BVB A LANSAT UN PROGRAM DE STIMULARE A FORMATORILOR DE PIAŢĂ Grigore Chiş: "Nu poţi să fii market-maker fără să ai împrumuturi de acţiuni"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2014

Grigore Chiş: "Nu poţi să fii market-maker fără să ai împrumuturi de acţiuni"

Şeful SSIF Broker: "BVB ar trebui să se uite la alte Burse mature ca să vadă ce înseamnă cu adevărat stimulentele pentru market makeri"

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat, ieri, că a lansat un nou program de stimulente pentru Market Makeri, cu scopul să faciliteze accesul investitorilor pe piaţa de capital.

Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker, lasă să se înţeleagă că stimulentele sunt inutile. "Nu poţi să fii market maker fără să existe vânzări în lipsă şi împrumuturi de acţiuni şi fără să poţi să te acoperi prin produse futures", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Poţi să fii doar speculator intra day".

Grigore Chiş se întreabă: "Cum să poţi să cotezi pentru anumite cantităţi, când nu poţi să vinzi în lipsă? Ce faci când se termină acţiunile?"

Brokerul recomandă BVB ar trebui să se uite la alte Burse mature să vadă ce înseamnă cu adevărat stimulentele pentru market makeri.

"Totuşi, înţeleg limitele pe care le are domnul Sobolewski (n.r. Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB) - legate de nivelul pieţei noastre, de lipsa împrumutului de acţiuni, deşi se discută despre el de foarte mult timp, de faptul că în Codul Civil nu este prevăzut împrumutul de acţiuni", ne-a mai spus domnul Chiş.

Recent, Ludwik Sobolewski a declarat că trading-ul natural este ceva de modă veche: "Trading-ul are nevoie de un impuls, de market makeri, care sunt furnizori de lichiditate. Nicio piaţă din lume, nici chiar cea mai dezvoltată nu se mai bazează pe tranzacţionarea naturală. Tranzacţionarea trebuie activată de profesionişti. De aceea, am introdus un nou set de reguli pentru market makeri. BVB propune ca furnizorii de lichiditate să fie răsplătiţi, în funcţie de activitatea de tranzacţionare".

BVB a anunţat, ieri, că participanţii care se înregistrează ca noi market makeri până la data de 1 octombrie 2014 vor beneficia, pe o durată de şase luni, de un discount la comisionul aferent valorii lunare tranzacţionate de aceştia pe o acţiune, pe contul house, în funcţie de îndeplinirea obligaţiilor de cotare.

Discountul este influenţat de ponderea activităţii market makerului în valoarea totală tranzactionată pe o acţiune, în piaţa principală a acesteia. Astfel, pentru o activitate de peste 3% pe acţiunea respectivă, discountul oferit este de 0,005% din comisionul de tranzacţionare de 0,01% (reducere de 50%), potrivit Bursei.

Pentru Market Makerii existenţi, BVB va aplica un pachet suplimentar de stimulente, denumit "Schema Cotă-Parte din Venituri", se arată în comunicatul BVB, care adaugă: "Dacă un market maker deţine această calitate pentru cel puţin şase luni şi îşi îndeplineşte obligaţiile de cotare, atunci acesta este eligibil pentru schema progresivă de stimulente. Nivelul stimulentelor este direct corelat cu ponderea activităţii market makerului în totalul valorii tranzacţionate pe o acţiune, în piaţa sa principală".

Tot de la 1 octombrie, se va extinde lista de acţiuni pe care market makerii pot activa, la toate cele incluse în indicele BET Plus.

Un Market Maker oferă cotaţii ferme de cumpărare şi vânzare pentru anumite instrumente financiare. Tranzacţionarea prin market maker însemnă că acesta este contraparte la fiecare tranzacţie efectuata de client.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. short sell este asteptat si de retail nu doar de market makeri...pt inceput ar putea baga macar short sell pe intraday

    1. Te ard market makerii de tot banutul cu short sell pe intraday. Esti naiv.

    D-na Ardelean,

    la noi pe bursa se tranzactioneaza in marja, sau vinde pentru a cumpara inapoi mai tirziu. Dl. Chelu din Galati impreuna cu dl. Chis de la Broker Cluj va explica cum. Cereti un punct de vedere de la experimentatul si profesionistul Chis si luminati-l pe dl Sobolewski ce si cum. Dezvoltarea BVB e rezolvata cu astia doi. 

    "Apropos de sifoneala de la BRK sau cum fac domnii de acolo "business" sau japca pe fatza >>>  

    cumperi milioane de vesyuri la 0.067 in 2011, le returnezi disciplinat la 0.038 in 2013, ramii cu o japca neto de peste 300.000 si din ianuarie 2012 are buliga serviciu in CA la vesy ca sa nu fie nimeni suparat in famiglie. e reteta de succes prin care ajunge BRK la valoare nominala" 

    raportarile sunt pe siteul bvb fiind vorba de peste 10% din actiunile VESY 

    1. Se arată cum se evaporă bani din o societatea brk .....pe faţă cum se zile ....aşa se întâmplă şi la sif şi pe nimeni nu interesează .....domnii de la asfalt se pare că au alte probleme mai importante de cum să împartă banii de la prostii din piaţa care plătesc comisioane să aibă unii sporuri de şedinţă sau de alte tîmpenii inventate că să justifice zecile de mii de euro luaţi salarii !!! huoooooo baaaaaaa jegul....urilor

      Ziar BURSA, stiati ca SSIF Broker SRL nu mai publica valoarea activului net in fiecare luna? Cereti opinia d-lui Chis si in aceasta problema sa intelegem cu totii in ce masura netransparenta activitatii managementului este in interesul actionarilor SSIF Broker.

    El nu e în stare să asigure nici măcar dobândă aia de 3% dată de bănci deponentilor pe an ....ptr acţionarii proprii că să nu mai vorbim că a reuşit "performanta " să ducă spre faliment brk în doar 4 ani de cînd e şef la brk !!!! Aşa că să ne lase cu lecţii despre bursa că deocamdată nu a demonstrat nimic în propria grădina ....decît cum să jefuiesti o societate care produce ceva plus valoare !!!!

    de cind cu inmormintarea harinvest ssif broker nu are contraparte la turbouri. gata cu mangleala turbo.vor marja baietii :)))))) ASF implicativaaaaaa

    Bursa Bucuresti, pai, "asta", cu cateva excxeptii, are un singur sistem de functionare, merge la vale mai ceva ca in perioada de criza, cum naiba sa ai incredere intro bursa care are un singur sistem de functionare, "al racului", BVB este de fapt un sistem la dispozitia "samsarilor" si in care orice fraier "pica in plasa ca, musca in lapte" ,rezultatul, ..."o fript-o", pe langa "marii INVESTITORI, ca sa devii o bursa "BURSA", adevarata, trebuie sa fii atractiva "pentru toti", fie mici sau mari, acum ..., nu are rost sa continuu pentru ca "e limpede ca lumina zilei !."

    D-ll Chiș ar putea să ne spună cum a contribuit la terminarea Harinvestului? Că-l are pe constinta alaturi de BCR?

    1. Fii dle serios. La brk e bagabonteala maxima cu micii actionarii si cu clientii ca tine ...brk e in zona fasta de influenza a sif4. Daca ai vreun dubiu intreaba si tu in stinga dreapta cei cu chis acolo.....ce asteptari sa ai? Iar ASF asigura continuitatea activitatii si asta e

      tot.  

      pai asta a facut harinvestu short-sell cu actiunile clientilor !

      Numai a DC, BVB si ASF au vazut alceva si clientii au ramas cu paguba pe care o parte o platesc brokerii cinstiti din piata. 

      Citeste comunicatu din decembrie anul trecut .

      "Intreaga activitate a SSIF BROKER S.A 

      .se desfasoara conform regulamentelor si legislatiei in vigoare,neexistand exceptii de la aceasta

      practica. Societatea noastrase afla sub monitorizare speciala, derulata decatre ASF/CNVM din luna aprilie 2009 si pana in prezent. 

      Corect.asa este.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb