BRM vrea să dezvolte produse derivate pentru piaţa gazului

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 octombrie 2014

BRM vrea să dezvolte produse derivate pentru piaţa gazului

Tranzacţionarea gazelor pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) a împlinit un an, iar conducerea Bursei şi-a propus să dezvolte şi produsele derivate aferente, a declarat, ieri, într-o conferinţă, Septimiu Stoica, preşedintele instituţiei. BRM a mai făcut şi demersuri pe lângă o Casă de compensare europeană, a precizat domnia sa, adăugând: "Mai mult de jumătate dintre sesiunile de licitaţii s-au încheiat cu adjudecări. În trimestrul III al acestui an, am avut un maxim de tranzacţionare. Mai mult decât atât, ne gândim la instrumente mai sofisticate de tranzacţionare, care să cuprindă mecanisme de atenuare a riscului. ANRE (n.r. Reglementatorul pieţei de energie) şi ASF (reglementatorul pieţelor noastre finanaciare) au o atitudine pozitivă şi sunt interesate de lansarea unor astfel de produse".

Conducerea BRM a spus, ieri, că în acest an, pe platforma sa, au fost tranzacţionate 204 milioane mc de gaze, majoritatea din producţie internă. BRM estimează că în acest an va atrage tranzacţionarea, în mediu transparent, a circa 10% din gazele aferente pieţei libere.

Cantitatea de gaze (6,5 milioane mc), în 2013, a fost de 6,5 milioane mc. De la jumătatea acestui an, producătorii de gaze au fost obligaţi să vândă transparent 20% din gazele destinate industriei. Procentul va creşte anul viitor întrucât şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi să tranzacţioneze o parte din cantităţi în mediul bursier. Astfel, conducerea BRM speră să atragă în ringul său circa 20% din totalul gazelor disponibile pentru piaţa liberă.

Oficialii Bursei de Mărfuri au mai declarat că trimestrul III a fost cel mai fructuos din punct de vedere al tranzacţiilor cu gaze naturale pe BRM, cu un volum de circa 1,4 milioane MWh, în timp ce, în intervalul 1 - 20 octombrie, cuantumul s-a situat la 0,2 milioane MWh. Ei susţin că ultimele două luni au adus un preţ mediu de tranzacţionare de 85-86 de lei/MWh pentru gazele comercializate în ringul Bursei de Mărfuri.

Potrivit statisticilor BRM, cele mai importante tranzacţii au avut loc în perioada august - septembrie 2014: Petrom a comercializat 20 milioane mc de gaze, iar Romgaz - 45 milioane mc. Petrom a lansat primul ordin de vânzare în februarie şi Romgaz în mai.

ANRE a licenţiat BRM în iulie 2013 ca administrator de piaţă centralizată de gaze. Primele tranzacţii pe platformă au avut loc în toamna anului trecut, Bursa de Mărfuri reuşind să atragă mai întâi pe consumatorii de gaze.

Tot ieri, BRM a lansat şi un nou produs de tranzacţionare - STEGN, care permite producătorilor, furnizorilor, traderilor de gaze şi consumatorilor licenţiaţi să încheie tranzacţii în timp real, pe perioade scurte, medii şi lungi, fără depunerea de garanţii. Sistemul nou de tranzacţionare presupune un grup de lucru format din minim patru parteneri, selectaţi în funcţie de criteriile stabilite de ANRE.

Potrivit oficialilor BRM, STEGN asigură un anonimat perfect în piaţă, cu o dezvoltare ulterioară a pieţei spot de gaze. Pot fi realizate combinaţii continue şi matching în funcţie de parametrii introduşi de utilizatori.

Reprezentanţii BRM au mai spus că realizarea unei pieţe de echilibrare, ale cărei mecanisme trebuie puse la punct de Transgaz, va ajuta la dezvoltarea pieţei spot. Ei susţin că deocamdată noul produs de tranzacţionare lansat le oferă participanţilor posibilitatea de a îşi echilibra poziţiile în funcţie de evoluţia pieţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb