Brokerii îşi fac piaţa lor

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 14 septembrie 2009

Brokerii îşi fac piaţa lor

Un salut şi câteva observaţii

Salut iniţiativa Asociaţiei Brokerilor; este ceea ce era de făcut şi în timpurile bune, dar cu atât mai oportună acum, în vremuri de criză.

Dincolo de cuvenitele felicitări, să observăm că iniţiativa are loc cu 14 ani mai târziu decât ar fi fost oportun,cu 14 ani mai târziu decât a cerut-o ziarul "BURSA".

În tot acest timp, redacţia noastră s-a luptat, singură împotriva tuturor, pentru principiul de piaţă liberă.

Să notăm că ne-am bătut pentru acest principiu, inclusiv cu Asociaţia Brokerilor.

Desigur, principiul nu capătă întruchiparea deplină în această viitoare piaţă ROTC; pasul final îl va face acea piaţă care îi va elimina pe brokerii înşişi - o piaţă a tranzacţiilor directe, cu care pieţele brokerilor (supravegheate sau nu de CNVM) vor trebui să concureze.

Dacă va intra în funcţiune acest ROTC, atunci, pe lângă sprijinul adus pieţei de capital româneşti în general, va mai însemna şi că piaţa îşi va fi retezat cordonul ombilical care o leagă încă de stat, prin naştere şi "respiraţie".

Unele neclarităţi în cele susţinute de oficiali se cuvin menţionate.

De pildă, organizarea unei astfel de pieţe nu poate avea loc fără notificarea CNVM, notă care să cuprindă setul de reguli care o guvernează.

Deşi în lege nu este prevăzut nimic asemănător, totuşi este de bun simţ ca CNVM să comunice publicului gradul de risc al unei astfel de pieţe precum ROTC, grad de risc care rezultă dintr-un studiu asupra setului de reguli.

La momentul inaugurării pieţei, CNVM ar trebui să dea un comunicat în care să ne avertizeze, de pildă, că aceasta piaţă nu garantează că o tranzacţie încheiată nu este şi o tranzacţie realizată sau că este realizată, dar la alt preţ decât s-a încheiat sau la alt număr de acţiuni (nu ştiu dacă acesta va fi cazul ROTC - a fost doar un exemplu).

Însuşi setul de reguli adoptat poartă o problemă sensibilă: dacă sistemul este prea riguros, frizând pe cel al Bursei, atunci piaţa capătă atribuţii de reglementare şi intră, în mod normal, în atribuţiile de supraveghere ale CNVM. Ceea ce ar declanşa, din nou, dezbateri pe subiectul dreptului de autoreglementare al brokerilor.

O altă observaţie priveşte "participarea de drept" la ROTC a membrilor Asociaţiei Brokerilor, care, evident, nu încalcă nicio lege, ci doar întăreşte o confuzie mai veche. Tot aşa, Asociaţia Brokerilor (sub vechea denumire de ANSVM) dădea membrilor săi "participare de drept" la RASDAQ.

Din această cauză,ANSVM nu a putut niciodată să discearnă dacă are statut de proprietară a unui sistem de tranzacţionare sau este o asociaţie profesională a brokerilor.

În decursul fuziunii RASDAQ-BVB, problema a dispărut, pentru că trecerea la proprietate pe acţiuni a operatorului de piaţă a clarificat că una este a fi acţionar şi alta este a fi membru al asociaţiei.

Acum, ROTC readuce confuzia în prim plan, astfel că,de pildă, CNVM nu ştie cu cine discută proiectul - cu proprietarul, sau cu "profesionalul"?

Considerând că toate aceste chichiţe sunt rezolvabile, urăm iniţiatorilor ROTC succes! (MAKE)

Proiectul ROTC este exclusiv pentru membrii Asociaţiei Brokerilor

Dan Paul: Vrem ca peste 90% din tranzacţiile "over-the-counter" să fie cu acţiuni Fondul Proprietatea

Membrii Asociaţiei susţin că CNVM nu are atribuţii pe pieţele nereglementate

Intermediarii de pe piaţa de capital autohtonă sunt la un pas să-şi vadă visul cu ochii, după ce, vineri, proiectul de tran-zacţionare "Romanian over--the-counter" (ROTC) a trecut, cu unanimitate, în Adunarea Generală a Asociaţiei Brokerilor, urmând să fie pus în practică până la 1 octombrie.

Brokerii speră să-şi atragă, astfel, o felie importantă din tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), derulate, în prezent, în condiţii mai puţin transparente.

Intermediarii vor să mai aducă la tranzacţionare şi acţiunile câtorva sute de companii care s-au delistat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), lăsând acţionari captivi, sau care nu au fost vreodată listate, astfel încât să nu afecteze lichiditatea tranzacţiilor de pe piaţa reglementată.

Instrumentele financiare internaţionale ar fi a treia categorie de titluri aduse la tranzacţionare pe noua piaţă.

"Sperăm că tranzacţiile cu acţiuni FP vor face 90% din valoarea schimburilor prin ROTC, până la listarea Fondului", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

"Data de 1 octombrie nu este bătută în cuie, trebuie să ne mişcăm să mai adunăm ceva în galantare, dar eu sper, totuşi, să începem tranzacţionarea pe OTC, de luna viitoare ", a adăugat domnia sa.

Ca să poată fi tranzacţionate pe ROTC, companiile trebuie să fie înregistrate la Depozitarul Central şi să nu aibă în statut vreo clauză de preempţiune, care ar putea împiedica tranzacţionarea.

"Am început să vorbim cu Fondul Proprietatea, mult mai avansat şi mai ferm decât cu alte societăţi, ca să aducem acţiunile FP pe ROTC", a explicat domnul Paul, adăugând: "În acest sens, Fondul ar trebui să încheie un act adiţional cu Depozitarul Central în care să se specifice că ştie despre acest OTC şi că este de acord cu tranzacţionarea".

Aceeaşi procedură ar trebui urmată şi de celelalte companii ale căror acţiuni ar putea veni pe ROTC.

Proiectul este destinat exclusiv intermediarilor care fac parte din Asociaţia Brokerilor, aceştia având de drept calitatea de Participant la ROTC. Cei care au renunţat la un moment dat şi vor dori acum să se reînscrie în Asociaţie, vor trebui să plătească o serie de costuri suplimentare.

Participanţii la ROTC sunt răspunzători în faţa Asociaţiei pentru încălcarea regulilor

Ca să participe la ROTC, intermediarii trebuie să semneze un Regulament de tranzacţionare care a fost prezentat în Adunarea Generală de vineri. Regulamentul creează premisele unui sistem de auto-reglementare, în cadrul căruia Consiliul Director al Asociaţiei reuneşte mai multe prerogative de supraveghere şi decizie, având şi dreptul de sancţiune a intermediarilor care nu se conformează Regulamentului.

Problema supravegherii tranzacţiilor pe ROTC nu a fost tranşată până în acest moment, Asociaţia Brokerilor şi CNVM susţinând puncte de vedere diferite.

Bokerii au avut mai multe discuţii cu CNVM şi probabil că vor mai avea în perioada următoare, potrivit lui Dan Paul. Domnia sa ne-a spus: "Le vom trimite o notificare că proiectul ROTC-ului a fost adoptat, dar nu suntem obligaţi să facem acest lucru. Cei de la CNVM nu se opun acestui proiect, însă insistă să îl vadă".

Membrii Comisiei au explicat, însă, că arbitrul pieţei de capital nu poate să facă abstracţie de existenţa unui mecanism de tranzacţionare pentru că şi acesta face parte din piaţa de capital autohtonă şi cade, în consecinţă, sub incidenţa Comisiei.

"Potrivit legii pieţei de capital, CNVM poate să supravegheze doar pieţele reglementate, însă ROTC-ul este o piaţă liberă şi nu intră total sub incidenţa Comisiei", susţin, în schimb, surse din cadrul Asociaţiei Brokerilor, adăugând: "Comisia trebuie să ştie că mecanimsul ROTC se organizează pe răspunderea Asociaţiei Brokerilor şi are un Regulament de funcţionare".

Potrivit Regulamentului de funcţionare, supravegherea tranzacţiilor va fi făcută de un departament specializat al Asociaţiei. Acesta va monitoriza tranzacţiile pentru a descoperi eventualele încălcări ale regulilor de tranzacţionare şi care va investiga reclamaţiile legate de încălcarea regulilor. Rezultatul investigaţiei, precum şi o eventuală propunere de sancţionare vor fi raportate Consiliului Director pentru a aplica sancţiuni.

Tranzacţiile se vor face prin negociere

Tranzacţiile pe OTC se pot realiza exclusiv prin intermediul ordinelor DEAL, potrivit regulamentului ROTC.

Un participant, denumit iniţiator, transmite un ordin DEAL de cumpărare sau de vânzare către un alt participant, denumit contraparte, care poate confirma ordinul DEAL primit sau poate continua negocierea prin transmiterea unui nou ordin DEAL. Procesul de negociere se încheie la confirmarea ordinului DEAL respectiv, moment care coincide cu înregistrarea în mecanismul ROTC al tranzacţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. conform bunului simt, piata libera este un mare castig. exista si o exceptie: piata libera in care obiectul tranzactiilor il constituie "pasivele"! Bre Fanico, (ca matale semnezi )si matale, bre make (ca iti asezasi preambulu' ca bomboana pe coliva!) piata libera, cat e ea de libera, in cazul pasivelor, are nevoie, orisicat, de oarece reglementari. nu de alta, da' ce se vinde si se cumpara pe aceste piete sunt, intr-o proportie prea mare, conserve de carne de elefant! si daca-ti nimereste-n cea pe care o cumperi gaura c..... acestui animal cu trompa?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb