BNR: Deficitul de cont curent a crescut cu 73,44%, în prima jumătate a anului 2021

S.B.
Macroeconomie / 13 august 2021

Deficitul de cont curent a crescut cu 73,44%, în prima jumătate a anului 2021

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,040 miliarde de euro, în primele şase luni din 2021, în creştere cu 73,44% comparativ cu cel din perioada similară din 2020, potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a României, informează Agerpres.

În structură, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,557 miliarde de euro, respectiv 1,110 miliarde de euro; balanţa veniturilor secundare şi cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 276 milioane euro, respectiv cu 38 milioane euro.

În perioada ianuarie - iunie 2021, datoria externă totală a crescut cu 2,096 miliarde de euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 92,471 miliarde de euro la 30 iunie 2021 (72,2% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,4% faţă de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 iunie 2021 nivelul de 35,552 miliarde de euro (27,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 7,4% faţă de 31 decembrie 2020.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 17,8% în perioada ianuarie - iunie 2021, comparativ cu 20,1% în anul 2020. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 30 iunie 2021 a fost de 4,8 luni, în comparaţie cu 5,6 luni la 31 decembrie 2020.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 30 iunie 2021 a fost de 81,4%, comparativ cu 90,7% la 31 decembrie 2020.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. maretul manager de Romania si penal de USA ce parere are?

    il mai lasam mult la carma ? 

    nu este clar care sunt intentiile lui si ale stapanilor lui:FALIMENATREA IREVERSIBILA A TARII!

    aste vrem??? 

    1. Ce discursuri anteniste.... Domnule, deschideți ochii si vedeti si dvs. situatia României din ultimii 10 ani+ lovitura fatală pe care pandemia a dat-o. Hai sa punem PSDu domne’, ca ei sunt toti niște intelectuali.

      Băiete rezistent creierless, deficitul a explodat în ultimul an datorită măsurilor cretine și criminale ale plăvano-useriștilor.

      Spicui esc doar: în plan alimentar, au eliminat subvenițiile pentru producătorii românii (programul tomata e KO) și au lăsat mână liberă supermarketurilor să inunde piața cu marfă proastă și ieftină (datorită subvențiilor mai mari care există în vest). În plan energetic România a ajuns importator net de energie electrică pentru că tot plăvano-useriștii (la indicațiile UE) au trimis la gunoi centralele electrice pe bază de cărbune. Ajutoarele "de pandemie" s-au dus în marea majoritate la multinaționale (vezi ajutoarele pt mall-uri) iar subvențiile pentru rahaturi verzi (mașini electrice, eoliene, fotovoltaice) TOATE antrenează doar importuri. Pe lângă asta, am impresia că și combinatele lui Ioan Niculae (care produceau îngrășăminte) au fost închise imediat după redeschiderea de la sf anului trecut odată ce Niculae a ajuns din nou la pușcărie. 

      Mai vrei?

      Ideea e că atunci când dai la temelie producătorilor autohtoni și subvenționezi doar multinaționalele și importuri n-ai de ce să te miri că deficitul de cont curent a explodat! Sigur mai apoi, rezistenți creierless care tine se vor întreba de ce se devalorizează leul. 

      Iar dacă tot veni vorba de România ultimilor 10 ani, la o privire atentă, ultimii 5 ani au consemnat o cârmuire egală de 50% PSD și 50% plăvano-useriști, Iar ultimii 10 ani la fel: 50% PSD, 50% pedelisto-plăvanisto-userișt i.

      Singura perioadă când s-a încercat stimularea producției autothone și desfacerea ei a fost pe timpul lui Petre Daea (în agricultură). Plăvano-useriștii au distrus în decurs de câteva luni absolut TOT din ceea ce a făcut Daea, au închis instant inclusiv magazinele care asigurau desfacerea produselor autohtone (care abia fuseseră deschise cu 1 lună înainte)! 

      deficitul si excedentul nu tin seama de culoarea partidului!!!

      Ele se vor supune altor forte economice angrenate de nevoiile / impulsurile reale date de piata reala si financiara!!! 

      Asta in caz ca nu calatoresti prin tara / orase; orb sa fii sa nu vezi migratia in orase centrale, expansiune de credit, nasteri copii, bula imobiliara... toate se supun unui ciclu de nevoi reale perpetuate de om. 

      Deficitul era dat sa explodeze cu sau fara catu sau oricare altul!!! 

      Mai pune mana si invata sa intelegi ciclurile economice si ciclurile politice ce impaturesc ideologic variatiile economice. 

      In bule economice liberalismul predomina in depresii economice socialismul (politici sociale) predomina. 

      Nici nu conteaza culoarea partidului!! Ele / el se vor / va supune impulsurilor date de piata. 

      Cand inflatia papa puterea de cumparare / economisire a “prostilor” distractia se inchide pe moment; politica monetara se inverseaza in paralel cu politica de guvernare. 

      DA Catul e vinovat! 

      Mama e de lege economica... 

      Care este rolul Guvernului? 

      Ce face Guvernul nominal an de an? 

      - Varsa masa monetara in piata pe proiecte ce au contrapartida reala in economie (varsa credit simultan cu varsarea de credit a oamenilor). 

      - cand varsarea de bani nu mai poate sa fie absorbita de piata inseamna ca e exces de lichiditate si deficit real de productivitate. 

      In anul in care se intampla asta se anunta inversarea politicii de guvernare (o aterizare usoara si o dezinformare parsiva a populatiei pe toate canalele media; fara a se explica clar ca vina nu apartine real unui partid ci partidele / guvernarile se supun impulsurilor pietei de aversiuni la risc credit - investitii - achitari - defaul sau fuga cu capitaluri). 

      Eu nu am vazut inca guvern care sa scada deficitul cand semnalele pietei sunt de crestere. 

      semnat comenturi “cretine” 

      Bună dimineața: evident că deficitul nu ține cont de "culoarea partidului" dar ține cont de măsurile economice luate de acele partide. Adică, dacă ai avea 50% din marfa alimentară din supermarket produsă în România, asta ți-ar scădea automat deficitul uriaș pe partea alimentară (exact asta a încercat Daea, dar odată ce plăvano-useriștii au venit la ciolan au distrus tot ceea ce începuse Daea). Având piață de desfacere, automat se vor ridica și mai mulți producători în țară dorinici să producă. Ca atare, importurile alimentare ar fi mai mici. La capitolul energie electrică: CEO producea acum 2 ani 30% din energia electrică din ROmânia, antrenând extracția și transportul de cărbune în România. Acum produce sub 20% din necesarul de energie electrică pentru că plăvano-useriștii, i-au pus capac (la indicațiile UE). Deficitul de energie vine din import. La îngășăminte chimice importăm 50% din necesarul intern (peste 1 miliard euro). Fabricile care stau închise ale lui Niculae puteau reduce aproape la 0 deficitul.

      Pe lângă asta, ai avut explozia inflației care a antrenat creșterea valorii nominale pentru aceleași bunuri importate, în timp ce valoarea exportată a cam rămas constantă pentru că, în general, România exportă ... lohn (în industria auto/IT/centre de servicii/samd). 

      Chiar nu e rocket science de înțeles. 

      Asa, si toatesubventiileastea decare zici, de unde vin?

      Niculae vroia gaz subventionat ca sa produca îngășăminte chimice 

      Ceo vrea carbune subventionat ca sa produca energie electrica. Minerii sa primeasca si ei subventie, ca nu pot scoate carbunele la un pret bun. Si tot asa. 

      Ce model economic au psdistii. La toti prostii (de care zicem ca avem grija) le luam banii pentru a acorda subventii, ca sa produca smecherii bani, pe care sa-i bage in buzunarele lor. 

      Bai, dar vreu si eu subventie la covrigarie. Dati-mi bani suficienti de la stat si dau covrigul cu 0.5 bani.Chiar si gratis. 

      Sa nu plateasca nimeni nimic si sa primeasca toata lumea subventie. 

      Sunteti sanatosi la cap? 

      Iti aduc aminte ca Sidexul si Petromul au fost date pe degeaba de PSD.

      Asta ca sa nu macani cu strainii si colonia Romania. 

      Magazinele erau falimentare, de aia le-au inchis.Au fost doar cateva deschise si,marele Daea, n-a putut sa le rentabilizeze pentru ca au fost facute de fatada.L-am vizitat pe cel din Bucuresti.Era inchis inainte sa vina actualii la guvernare!

      pe bule financiar ciclice guvernele sunt OBLIGATE/ FORTATE sa sparga / bubuie DEFICITELE ca sa salveze pe cai ocolitoare sistemul financiar!!!

      Sistemul financiar da merue semne de bubuiala anticipabil ciclic, odata cu caderea deficitullui! 

      Crizele de lichiditati se repeta ciclic si ele sunt imediat reglate prin soc masiv de datorie!!! 

      Datorie generata simultan prin speculatie, nevoi imediate, credite gov, credite financiar... exituri si intrari din etc active. 

      Deficitele si Excedentele sunt supuse comportamentelor economice!!! 

      Se face ca, istoric, politici "liberale" cad pe deficite (nu conteaza partidul ci ceea ce face el real in portita respectiva de timp). 

      GOVUL nu are VOIE ISTORIC sa dea SOC ANTICICLIC DEFICITULUI pana nu este dus la maxim plafonul trecut nominal de creditare in piata!!! 

      Este necesar, istoric, ciclic, spargerea plafonului trecut de indatorare si deblocarea altui plafon viitor la o cata nominala mai mare (moment in care lichiditatea varsata in exces incepe iar sa fie aspirata din piata prin etc inflatii de pret ce va uniformiza masa monetara circulata - urmata de o acalmie). 

      Se fae ca in EXCEDENTE populatia produce mai mult decat crediteaza si deci vor exista politici mai sociale, de resprangere a creditarii si a speculatiei. 

      Nu este meritul unui partid anume! 

      PArtidele se muleaza pe multiplicatorul financiar din aul respectiv de timp. 

      Chiar daca partidele prolit marea cu sarea, ele vor face (printre putinele lucruri pe care le fac) doar ce este necesar - sa cehltuie / crediteze pentru etc infrastructura si locuri de unca in sistem (de stat). 

      CATUL NU AVEA VOIE SA PRABUSEASCA DEFICITUL ANTICICLIC IN 2020!! NU AVEA VOIE CACI DADEA RAU DE TOT SOC DEPRESIV PE VARF DE SPECULATIE (adica nu se sarise inca hopul peste varf; dupa ce se trece varful se intre marsarier pentru a se regla coborarea; dar de bine de rau coborarea este in fata si nu inspate; asa functioneaza economia!!! NU AI VOIE SA CAZ CA BERBELEACUL INAPOTI!!! DAR AI VOIE SA CAZI IN FATA - saca esti prost " adica politica de reglare deficit daca e prost facuta si atenutat caderea). 

      ISARESCU stie bine despre ce vorbesc!!! 

      Doar ca el nu are voie sa fie politic; chiar daca a adoptat-o pe VIORICA! 

      semnat comenturi "Cretine" 

      Nu mai da vina pe altii!!!!

      Am grafice in timp real cu mai multe variatii!!! 

      In Romania au fost intrari masive de capital incepand cu 2018!!! 

      Intrariele alea cel inmultire in piata (ele se vor multiplica accelerat in sistemul financiar prin etc forme de credit - pana cand masa respectiva incepe sa fie uniformizata cu totalul pietei) 

      Nu e vina Plavanului!!! 

      Vezi ca Plavanul stie mai multe ca tine despre investitii si formare de capitale!!! 

      Nu orice om "pros" chiar ajunge PRESEDINTE!!! SA fm seriosi acum, pe buna dreptate... ca nu este iubit e alta treaba! 

      Oamenilor plangeti fara a intelege real cum functioneaza o economie deschisa (pe acest trend economic)! 

      Da se vand activele la etc, da se dau tunuri, da se fura, da se investeste, da se face cheltuiala excesiva gov (dar aceasta cheltuiala atinge o curba maxima din ciclul ce va face revers; ea atinge curba maxima si din trendul lung de indatorare natie ce va face revers - momentan nu este cazul inca pentru Romania - noi tocmai am facut reset prin 90; deci mai este loc de expansiune pe trend!). 

      UNIUNEA EUROPEANA = inseamna alipire state! (politic, economi, militar, ideologic, tehnoligic!) si deci in cauza exista etc actiuni ce nu tin cont de interesele interne / nationale ci mai mult de cele exterene "de uniunie". 

      Invata sa te adaptezi si nu mai plange atat!! Banii / avere se fac pe ambele cicluri si trendurri economice / ale natiei / ale idologiei politice/ etc. 

      semnat comenturi "cretine" 

      Romania exporta FORTA DE MUNCA si importa CONSUM!!!

      AVEM 5 milioane forta de munca exportata! 

      O cota din ei se itntor si cumpara etc in tara (sau trimit etc in tara). 

      semnat comenturi "cretine" 

      Unele tar nu au nevoie de produsele noastre (ca pondere mare in sistemul lor economic) dr au nevoie de PRODUTIVITATE!!

      Romania EXPORTA PRODUCTIVITATEA si IMPORTA COONSUMUL ca materie prima! 

      Asa cum noi muncim la altii si altii muncesc la noi ca sa exporte de la noi "banii" la ei in sistem. 

      Se numeste ciclul de migrare a etc forme de caital pe trend! 

      Aceasta formare de capital nu este obligata sa se supuna dor schimburilor de bunuri materiale! 

      Formarea de capital se face cel mai accelerat pe "sclavism" a scuze "angajari" / productivitate. 

      sclavism - cu sens de conditii de angajare peste hotare pentru cetatenii nostrii. 

      scalvism - cu sens de contidii de angajare pentru Vietnamezii ce muncesc la noi! 

      Deci vezi ca triunghiul comportamental se repeta? 

      adica: VICTIMA- PERSECUTAOR - SALVATOR! 

      Victima devine prseecutorul in cazul Vietnamezilor in timp ce Vietnamezii au crezut ca Victima le este lor Salvatorul. 

      Asa cum Romanii pecati (VICTIMA) in ITALIA cu "CARCA" (SALVATOR) au fost munciti prin SICILIA (PERSECUTOR) in conditii inumane! 

      Triunghiul comportamental este dat sa sufere variatii odata cu trecerea timpului si cu transferarea periodica a relatiilor de cauza-efect intre participanti. 

      semnat comenturi "cretine" 

    Dupa ce am vazut jaful din ultimii 31 ani,un lucru e cert,imi pare rau ca am fost la asa zisa revolutie din 89.Cu tot cultul lui Ceausescu,in acea perioada s-a construit iar in ultimii 31 d1 an s-a distrus si furat de „fortele democrate”.Mincinosi,escroci ,jigodi.

    1. Nu mai plange!!!

      Nicolae a lasat o datorie de 80% care a fost achitata de inflatia si fuga populatiei de dupa 90! 

      Am grafi istoric ce arata si datoria din sistemul financiar trectu, si maxumul atims din 82 si inflatia ce se ducea sageata in tava exact cu caderea economica din 82 pana in 90 si cv! 

      Romania din 90 pana in 2000 a stat in depresie! 

      A avut gadere grava din 82, stat in depresie pana in 2000, revenire 2007, corectie din ascendent pana in 2012, crestere pana in 2020,corectie si revenire 2021 iar pe varf. 

      Invatati sa intelegeti ca industria si comportamentele economice perpetuate (invechite) vor fi scoase treptat din piata! 

      Ele sunt supuse schimbarilor; exemple destule sunt date chiar de ciclul vietii atat in natura cat si la oameni. 

      semnat comenturi "cretine". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb