BLOOMBERG:  "Scade rapid utilizarea cărbunelui pentru producţia de electricitate în Europa"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 aprilie 2017

Companiile europene închid sau convertesc vechile turbine pentru producţia de electricitate pe bază de cărbune, în condiţiile în care costurile tranziţiei la sursele regenerabile s-au redus, informează Bloomberg.

"Este o lume complet diferită pentru preţul combustibilului", a declarat Johannes Truby, analist la Agenţia Internaţională a Energiei (IEA). Începând din 2012, IEA şi-a revizuit cu 12% estimările privind utilizarea cărbunelui în Uniunea Europeană în anul 2030, când ar urma să mai rămână în funcţiune capacităţi de 114 gigawaţi, comparativ cu 177 gigawaţi în 2014.

Ţări precum Marea Britanie, Franţa, Portugalia, Austria şi Finlanda înlocuiesc cărbunele cu politici destinate să pună capăt utilizării cărbunelui în producţia de electricitate. Şi în alte părţi ale lumii cărbunele are probleme pentru că sursele regenerabile produc electricitate mai ieftină şi asigură mai multe locuri de muncă.

Un exemplu este cea mai mare termocentrală pe bază din cărbune din Europa, amplasată în oraşul german Voerde, care obişnuia să producă 2,2 gigavaţi de energie electrică pentru 4,5 milioane de gospodării, însă, în ultimele săptămâni, proprietarul său, compania de utilităţi Steag, a decis să o închidă. Politica guvernului german de a creşte ponderea energiilor regenerabile a creat un surplus de electricitate produs din surse regenerabile şi a dus la scăderea preţurilor la electricitate.

Săptămâna trecută, Autoritatea de reglementare din Germania a emis autorizaţii de construcţie pentru o serie de parcuri eoliene offshore care, pentru prima dată, ar urma să fie profitabile şi fără subvenţii de la stat. Toate aceste elemente au afectat viabilitatea termocentralei de la Voerde.

"Am închis această termocentrală pentru că politica guvernului nu ne mai permite să o operăm profitabil", a declarat preşedintele consiliului de administraţie de la Steag, Joachim Rumstadt, precizând că termocentrala nu mai este competitivă chiar dacă are cea mai bună tehnologie disponibilă pentru arderea de cărbune.

Normele de mediu pentru cărbune cumulate cu scăderea costurilor pentru energia regenerabilă face mai ieftină construirea unui parc de turbine eoliene sau panouri fotovoltatice în Europa decât construirea unei noi termocentrale pe bază de cărbune sau gaze naturale, susţin analiştii de la Bloomberg New Energy Finance. Potrivit aceloraşi analişti, citaţi de Agerpres, în 2030 va fi chiar mai ieftin să construieşti un parc de turbine eoliene decât să menţii în funcţiune o veche termocentrală pe bază de cărbune, iar din 2036 acelaşi lucru va fi valabil şi pentru construirea unui parc de panouri fotovoltaice.

În 2016, în Europa au fost închise termocentrale cu o capacitate cumulată de 10 gigawaţi, iar acest ritm va face ca în acest an energia fotovoltaică să devanseze pentru prima dată cărbunele în Europa Occidentală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb