Bursa energetică franceză Powernext a anunţat vineri că boardul său a aprobat unirea afacerii sale spot cu cea a companiei germane EEX şi se va crea o platformă care să admită şi alte burse europene. Proiectul fuziunii trebuie să fie aprobat de reprezentanţii EEX în 11 decembrie, au mai arătat oficialii companiei Powernext, citaţi de Reuters.
"Boardul a aprobat în data de 6 decembrie planul pentru o fuziune egală, prin care să fie unite pieţele spot de electricitate ale celor două firme într-o entitate cu sediul la Paris, deschisă celorlalte burse europene", arată un comunicat al reprezentanţilor Powernext. Reprezentanţii Powernext nu au arătat însă către ce altă bursă va fi deschisă noua entitate.
Discuţiile pentru fuziune dintre cele două părţi au început în septembrie, dar un obstacol în calea acordului a fost reprezentat de faptul că reprezentanţii Powernext au fost reticenţi cu privire la includerea în viitorul apropiat şi a bursei energetice nordice Nord Pool, care are o deţinere de 17% la EEX.
Şeful Powernext, Jean-Francois Conil-Lacoste, a spus la începutul anului că prioritatea noii entităţi franco-germane va fi de a include toate bursele de pe piaţa energetică europeană care au legătură cu Franţa şi Germania.
Un acord privitor la colaborarea bursieră semnat în 6 iunie între reprezentanţi ai Franţei, Germaniei, Belgiei, Olandei şi Luxemburgului este documentul cel mai extins care există până în prezent referitor la cooperarea dintre pieţele energetice.
Acordul include capacităţi de colaborare în domeniul transmisiei între bursele energetice regionale, cu începere din 2009. Acestea nu includ însă şi piaţa nordică.
Boardul Powernext a mai aprobat şi un principiu de fuziune al pieţelor energetice germane şi franceze pe care se tranzacţionează contracte la termen, din 2009, cu subsidiara pentru derivative a pieţei EEX, cu sediul la Leipzig. Bursa EEX are sediul la Leipzig.
"Powernext va fi un acţionar semnificativ al noii entităţi", a mai adăugat comunicatul. Bursa energetică Powernext a fost creată în 2001, când sectorul energetic francez s-a conformat directivelor Uniunii Europene. Powernext operează o piaţă spot şi un la termen (futures) şi o platformă spot de carbon.
Printre acţionarii bursei Powernext se numără NYSE Euronext care deţine o participaţie de 34%, operatorul francez RTE, fabrici şi bănci franceze.
Printre acţionarii EEX se numără bursa elveţiană de derivative Eurex, cu 23% dintre acţiuni, Nord Pool şi banca de stat SachsenLB, care au fiecare un pachet de acţiuni de câte 17%.
Bursa Nord Pool nu vrea să îşi piardă influenţa exercitată asupra pieţelor energetice europene, în contextul în care şansele sale de creştere din regiunea nordică slab populată sunt limitate.
EEX şi Powernext acoperă împreună o zonă de consum energetic de 1.045 terawaţi ore, adică peste o treime din consumul european de energie.