BOGDAN BADEA, HIDROELECTRICA: "În acest an am bătut toate recordurile"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 noiembrie 2018

"În acest an am bătut toate recordurile"

"Pregătim un program de investiţii de 5,56 miliarde de lei"

Hidroelectrica a obţinut, în primele nouă luni ale anului, un profit brut de circa 1,98 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 23% comparativ cu profitul brut obţinut pe întregul an financiar 2017, în timp ce veniturile de exploatare pe primele nouă luni s-au situat la 3,2 miliarde de lei, în apropierea sumei de 3,286 miliarde de lei obţinute în anul 2017, a precizat, ieri, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, în cadrul unei conferinţe.

Domnia sa a declarat: "La nouă luni, producţia Hidroelectrica este de 14,19 TWh, ceea ce înseamnă că am depăşit producţia de anul trecut, de 14,04 TWh. Din punct de vedere al cifrelor, s-a bătut orice fel de record anul acesta. Pe scurt, veniturile din exploatare s-au situat la primele nouă luni undeva la 3,2 miliarde faţă de 3,286 pe tot anul 2017. Suntem în acest moment la un profit brut de 1,98 miliarde de lei. Deci profitul brut pe anul trecut, de 1,6 miliarde de lei a fost depăşit. Probabil că ceea ce ne-am propus la începutul acestui an, anume să depăşim profitul de 2 miliarde, vom reuşi în ciuda prog­nozelor (meteo) sumbre pe care le avem pentru sfârşitul acestui an. Iar cu acest prilej arătăm că Hidroelectrica nu şi-a atins încă potenţialul pe care îl are, indiferent de situaţia climatologică".

În ultimii ani, Hidroelectrica distribuie drept dividende către acţionari 90% din profit. Ministerul Energiei este acţionarul majoritar al societăţii, cu o deţinere de 80%.

Totodată, domnul Badea a anunţat că producătorul de energie electrică şi-a finalizat planul de afaceri pentru următorii cinci ani de zile, acesta ridicându-se la o valoare de 5,56 miliarde de lei.

"Am făcut o lungă analiză pe ceea ce înseamnă volumul de investiţii pe care ni l-am propus. Vorbim despre 5,56 miliarde de lei, volumul de investiţii pe următorii cinci ani de zile. Aici includem investiţii noi, retehnologizări/modernizări, mentenanţă cu capitalizarea şi achiziţie de participaţii, extinderea portofoliului Hidroelectrica şi diversificarea tipurilor de surse pe care le utilizăm", a afirmat reprezentantul Hidroelectrica.

Referitor la capacităţile noi de producţie din acest program, domnul Badea a arătat că vor fi construiţi circa 590 MWh, din care 240-250 MWh vor fi investiţii hidro, în timp ce diferenţa va fi asigurată de alte surse regenerabile.

Oficialul Hidroelectrica a mai spus: "Ne luptăm în fiecare zi cu o birocraţie excesivă la nivelul autorităţilor, pe tot ce înseamnă aviz sau autorizaţie. Anul trecut am finalizat centrala de la Bretea. (...) Luna aceasta vom finaliza două modernizări, la Bereşti şi la Călimăneşti. Programul general de modernizări/retehnologizări a mers mai bine pentru că am avut nevoie de mult mai puţine avize de la autorităţile statului. (...) Dacă nu rezolvăm birocraţia, atât planul de afaceri pe care ni l-am propus, cât şi strategia energetică vor fi doar nişte cuvinte frumoase pe o hârtie".

Referitor la creşterea preţurilor la energie electrică din acest an, domnul Badea a declarat: "Lucrurile se leagă şi de ceea ce s-a întâmplat la COP 21 (n.r. Conferinţa ONU de la Paris privind schimbările climatice, din 2015). Este principala cauză pentru care preţurile la energie au crescut, nu doar în România, ca să evităm orice fel de speculaţii, ci în toată Europa. Practic, presiunea care s-a pus pe certificatul de carbon s-a tradus prin creşterea preţurilor în toată Europa. Este o conjunctură de piaţă. (...) Ar fi interesant dacă am avea o imagine asupra felului în care cei care vând energie la clientul final îşi fac hedging. Ceea ce s-a întâmplat, în anumite situaţii, cu denunţări de contracte, cu anumiţi traderi de energie care, deşi aveau un portofoliu important de clienţi în spate, nu aveau niciun fel de contractare sau un procent foarte mic raportat la volumul de energie asumat în contracte. Acestea sunt comportamente de piaţă total în neregulă care trebuie sancţionate".

În ceea ce priveşte efectul acestei creşteri a preţului la energia electrică asupra planurilor şi veniturilor companiei, reprezentantul Hidroelectrica a spus: "În acest moment, piaţa ne ajută, iar preţul mai ridicat la energie electrică înseamnă că toate companiile producătoare îşi regândesc planul de investiţii pentru că este o conjunctură favorabilă care trebuie exploatată. Întotdeauna un volum mai mare de investiţii se face într-un preţ mai mare, dar pe termen lung, cum am văzut în alte ţări, s-a tradus într-o scădere a preţului pe o perioadă de 10, 12, 13 ani. Sunt cicluri pe care trebuie să le înţelegem. Nu putem avea preţuri mici la infinit şi volum investiţional mare".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb