Brokerii versus administratorii pensiilor private - runda a doua

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2017

Brokerii versus administratorii pensiilor private - runda a doua

Asociaţia Brokerilor: "Votul exprimat de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti nu este confidenţial"

Brokerii spun că nu sunt în conflict cu BVB, aşa cum susţine APAPR

Asociaţia Brokerilor a transmis, ieri, că votul exprimat de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti nu este confidenţial, conform legii, dar şi că nu se află în conflict cu Bursa de Valori Bucureşti.

Comunicatul brokerilor de ieri este un răspuns la declaraţia Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), potrivit căreia informaţiile privind votul exprimat de acţionari sunt confidenţiale, iar accesul privilegiat la acestea şi specularea din partea oricărei persoane sunt de natură să ridice semne de întrebare cu privire la deontologia profesională a acelor persoane.

Anterior, Asociaţia Brokerilor acuzase administratorii pensiilor private că nu au grijă de banii contribuabililor, după ce în AGA BVB propunerea de anulare a bonusurilor pentru angajaţii Bursei din programul de răscumpărare nu a fost aprobată.

"Din păcate, afirmaţia pe care APAPR o face în comunicat, legată de confidenţialitatea votului exprimat de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi acuzaţia de acces privilegiat la informaţiile legate de vot, nu face decât să întărească semnele de întrebare ridicate anterior, demonstrând o necunoaştere a prevederilor legale privitoare la votul în cadrul adunărilor generale ale societăţilor pe acţiuni", a transmis, ieri, Asociaţia Brokerilor, care explică: "Reamintim că, în conformitate cu Art 130 din Legea nr 31/1990 republicată - Legea societăţilor, hotărârile adunărilor generale se iau prin vot deschis, excepţie de la această regulă făcând doar numirea sau revocarea membrilor consiliului de administraţie, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, numirea, revocarea ori demiterea cenzorilor sau auditorilor financiari şi luarea hotărârilor referitoare la răspunderea membrilor organelor de administrare, de conducere şi de control ale societăţii, pentru care este obligatoriu votul secret. Mai mult, aceeaşi lege prevede la Art 131 că, la cerere, fiecare acţionar va fi informat cu privire la rezultatele votului, pentru hotărârile luate în cadrul adunării generale, deci nu se poate pune problema accesului privilegiat al Asociaţiei Brokerilor la aceste informaţii".

În acelaşi context, Asociaţia Brokerilor menţionează că nu se află într-o situaţie de conflict cu BVB, aşa cum se sugerează în comunicatul APAPR: "Toţi membrii Asociaţiei sunt şi membri ai BVB, iar buna colaborare dintre operatorul de piaţă şi membrii săi este vitală pentru funcţionarea pieţei de capital. Cu alte cuvinte, întrucât nu poate exista bursă fără brokeri şi nici brokeri fără bursă, ideea de conflict între cele două părţi nu are sens.

Prin urmare, singura intenţie a comunicatului de presă transmis anterior de Asociaţia Brokerilor a fost de a solicita fondurilor de pensii să acorde o atenţie mai mare participării la procesul de decizie în cadrul companiilor la care sunt acţionare, considerând că este de datoria sa să facă acest lucru tocmai prin prisma investiţiilor importante pe care fondurile le deţin în piaţa de capital şi al impactului pe care aspectele negative în activitatea acestora ar putea să-l aibă în contextul dezbaterii actuale legate de Pilonul II de pensii".

APAPR a dat asigurări că politica de vot a administratorilor fondurilor de pensii a fost şi este independentă, urmărind interesele participanţilor şi principiile de etică şi guvernanţă corporativă.

În ultima perioadă, au apărut mai multe informaţii legate de Pilonul II de pensii private, care, într-un fel sau altul, ar urma să fie modificat de Guvern. Oficialii au vorbit atât despre transferarea la stat a circa jumătate din contribuţiile la Pilonul II, cât şi despre eliminarea comisionului de 2,5% încasat de administratorii fondurilor de pensii.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Nu esti in birou la cc al pcr la mos ursache, te poti considera zburat din "coledgiul" bvb la care atarni mocca cu primele alegeri. Oricum nu faci nici o tranzactie, odata de salariul de la bvb scapi si de singura legatura cu piata de capital

    1. Cu Dan Paul o sa facem noi o bursa functionala la anul si la multi ani. Cate companii a listat Dan Paul pana acum? Dar grupul sau de brokeri liliputani? Fara brokeri mari, globali, fara companii noi si performante, o sa stam la coada vacii ca pana acum. Dan Paul nu are ce cauta intr-o piata dezvoltata, pentru ca ar fi irelevant. Asa ca acesti brokeri insignifianti, cu cunostintele unui mic vanzator de non-stop din coltul strazii, vor in continuare sa gaseasca modalitati pentru a-si pastra influenta. Dar Doamne fereste sa aduca noi clienti sau noi emitenti.

      In fiecare dimineata ziarul bursa are doua subiecte: 1) ceva impotriva bancilor pentru domn profesor Piperea, si 2) ceva care sa ajute grupul micilor brokeri. Aceleasi articole indoielnice, scrise in mode evident cu intentii manipulatoare. Emilia Olescu mai scrie la voi? Era o foarte buna cunoscatoare a domeniului energetic. De asemenea mai aveti diferite informatii din piata care chiar erau utile pe vremuri. Insa cand vad articolele autoarei acestui articol cam realizez unde stati, pentru ca ea e de obicei un fel de sicario jurnalistic pentru aceste doua grupuri de interese,

      Dan Paul ar trebui cercetat pentru informatiile privilegiate in baza carora frate-sau a tranzactionat de-a lungul timpului actiuni ale companiilor listate la bursa sau pe Rasdaq (cum ar fi cele ale defunctei Precizia - PRBV si altele). Astia din conducerea BVB, ca si cei din conducerea federatiei de fotbal, sunt o povara pentru domeniile respective - sunt incompetenti, incapabili si ineficienti.

      Nu este evident ca Make este vandut lui Soros? De ce doar insinuezi si nu spui adevarul pana la capat? Esti printre putinii initiati care a surprins si in pag ziarului marea conspiratie iudeo-masonica si era de datorria ta sa ne faci lumina!

      In text e vorba despre altceva...si pare o treaba grea de legislatie...

      Dar supararea ca a vrut sa va ia bonusurile doare atat de rau? Vezi ca Sobo nu a facut grila de distriburie - si nu se stie daca o mai face el - si actiunile s-ar putea sa le ia altul daca se vede ca iti faci treaba cu superficialitate :)))) tre' sa il faci de kko dar sa aiba si legatura cu textul, stii regula de postac! 

      Gura pacatatosului adevar graieste.

      Este interesant cum percepeti voi, grupul de brokeri bancari, articolele despre mismasurile lui Pogonaru - vi se pare ca ar fi scrise in favoarea brokerilor mici. 

      Inseamna ca nu sint doua subiecte, ci unul singur, dar nu ai putere de sinteza. 

      Emilia Olescu publica articolul de deasupra acestuia, in asezarea de pe site, dar nu te deranja sa fii riguros, ramii tu insuti. 

      Macar ai idee ce inseamna, de fapt, "sicario"? 

      Nu?

      Nu-ti face griji, da-i inainte! 

      Nu, prietene, gresesti, nu eu ii sint vindut lui Soros, ci Soros, mie.

      Noi, iudeii, conspiram cu masonii o conspiratie iudeo-masonica, atunci cind masonii nu sint iudei ca sa conspiram o conspiratie masonic-iudaica. 

      Contra cui?

      Eh, asa, in general... 

      Așa e! Soros lucrează pentru Make, îl recunoaște de șef...și îl plătește in NPL-URI

      Fratele meu nu a cumpărat nicio acțiune din care spui tu, dar nu are importantă. Care ar fi informația privilegiata? Dacă ești bărbat scrie cu numele tău real. Altfel, nu cred ca ești vânător, poate doar guguștiuc. E ușor sa arunci cuvinte. Sper ca nu te superi ca ți-am răspuns. Dacă îți scriai numele, te făceam prost, așa te iert...

      De ce? bokerii mici care nu fac nicio tranzactie si nu aduc nici un emitent la bursa trebuie sa ia dividende de la bursa? Cine aduce profit bursei?

      A cumparat la momentul potrivit inainte de distribuirea banilor din vanzarea terenului detinut de Precizia in sectorul 1 in urma cu cca. 9 ani.

      Tu "arunci" mingea iar el o "loveste" la momentul potrivit (cel putin asa a fost in acei ani). 

      In plus, in conducerea bursei nu ar trebui acceptate persoane care au rude de gradul 1 ce tranzactioneaza actiuni la companiile cotate (intrucat BVB primeste informatiile/comunicatele despre companii inaintea pietei). Sunt multe probleme legate de activitatea BVB dar cine sa le rezolve?! Dan Paul si ceilalti care se tot perinda pe acolo degeaba?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb