Borza: "Listarea Hidroelectrica, afectată de preţul reglementat şi taxa pe construcţii speciale"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 ianuarie 2014

Borza: "Listarea Hidroelectrica, afectată de preţul reglementat şi taxa pe construcţii speciale"

Preţul energiei livrate în regim reglementat, taxa pe construcţii speciale şi cea pe apa uzinată sunt factori care vor afecta listarea Hidroelectrica, ne-a declarat, ieri, Remus Borza, fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei.

Domnia sa ne-a explicat: "Compania va strânge mai puţini bani de pe Bursa de Valori Bucureşti, în urma vânzării unui pachet de 15% din capitalul social pentru că are cheltuieli suplimentare importante în acest an. ANRE (n.r. reglementatorul pieţei de energie) a aprobat un tarif de 114 lei/MWh pentru cantitatea de 5,4 TWh pe care Hidroelectrica o va livra, în acest an, pieţei reglementate, ceea ce înseamnă o pierdere de circa 30 milioane de euro pentru societate. Tariful care acoperă costurile este de circa 160 de lei/MWh. În plus, Hidroelectrica trebuie să plătească circa 40 milioane de euro pentra taxa pusă pe construcţiile speciale. Costurile cu apa uzinată din acest an sunt cu 60 milioane de euro mai mari decât totalul plătit în 2010 către Apele Române".

Avocatul Borza susţine în continuare listarea companiei, despre care spune că are ca avantaje obţinerea unei infuzii de capital pentru investiţii (operaţiunea se va derula prin majorarea capitalului), o mai mare transparenţă (raportări periodice, control mai riguros al managementului) şi diminuarea ingerinţei politicului în activitatea societăţii. Într-un interviu acordat ziarului BURSA în luna septembrie, Remus Borza estima: "Hidroelectrica va avea cel puţin un miliard de lei profit în 2013. Statul are şanse mari să obţină 300 de milioane de euro pe pachetul de 10% din acţiuni".

În decembrie, Guvernul a decis să vândă pe bursă 15% din acţiunile Hidroelectrica. Listarea este preconizată să aibă loc la finalul primului semestru din acest an, după auditarea rezultatelor din 2013.

Compania Hidroelectrica va selecta un nou intermediar pentru listarea la bursă, iar companiile interesate vor putea depune oferte până în 20 ianuarie 2014. Capitalul social al Hidroelectrica, de 4,475 miliarde de lei (1 miliard de euro), este deţinut de stat (80,05% din acţiuni) şi Fondul Proprietatea (19,95%).

Fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica a mai precizat, recent: "Fondurile obţinute din listare sunt, pentru Hidroelectrica, o gură de oxigen. Hidroelectrica este cea mai îndatorată societate din sistemul energetic naţional. În prezent, expunerea băncilor pe Hidroelectrica este de circa 700 milioane de euro. Sper ca banii care vor fi obţinuţi din vânzarea pachetului minoritar de acţiuni al Hidroelectrica să fie alocaţi pentru investiţii în retehnologizarea grupurilor mari precum hidrocentralele Vidraru, Dimitrie Leonida (Bicaz), Râul Mare Retezat şi Mărişelu. Sunt peste 1000 MW putere instalată în aceste centrale, care au 45% pondere în serviciile tehnologice de sistem. Hidroelectrica deţine monopolul serviciilor tehnologice de sistem, care sunt vitale pentru siguranţa sistemului energetic naţional. Cele cinci mari hidrocentrale au durata de viaţă depăşită şi, alături de hidrocentralele Porţile de Fier I şi Lotru-Ciunget, sunt vitale pentru sistemul energetic naţional".

Holding Hidroelectrica - UCM Reşiţa - Hidroelectrica Serv

Producătorul de energie Hidroelectrica, furnizorul de echipamente UCM Reşiţa şi compania de mentenanţă Hidroelectrica Serv ar putea fi incluse într-o structură integrată de tip holding, potrivit intenţiei autorităţilor, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al UCM Reşiţa şi fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă din decembrie 2011, are datorii de 859 de milioane de lei, din care 60% la stat, informează Agerpres.

"UCM Reşiţa se află în insolvenţă, Hidroelectrica are nevoie de retehnologizări, iar cel mai în măsură să ofere echipamente hidroenergetice este UCM. Dacă UCM intră în faliment, Hidroelectrica va avea serioase probleme", a precizat Borza, care a adăugat că legea holdingului, aşteptată în legislaţia românească de mai mulţi ani, ar putea apărea chiar la începutul acestui an.

În plus, Borza consideră că este necesară abrogarea literei k a articolului 95 din Legea insolvenţei, care prevede că nu pot fi convertite în acţiuni creanţele bugetare, şi a subliniat că măsura este crucială pentru mai multe companii aflate în această situaţie.

Remus Borza consideră: "În cazul UCM, statul nu trebuie să rămână acţionar majoritar, ci poate vinde 20-30-40% din acţiuni, pentru o infuzie de capital în vederea retehnologizării şi relocării, pentru că, în prezent, uzina se întinde pe o suprafaţă de 130 de hectare, care este supradimensionată".

Pe 19 decembrie, premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, au participat la inaugurarea hidrocentralei Racoviţa din judeţul Sibiu. Cu această ocazie, Niţă a precizat că "probabil că în primul trimestru al anului viitor UCM Reşiţa va intra în Consorţiul Hidroelectrica, având astfel un sistem complet integrat de construcţie şi exploatare".

La rândul său, Ponta a susţinut, la acelaşi eveniment, că UCM Reşiţa trebuie salvată. El a cerut oficialilor din departamentele economice să îi prezinte documentaţia cu privire la situaţia companiei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dl. Borza sugereaza in mod subtil o solutie amabila de trecere in uitare a datoriilor Hidroelectrica , mai mari decat cifra de afaceri. Pe acest subiect am vrea sa vedem totusi mai multe inculpari ,arestari, conturi blocate , procese , etc.

    domnul Borza , eu am o propunere, de fapt doua, prima este sa va numim adjunct pentru oracolul din Delphi pe plan global si pe plan local ajutorul pe teme economice al mamei Omida. A doua propunere este sa numim Oltchim UCM Resita noui, caci vechi exista, pentru a putea beneficia de ce a zis domnul Ponta ca UCM Resita trebuie salvata. Sau sa infiintam o echipa de raliuri la Oltchim, poate avem mai multe sanse decat cu handbalul Pentru proposal one sa stiti ca exista argumente, dumneavoastra ati stiut exact luna cand se intra in insolventa. Daca ati fi stiut si ziua era chiar fenomenal, dar nu trebuie sa va suparati, nici domnul Ponta nu a stiut cand s-a aprobat transferul datoriilor in actiuni si unii actionari cand s-a intrat cu adevarat in insolventa .-) " CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"

    Remus Borza: "Oltchim va intra în insolvenţă cel mai târziu în ianuarie"

    Pe escrocul urmarit penal Borza incearca nu mai putin escrocul deocamdata nepenal Ponta sa-l absolve in dosarul intocmit de DNA pentru conflict de interese in timp ce administra Hidroelectrica.

    Acest escroc penibil nu a facut ca ceilalti escroci sa dea contracte acolitilor, ci in dispretul total al legii, beneficiind de acordul, colegialitate si sustinerea penalului nedovedit deocamdata Ponta, si-a dat lui insusi contracte de asistenta juridica platite de Hidroelectrica si anume 34 la numar, fara a respecta legea achizitiilor publice. 

    Cu alte cuvinte el elibera factura si tot el facea plata acesteia, sustinand printr-un alt nemernic al sistemului actual, consilierul personal al lui Ponta, numitul Blanculescu, ca acesta practica nu ar constitui conflict de interese, si ca justitia romana comite o grava eroare. 

    Nemernicilor de orice fel, deocamdata justitia, atat cat poate, nu comite erori privitoare la condamnare borfasilor incompatibili si corupti, ci poate, comite acte de “scapare” a unora dintre ei.  

    Speram din inima ca voi sa nu fiti printre cei scapati!

    1. Oare cum se incheie enumerarea celor care nu pot fi acuzati de conflict de interese in noua versiune a Codului Penal nereusitta deocamdata.

      Pai, enumerarea incepe cu Presedintele (care spune ca nu are nevoie), continua cu alesii (parlamentari, presedinti de consilii, primari etc) si surpriza!, se incheie cu “profesiile liberale”.  

      Oare cine are profesie liberala, este prieten cu Ponta si este urmarit penal?  

      Raspuns: Borza!  

      Iata cum, dupa 24 de ani de cand unii si-au dat viata pentru un ideal, altii in dispretul total al celor multi si obiditi isi fac legi pentru ei. 

      Jos acesti nemernici!  

      Jos acesti corupti!  

      La inchisoare cu ei, acolo unde le este locul!

    Intrarea in insolventa a Hidroelectrica a fost o manarie la limita legii.

    Remus Vulpescu, administratorul special al Hidroelectrica din partea statului roman, aflandu-se la Viena impreuna cu Ponta la o sindrofie (nu la petrecania lui Mandela), intrebat fiind de intrarea in insolventa a Hidroelectrica declara ca nu stie nimic, desi el semnase cu o zi inainte cererea de intrare in insolventa.  

    Ce fel de atitudine e asta?  

    Pana cand batjocoriti acest popor?  

    Chiar nu va e rusine?

    Hidroelectrica a incheiat anul 2011 cu profit de peste 6,5 milioane de lei. Exista declaratia fiscala F10 valabila, data sub rigorile legi si pe care nu a contestat-o nimeni.

    Deci, PROFIT! Nu pierdere cum sustinea public, dezinformand voit, escrocul Borza.  

    Acest profit mic, dar profit nu pierdere, era justificat prin anul hidrologic deosebit de secetos cat si prin scumpirea cu 400% a pretului apei uzinate platite de Hidroelectrica catre Apele Romane. Decizia de scumpire a fost luata de guvernarea de PDL in cardasie cu UDMR care avea in subordonare Apele Romane conform algoritmului politic. Asadar daca aceeasi apa trece prin 10-15 hidroagregate in cascada, ea este platita de 10-15 ori de Hidroelectrica catre Apele Romane cu pret majorat cu 400%. 

    Noua gasca venita la guvernare s-a gandit ca este timpul sa inlocuiasca baietii destepti ai celorlalti cu ei insisi, asa ca au hotarart intrare in insolventa a Hidroelectrica, “perla coroanei”, detinatoarea primelor 1-5 locuri in ultimii 5 ani din top 100 a celor mai profitabile firme romanesti. De ce nu i se mai spune oare “perla coroanei” de cand a incaput pe mainele lui Borza si Ponta? 

    Raportul administratorului special din partea statului, Remus Vulpecu pe anul 2011 este extraordinar de laudativ la adresa rezultatelor obtinute de catre Hidroelectrica, pentru ca in iunie 2012 sa intre in insolventa la cererea aceluiasi Remus Vulpescu. Cand a mintit acesta? Cand a laudat Hidroelectrica sau cand a cerut insolventa? 

    Asadar o firma pe profit fara nici o datorie intra in insolventa iar altele cu datorii numai catre bugetul statului de sute de milioane de euro, adunate pe zeci de ani de functionare in pierdere, merg mai departe si nu trebuie sa intre in insolventa. 

    Scopul declarat pe la colturi nu era situatia economico-financiara ci reziliere contractelor bilaterale cu baietii destepti. 

    Dar cine va pune botul la aceste smecherii? Unde traim? In Pampas? In jungla? Pe cine credeti ca prostiti voi? Arbitrajul international la care se va ajunge, ca doar justitia nu se opreste in Romanica, va constata ca a fost o gainarie aceasta intrarea in insolventa si va da castig de cauza baietilor destepti care cer despagubiri de 1,6 miliarde de lei. Ce veti face atunci onor Ponta, Vulpescu si Borza cu Hidroelectrica? Pe cine veti da vina? Pe salariati? 

    Veti vinde Hidroelectrica pe bucati? Deja vanzarea a inceput-o Borza de parca el cu familia lui au construit amenajarile hidrotehnice si hidroenergetice din Romania. Deocamdata sunt scoase la vanzare microhidrocentralele care beneficiaza si de certificate verzi.  

    Credeti ca Hidroelectrica mergea prea bine si trebuia distrusa ca si industria siudelurgica, si ca de altfel intreaga industrie romaneasca? 

    Credeti ca trebuie sa importam si curentul electric? 

    Sau credeti ca daca nu trebuie sa-l importam trebuie sa-l cumparam scump de la firme straine chiar daca il producem noi aici in tara noasta?

    Pai bine mai borzo, nu a facut Hidro, profit istoric?De ce ti-e frica daca este asa de profitabila?Cine cumpara actiunile la ce crezi ca se uita?Sau ti-e frica sa nu iasa la iveala gainariile tale si sa se constate ca nu are profitul asta?Mi te paste o demascare?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb