BRD - BCR, între Bursă şi privatizare

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 17 noiembrie 2005

Privatizarea BCR, cea mai mare bancă românească şi cea mai mare bancă din fostele ţări socialiste rămasă neprivatizată, se apropie de final. Deşi a fost impusă o clauză de confidenţialitate înainte de terminarea negocierilor, preţul total a transpirat şi se pare că va fi de circa 5,5 miliarde euro. Am fost curios care este raportul între BCR şi BRD, cele mai mari bănci din România, una în negociere pentru privatizare şi alta privatizată de ani buni şi tranzacţionată la Bursă. La valoarea euro din data de 15 noiembrie de 36.375 lei vechi sau 3,6375 RON şi la preţul acţiunilor BRD din data de 14 noiembrie, cînd valoarea maximă a acţiunilor BRD a fost de 13,4 RON, iar valoarea de referinţă este de 13,3 RON, capitalizarea bursieră a BRD este între 2.548 şi 2.567 milioane euro. BRD acoperă între 12,9% şi 13% din activele bancare totale ale României, a avut în 2004 un profit net de 359,6 milioane RON (transformat, căci în 2004 RON nu există), iar în 2005 a obţinut 145,36 milioane profit net în trimestrul I, 158,6 milioane în trimestrul II, 144,1 milioane în trimestrul III şi cu toată reţinerea domnului Patrick Gelin, cred că va încheia anul cu un profit net între 580 şi 590 milioane RON, ceea ce ar reprezenta la valoarea actuală a parităţii leu - euro, circa 159 - 162 milioane euro.

Prin comparaţie, BCR acoperă circa 23,5% din activele sistemului bancar românesc şi conform domnului Gică Hagi al finanţelor (l-am avut în vedere pe domnul Văcăroiu, folosind propria sa caracterizare), profitul net al BCR ar putea fi uşor de 200 milioane euro, dar foarte probabil nu cu mult mai mult. Asta ar însemna active mai mari cu circa 80% şi profit cu circa 25 - 27% mai mari. Comparînd preţul de privatizare presupus cu capitalizarea bursieră actuală certă, raportul de 2,14 - 2,16 între cele două valori globale este net favorabil acţiunilor BRD, care cel puţin din această perspectivă par ieftine. În acelaşi timp, nici preţul BCR nu este bătut în cuie şi ne putem aştepta oricînd la o dezumflare a speranţelor. Să ne amintim numai de faptul că în urmă cu aproape doi ani statul a fost nevoit să dea 25% din BCR contra sumei de 222 milioane euro, echivalentul a sub 900 milioane pentru toată banca. Evaluări ale experţilor externi, dădeau valori probabile pentru BCR între 3,9 şi 5,5 miliarde euro. Pentru că pentru noi acţiunile BCR sînt precum strugurii acri pentru vulpe, să ne întoarcem la pieţişoara noastră. La un profit net probabil de 580 - 590 milioane lei noi, dacă se aplică schema consacrată în ultimii ani la BRD, de a da dividende totale în proporţie de circa 52 - 55% din profitul net, dividendul net probabil ce va fi încasat pe o acţiune, în condiţiile creşterii impozitului pe dividend la 16%, ar putea fi între 3,635 şi 3,911 lei noi, şi am fost foarte riguros la calcul. Desigur că este vorba despre o simplă presupunere, căci nimeni nu împiedică pe acţionarul majoritar să crească sau chiar să scadă acest procent. Faţă de valoarea din ultima vreme a acţiunilor, ceea ce se primeşte ca dividend reprezintă după părerea mea prea puţin, de aceea eu am renunţat de mult de a mai fi acţionar BRD. Nu pot însă să nu regret din nou faptul că statul (iar statul sînt şi eu, dar nu decid, pentru a face apel la binecunoscuta expresie a lui Ludovic al IV-lea) a vîndut restul de acţiuni BRD cu un preţ de rîs, ca să nu spun de jaf. Explicaţiile domnului Mihai Ursache, fost preşedinte AVAS în perioada ruşinoasei decizii de vînzare sînt de tot rîsul. Sper ca cineva să se ocupe ca acest rîs să-i iasă puţin pe nas. În rest, să auzim numai de bine.

Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice suges-tie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb