Bulgaria nu îşi poate permite să continue contractul convenit cu firma americană Westinghouse, pentru construcţia celei de-a şaptea unităţi la centrala nucleară de la Kozlodui, din cauza presiunilor financiare, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, citat de AFP. "Suntem gata să lucrăm cu Westinghouse dacă doresc să fie investitori, dar ţara nu are resursele financiare să implementeze acest proiect", a declarat Boiko Borisov în faţa Parlamentului de la Sofia.
Potrivit Agerpres, în luna iulie a anului trecut, fostul Guvern socialist de la Sofia a semnat un acord preliminar cu firma americană Westinghouse pentru construcţia unui nou reactor de 1.100 MW la centrala nucleară de la Kozlodui. Westinghouse, divizie a grupului japonez Toshiba, trebuia să confirme până la data de 31 martie 2015 dacă acceptă propunerea Guvernului bulgar de a deveni acţionar la reactorul 7 de la Kozlodui, cu o participaţie de 49%, şi să asigure finanţarea necesară pentru construcţia noii unităţi. Conform presei bulgare, Westinghouse a respins oferta autorităţilor de la Sofia.
Bulgaria a pus în funcţiune prima unitate de la centrala nucleară Kozlodui în anul 1974. Ca parte a memorandumului încheiat între Guvernul Bulgariei şi Comunitatea Europeană în 1999, unităţile 1 şi 2 au fost deconectate de la sistemul de electricitate pe 31 decembrie 2002, în timp ce unităţile 3 şi 4 - la data de 31 decembrie 2006