Bugetul Primăriei Capitalei urmează să fie votat, astăzi, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), după cum ne-au spus reprezentanţii municipalităţii.
Proiectul de buget şi modul în care a fost întocmit acesta este criticat aspru, însă, de ONG-uri, care, printre altele, acuză Primăria Generală de lipsă de transparenţă, subliniind că documentul nu beneficiază de o sinteză, fiind foarte greu de analizat, şi că acesta a fost pus în dezbatere publică în urmă cu doar o săptămână.
"Cu un buget general de aproximativ 1 miliard de euro şi fără a-l supune dezbaterii publice, Primăria Municipiului Bucureşti reuşeşte să arate, din nou, nu doar o flagrantă lipsă de trasparenţă faţă de cetăţeni, ci şi de viziune pentru cheltuirea banilor în folosul acestora", a spus, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Elena Calistru, preşedintele Asociaţiei "Funky Citizens".
Potrivit domniei sale, una dintre principalele probleme pe care proiectul de buget le ridică sunt reprezentate de lipsa viziunii pe termen lung privind dezvoltarea Bucureştiului, "bugetul propus pentru 2014 ignorând contextul macroeconomic, dar şi capacităţile bugetare reale ale Bucureştiului, iar veniturile şi cheltuielile fiind mult umflate".
Elena Calistru a subliniat că şi bugetul de anul trecut a fost estimat iniţial la aproximativ 1 miliard de euro, ulterior fiind redus cu aproape 35%, în urma celor cinci rectificări bugetare care au avut loc în 2013.
Nici în actualul buget investiţiile nu sunt prioritizate, fiind angajate extrem de multe cheltuieli de investiţii care, ulterior, nu vor putea fi susţinute de realitatea bugetară, conchide domnia sa.
"Acest fapt duce atât la fărâmiţarea resurselor existente, în nenumărate proiecte din care prea puţine se finalizează şi/sau întârzieri în efectuarea lucrărilor, cât şi la creşterea valorii investiţiilor cu mult peste valoarea estimată iniţial", a comentat preşedintele asociaţiei citate, precizând: "Efectele politicii investiţionale deficitare se resimt mai ales în domenii vulnerabile, dar extrem de importante pentru viaţa cetăţeanului bucureştean, cum ar fi infrastructura de învăţământ şi cea de transporturi".
La rândul său, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a spus că intenţionează să înainteze câte o plângere penală împotriva fiecărui consilier general care va vota anumite obiective din proiectul de buget.
În opinia sa, acestea vizează alocarea finanţării pentru penetrarea Parcului Ciurel, lucrare atacată în Instanţă; pentru continuarea Bulevardului Uranus-Berzei-Buzeşti, proiect suspendat irevocabil şi pentru construirea Halei Matache, caz în care PUZ-ul în baza căruia construcţia ar fi putut fi amplasată pe o altă locaţie a fost suspendat.
"Vom trimite o scrisoare personală tuturor consilierilor generali care ar putea vota mâine (n.r. astăzi) finanţarea acestor proiecte. Vom înainta plângere penală nominală tuturor acelor consilieri care vor aproba bugetele respective", a precizat, ieri, Nicuşor Dan.
Reprezentanţii municipalităţii au refuzat că comenteze afirmaţiile făcute de ONG-uri.
Din bugetul total al Capitalei, de aproximativ 4,5 miliarde lei, bugetul instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local se ridică la 1,45 miliarde lei.
Cei mai mulţi bani - 87% - provin de la bugetul central, din cotele defalcate din impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice, evidenţiază ONG-urile.
Acestea arată că autoritatea locală este extrem de optimistă în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. În contextul în care, anul trecut, PMB a preconizat că va atrage 46,4 milioane de lei, iar, la finalul lui 2013 a reportat o absorbţie a fondurilor UE de 8,02 milioane lei, pentru 2014 municipalitatea bugetează venituri din fonduri europene de 168 de milioane de lei.
Cheltuielile sunt direcţionate, în primul rând, către investiţii (1,25 miliarde lei - 28% din total), acestea fiind urmate de subvenţii (1 miliard de lei - 24%) şi de capitolul de bunuri şi servicii (945 de milioane de lei - 21%).
"Modernizarea sediului PMB din Bulevardul Regina Elisabeta este în continuare una problematică", subliniază sursele citate, apreciind că suma totală actualizată a acestui proiect a ajuns la 186,7 milioane de lei, până acum fiind plătite 60,5 milioane de lei. În 2014, sunt alocate 47,6 milioane de lei, pentru obiectivul menţionat.
Primăria a bugetat 15 milioane de lei (3,3 milioane de euro) pentru chirii, potrivit Elenei Calistru, care opinează că această sumă este destinată chiriei aferente imobilului în care funcţionează PMB.