Bursa Română de Mărfuri (BRM) nu a reuşit încă să convingă sectorul energetic că este un mediu potrivit pentru tranzacţionarea produselor de pe această piaţă. Constantin Boştină, preşedintele Consiliului de Administraţie al BRM, a declarat ieri, într-un seminar organizat de Forum Invest: "Am constatat că nu am fost convingători pentru că au existat anumite elemente în piaţă care nu au încurajat tranzacţiile în ringul bursier şi pentru că nu am reuşit să ne cuplăm la evoluţia domeniului energetic. În cei 15 ani de funcţionare, BRM a reuşit să intermedieze tranzacţii cu produse petroliere şi cărbune de circa două miliarde de dolari, din care numai Petrom a derulat tranzacţii de 1,5 miliarde de dolari".
Domnia sa susţine că operatorii şi consumatorii de produse energetice s-au ţinut departe de BRM. În prezent, conducerea BRM vrea o repoziţionare a ringului pieţei la disponibil pentru produse energetice, unde să organizeze atât tranzacţii spot, cât şi forward. BRM vrea să lanseze şi tranzacţii regionale, pentru ţările din zona Mării Negre, odată cu dezvoltzarea fluxului de mărfuri.
Alte proiecte ale Bursei sunt standardizarea contractelor şi garanţiilor pentru produsele energetice, care să confere mai multă siguranţă participanţilor. Oficialii BRM susţin că vor să dezvolte şi piaţa instrumentelor derivate bazate pe mărfuri.