BVB BET - marginal sub pragul de 10.000 de puncte

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 ianuarie 2020

BET - marginal sub pragul de 10.000 de puncte

Rulajul suferă

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat prima săptămână de tranzacţionare a anului cu avansuri modeste pentru majoritatea coşurilor de acţiuni, indicele BET, reperul pieţei noastre de capital, terminând sesiunea de tranzacţionare de vineri în creştere cu 0,13%, la 9.952,83 puncte, cu puţin sub pragul de 10.000 de puncte, care a fost depăşit timid pentru scurt timp, în data de 3 ianuarie.

Nu doar la nivelul cotaţiilor piaţa este dominată de apatie. Volumele suferă. În ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, valoarea schimburilor realizate s-a ridicat la numai 28,3 milioane de lei, cu mult sub nivelul mediu zilnic al anului anterior, de circa 40 milioane de lei.

Per ansamblu, în săptămâna tocmai încheiată evoluţia pieţei noastre a fost în ton cu cea a celor internaţionale, care au crescut în urma deciziei Statelor Unite de a nu intensifica mai departe conflictul cu Iran, contextul în care indicele Dow Jones a reuşit să depăşească pentru scurt timp pragul de 29.000 de puncte, un nou maxim istoric.

Legat de evoluţia de vineri a bursei noastre, brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al companiei: "Evoluţii preponderent pozitive pentru indicii BVB. Cel mai mare avans a fost înregistrat de indicele BET-FI, care a crescut cu 0,81%. La polul opus, singurul indice care a închis în scădere, a fost BET-NG cu o corecţie de 0,23%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 5,9 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa precedentă şi sub media anului curent. La capitolul lichiditate, aporturi semnificative au fost aduse de: Banca Transilvania (TLV) cu 7,9 milioane lei şi Fondul Proprietatea (FP) cu 6,1 milioane lei. Din cadrul indicelui BET, avansuri mai mari de 1% au avut doi emitenţi: Alro (ALR), +1,75% şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB),+ 1,19%. La polul opus, doar patru societăţi au înregistrat mici corecţii în şedinţa de astăzi (n.r. vineri): Digi Communication (DIGI), -0,6%, Transgaz (TGN), -0,57%, Electrica (EL), -0,46% şi OMV Petrom (SNP), -0,44%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ultima cotaţie a instituţiei de credit fiind de 2,615 lei, în creştere cu 0,19%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile FP, care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 1,205 lei/titlu, în apreciere cu 0,42%.

Acţiunile SNP au terminat şedinţa bursieră la preţul unitar de 0,448 lei, pe fondul unei valori transferate de 3,85 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), care au antrenat un rulaj de doar 2,69 milioane de lei, ultima cotaţie a producătorului de gaze naturale fiind de 36,5 lei/titlu, în creştere cu 0,14%.

Prin piaţa "deal" nu au fost derulate tranzacţii.

Indicele compozit BET Plus, ce include cei mai tranzacţionaţi 37 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,17%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un avans de 0,31%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,25%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Retrasib" (RTRA): +14,84%

2. "Societatea De Construcţii Napoca" (NAPO): +12,97%

3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +6,43%

4. "Prebet" (PREB): +4,84%

5. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +3,16%

--------------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Artego" (ARTE): -5,00%

2. "Condmag" (COMI): -4,55%

3. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -3,00%

4. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -1,38%

5. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): -1,03%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mdaa, cam asta e rulajul fara tranzactiile deal. Bani de cafea intr-o bursa serioasa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb