi cîte ceva de spus, să prezinte dezamăgirile din societatea germană drept nota dominantă a stării de spirit şi sociale, post-reunificare. Exemplul merită studiat, nu doar pentru că spune ceva semnificativ despre o societate sau un moment istoric anume, cît pentru ceea ce spune despre bătălia ideologică post-război rece, ale cărei cîmpuri de înfruntare depăşesc cu mult graniţele Germaniei.

Welt-online titrează fără ezitări: "Dezamăgirea germană faţă de reunificare!". Dacă este cineva mai slab de înger, ar putea să creadă că majoritatea germanilor ar vrea să dea ceasul istoriei înapoi şi să revină la situaţia cînd Zidul, nu doar cel de cărămidă, beton şi sîrmă ghimpată, împărţea lumea în două. Ca să întărească mesajul, este citat chiar directorul institutului care a realizat sondajul: "Euforia care domnea după căderea zidului s-a risipit în patru zări". Iar, dacă n-aţi înţeles suficient de bine, atunci mai adăugaţi în compoziţie şi următoarele constatări "negre" ale sondajului: dacă, în 1989, 71% din est-germani erau convinşi că viaţa lor se va îmbunătăţi după reunificare, astăzi doar 46% susţin că aceste vise s-au împlinit; fiecare al patrulea est-german este de părere că viaţa celor din landurile comasate este mai rea decît în 1989; deşi mai mult de jumătate din cei întrebaţi sunt de părere că situaţia generală a celor din fosta RDG s-a îmbunătăţit, totuşi doar 39% se consideră adevăraţi cîştigători în urma reunificării. "Sentimentele dominante în cele două părţi ale Germaniei sunt net diferite", este citat concluziv, acelaşi director al institutului de cercetare a opiniei publice: vest-germanii consideră că ei sunt cei care au suportat nota de plată a reunificării, în timp ce est-germanii consideră că au fost folosiţi. Dacă n-aţi înţeles nuanţa, v-o spun eu, e pe cenuşiu-întunecat!

Cea mai simplă analiză a datelor de sondaj şi a celor de realitate arată, însă, că starea de spirit dominantă în Germania reunificată, douăzeci de ani mai tîrziu, nu este nici pe departe negru-cenuşiu. Prima observaţie care mi-a sărit în ochi, citind aceleaşi date de sondaj, este că m-aş simţi mai mult decît norocos şi fericit dacă aş trăi într-o societate capabilă ca, în două decenii, să împlinească visele şi speranţele pentru aproape două treimi din membri săi! Iar, dacă spre deosebire de unul, alţi trei est-germani care trăiesc în landurile "comasate" sunt de părere că viaţa lor s-a îmbunătăţit, eu zic că nota dominantă este mai degrabă pozitivă, decît negativă! A doua observaţie este că dispariţia "euforiei" nu este nici pe departe un lucru negativ. Dimpotrivă! Prin natura ei, euforia este o stare de spirit volatilă, care împiedică buna şi solida judecată. Nu ştiu pe cine ar putea să mire faptul că după două decenii, germanii sunt cu picioarele pe pămînt şi cu mintea la cap, adică exact în poziţia optimă pentru a gîndi şi a face ceea ce este de făcut pentru ca societatea lor să se dezvolte şi să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă! Cît despre faptul că oamenii sunt astăzi mai îngrijoraţi decît acum 20 de ani pentru situaţia lor, asta nu are, evident, nimic de a face cu reunificarea, ci cu dinamica globală a economiei, cu faptul că Germania, ca şi alţii, a fost obligată să plătească o parte din oalele sparte pe Wall Street! Acum două decenii, această sursă majoră de îngrijorare nu exista pentru nimeni, deci nici pentru germani. Toată lumea era mai optimistă!

Desigur, comentariile "cu tendinţă" pe marginea sondajelor de opinie făcute "la comandă", nu reprezintă un monopol al scenei politice româ­neşti. Mă întreb doar dacă încercarea de a vinde pe piaţa media "dezamăgirea germanilor faţă de reunificare" este destinată consumului intern, sau mai degrabă celui extern.

Opinia Cititorului ( 1 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Neamtul are, in genere, o tendinta spre a picta lucrurile usor in cenusiu. Mai cu seama in ce priveste viitorul.

     

    Daca lucrurile merg prost, s-a asteptat si era pregatit. Daca merg bine, ce surpriza putea fi mai placuta.  

     

    Cat despre Welt..presa de stanga are tot interesul sa picteze cat mai multe lucruri in cenusiu. Guverneaza dreapta. Si o face prost. Asa incat..  

    In ce priveste intrebarea din incheiere, aceeasi presa de stanga raspunde unor comandamente care nu vin totdeauna din... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb