BVB fără Cionga

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2013

BVB fără Cionga
  • document ataşat Evoluţia valorii Tranzacţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti
    apasă aici pentru a descărca.

    Şeful OPSPI: "Sper ca programul de listări să nu fie afectat"

    Preşedintele BVB: "Bursa de Valori Bucureşti este o entitate care funcţionează"

    Tensiunile din interiorul BVB, ieşite la iveală prin demiterea directorului general Victor Cionga, riscă să afecteze percepţia investitorilor asupra pieţei noastre de capital şi pot pune în pericol chiar programul de oferte ale statului prin bursă, agreat cu FMI, şi aflat, oricum, în întârziere.

    Joi noapte, Consiliul Bursei a decis încetarea mandatului de director general al lui Victor Cionga, după evaluarea activităţii în primele şase luni.

    Gabriel Dumitraşcu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), ne-a declarat că demiterea lui Victor Cionga din funcţia de director general al BVB nu era oportună, în contextul listărilor companiilor de stat din domeniul energetic.

    "Sper ca programul anunţat de lis­tări să nu fie afectat. Voi analiza situaţia şi impactul împreună cu intermediarii şi consultanţii listărilor", ne-a precizat domnia sa.

    Remus Vulpescu: "Poate că şi statul român ar trebui să fie acţionar într-o bursă de valori"

    Remus Vulpescu, administratorul special al Hidroelectrica şi fost şef OPSPI, nu crede că demiterea lui Victor Cionga este motiv de îngrijorare pentru programul de privatizare. Domnia sa ne-a declarat: "Schimbările administrative nu trebuie să afecteze modul de funcţionare al burselor în relaţia cu emitenţii şi cu investitorii. Dis­funcţionalităţile interne ale burselor, mici sau mari, nu pot fi puse în seama statului. Revigorarea burselor de valori româneşti, de asemenea, nu poate cădea exclusiv în sarcina Statului. Sunt exemple de succes în Europa Centrală unde statele au controlat bursele de valori, iar piaţa de capital s-a dezvoltat mai bine decât în România".

    "Poate că şi statul român ar trebui să fie acţionar într-o bursă de valori. Poate că, la un moment dat, vom avea o singură bursă de valori în România. Poate că vom reuşi să recuperăm întârzierea în dezvoltarea pieţei de capital. Sunt chestiuni importante care îndeamnă la o bună colaborare între toţi actorii pieţei de capital".

    Remus Vulpescu vorbeşte despre colaborare, despre o situaţie ideală, însă realitatea "din teren" este total opusă.

    Consiliul Bursei este dezbinat, comunitatea brokerilor, la fel, iar supraveghetorul pieţei, CNVM, are grumazul sub secure, aşteptând înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, prin unirea cu CSA şi CSSPP.

    Comunicare deficitară, la BVB

    Realitatea este că BVB nu a fost în stare de o strategie de comunicare prin care să contracareze posibilele efecte negative ale demiterii lui Victor Cionga. Demiterea a fost tratată simplu, într-un comunicat afişat pe site-ul Bursei, din care aflăm că BVB i-a reproşat lui Cionga că restructurarea companiei nu a fost suficient de rapidă.

    Nici o asigurare că "Totul va fi bine!".

    De asta ne-a încredinţat, însă, Lucian Anghel, preşedintele BVB. Domnia sa ne-a declarat: "Bursa de Valori Bucureşti este o entitate care funcţionează, iar piaţa nu va fi afectată de faptul că directorul general al BVB a fost demis. Victor Cionga va asigura tranziţia până la găsirea unui nou executiv, astfel că nu ar fi motive de îngrijorare în privinţa derulării ofertelor programate".

    Adrian Lupşan, vicepreşedintele BVB, care şi-a exprimat public sus­ţinerea faţă de Victor Cionga, nu a avut un răspuns concret atunci când a fost întrebat care sunt măsurile luate de BVB pentru ca demiterea directorului general să nu afecteze percepţia investitorilor sau programul de listări ale statului.

    "Dacă administratorii nu au fost capabili să ia în calcul aceste riscuri, atunci vor decide acţionarii. Ei rămân instituţia supremă şi ei sunt cei care vor hotărî dacă vor dezvoltarea pieţei de capital", ne-a declarat domnia sa.

    Dacă Lupşan şi-a asumat public votul împotriva renunţării la mandatul lui Victor Cionga, preşedintele BVB a lăsat să se înţeleagă că şi el a votat la fel.

    "Eu personal aş fi dorit să putem să îi acordăm puţin mai mult timp pentru a putea finaliza programul de restructurare pe care îl începuse", ne-a spus, vineri, domnul Anghel.

    Majoritatea administratorilor (cinci din nouă) au avut, însă, altă părere şi, de data aceasta, au fost de acord cu Dan Paul, vicepreşedinte al BVB, care tradiţional îi face opoziţie lui Anghel.

    Se pare că membrii CA au primit de la Dan Paul o informare privind cheltuielile făcute de directorul general. Aceasta nu ar fi fost, însă, luată în considerare, iar Consiliul ar fi analizat strict activitatea lui Cionga, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Informarea privind cheltuielile ar fi fost lăsată în seama auditorilor.

    Swiss Capital a schimbat barca

    Cu toate acestea, Robert Cosmin Pană (din partea firmei de brokeraj Swiss Capital) şi Narcisa Oprea (avocat la Schoenherr şi Asociaţii) s-au alăturat grupului "Paul", votând pentru demiterea lui Cionga, alături de Stere Farmache şi Octavian Molnar.

    Şedinţa CA a fost una cu scântei, prelungindu-se până la miezul nopţii, însă, la finalul ei, conducerea Bursei a trebuit să agreeze cum va disemina informaţia în piaţă.

    Vineri, Victor Cionga a transmis printr-un comunicat de presă că nu a primit, până la data transmiterii declaraţiei, nici o explicaţie clară cu privire la obiectivele majore pe care, timp de şase luni, nu le-ar fi îndeplinit.

    Destul de surprins a fost şi Radu Furnică, "head-hunter"-ul care l-a propus pe Victor Cionga pentru func­ţia de CEO.

    Domnia sa ne-a declarat: "Nu pot să comentez (n.r. încetarea mandatului de director general BVB al lui Victor Cionga). Trebuie să am o dis­cuţie cu board-ul BVB şi cu domnul Cionga, ca să înţeleg şi eu de ce conducerea Bursei a luat această decizie. Am toate intenţiile să lucrez în continuare cu BVB să găsim un nou director general, însă toate detaliile unei eventuale colaborări le vom stabili împreună".

    Victor Cionga şi-a atras critici puternice, în special după ce a propus ca BVB să adopte o nouă politică tarifară, prin introducerea unui comision fix pentru casele de brokeraj, de 3500 de lei/lună.

    Asociaţia Brokerilor, al cărei preşedinte este Dan Paul, a considerat că acest comision i-ar avantaja pe brokerii mari în faţa celor mici.

    Alte nemulţumiri în piaţă, dar şi printre angajaţii BVB, au fost legate de faptul că Cionga şi-a angajat consilieri, se pare, prin contracte de leasing de personal, pentru ca, formal, să nu crească cheltuielile cu angajaţii, în bilanţ (un artificiu birocratic).

    Alegerile la SIF-uri, esenţiale pentru negocierile de la BVB

    Debarcarea lui Cionga pare să fie un semn că se va încerca şi răsturnarea Consiliului de Administraţie, semnale în acest sens existând în piaţă din partea unor acţionari. Se fac deja pregătiri, pentru Adunarea Generală din 24/25 aprilie, însă unii consideră că un moment mai prielnic s-ar contura abia în toamnă.

    Motivul este că, pentru a avea o şansă de succes, brokerii nemulţumiţi vor trebui să încerce alianţe cu SIF-urile, acţionari importanţi ai BVB.

    Acestea sunt, însă, ocupate, acum, cu propriile alegeri, iar noii şefi sunt cei cu care vor trebui purtate negocierile.

    Opinia Cititorului ( 14 )

    1. doar exista un singur mare castigator si anume domnul Treichl care are la degetul mic intreaga economie a Romaniei. Divide et impera , stie totusi orice scolar. Ce nu inteleg este faptul cum puteti fi atat de meschin in declaratiile pe care le faceti. Dvs. vorbiti de continuitate , de listari, insa taceti ca un melc atunci cand vine randul a vorbi de ce nu ati listat BCR. Sunteti atat de mic in comportamentul dumneavoastra , chiar si avand silueta unui Schwarzenegger tot precum un gandacel de bucatarie veti fi asimilat prin lentilele celor care nu le este indiferenta piata de capital.:-):-):-)

      Excelent articol! Felicitari pentru obiectivitate. Nu am mai citit de mult un astfel de articol, atat de complet, clar si bine scris.

      "percepţia investitorilor asupra pieţei noastre de capital şi chiar programul de oferte ale statului prin bursă" a fost pus in pericol odata cu ratarea SPO omv petrom. Nicio piata de capital n-a mai ratat asa o pleasca. Ghici cine a fost consultantul?

      1. Poate ca la momentul respectiv era mai greu de inteles ratara SPO de la OMV Petrom si chiar OMV Austia regreta inca faptul ca nu a cumparat cand avea totul pregatit inclusiv butoanele intermediarului.

        Cand investitorul sta cu capul pe ghilotina crahului financiar si priveste in sus(in viitor) oare se gandeste unde sa mai plaseze banii, in ? Perceptia investitorilor este ca nu prea mai percuteaza la ce planuri de viitor anunta politicenii din Romania . Ai vazut interventia doamnei Elena Basescu in Parlamentul European ? Astfel de politicieni ne reprezinta in lume.

      Asistam la o miscare browniana a neajunsurilor BVB sub actiunea haotica a actionarilor nemultumiti, fara orizonturi si cu marunte obiective ca tel suprem. Chiar si domnii Gabriel Dumitrascu si Remus Vulpescu au fost prinsi in aceasta miscare temandu-se de posibilele implicatii ale acestui cutremur de gradul 0,5 pe scara Richter care a avut loc in BVB, mai mult chiar domnul Vulpescu devenind filosof "Poate că şi statul român ar trebui să fie acţionar într-o bursă de valori" . Desigur ar fi o solutie nationalizarea BVB si reprivatizarea ei conform curentului liberal inventat de domnul Vosganian distrugem industria Romaniei in 23 de ani apoi o reindustrializam Romania . Cat timp BVB are la conducere un CA atat de slab pregatit, cu rezultate mediocre dupa mai bine de un an de indemnizatii ridicate si avand in frunte un melc fara coarne, barcuta numita BVB va pluti in deriva fara catarg si panze pe o mare agitata de interesele unora si altora si cu frica de moarte fata de o noua furtuna financiara la nivel mondial. Ce ar trebui sa faca CA si actionarii ?

      1. In cel mult treizeci de zile ar trebui sa aiba un nou DG si in nici un caz din actualul CA care ar trebui demis la urmatoarea AGA daca nu demisioneaza intre timp. 

      2. Pentru o directie clara de dezvoltare si forta in actiune sa ridice pragul de detinere al actionarilor la 100% pentru ca avem deja experienta SIF-urilor care au fost sifonate(cuvinte predestinate) zeci de ani de conducerile lor. 

      3. BVB sa redevina o BURSA cu adevarat nu un surogat ieftin cu multi indulcitori. 

      Sa vedem primele masuri luate de CA saptamana aceasta in care BVB va fi fara dl. Cionga dar cu dl. Cionga interimar(ce mai CA) ! 

      Recomand CA si actionarilor sa studieze miscarea browniana pentru a intelege mai bine actiunile si deciziile luate . 

      Citeam undeva nu am retinut ca oamenii se impart in 4 categorii i: 

      1. Oameni care stiu si sunt constienti de asta si se numesc intelepti. 

      2. Oameni care nu stiu, vor sa invete si sunt constienti de asta si acestia trebuiesc ajutati sa invete. 

      3. Oameni care nu stiu, sunt constienti de asta dar nu vor sa invete si acestia vor fi constransi sa invete . 

      4.Oameni care nu stiu si nu sunt constenti de asta. Acestia se numesc cretini si pentru ei nu se mai poate face nimic.

      unde apare domnul paul urmeaza potopul

      Care-i legatura intre evolutia valorii tranzactiilor la BVB si mandatul domnului Cionga ? ar fi trebuit :

      Cati angajati erau la inceputul mandatului , cati sunt acuma ?

      Cheltuielile, profitul, reforma ?, cat a costat domnul Cionga, salariul domnului Cionga etc. 

      1. eu as mai avea inca una de adaugat: cum se numeste operatiunea in care banca nationala este obligata se reduca de la 40% la ZEEEERRRRO rezervele minime obligatorii cu perioada mai mare de 2 ani, iar apoi se activeaza imprumutul care ne creste datoria publica de la aproape 10% la 30%. Cum se numeste operatiunea prin care Casa de Economii si Consemnatiuni este blocata in a face marire de capital. Cum se numeste faptul ca BCR este tratat de catre ERSTE BANK drept cea mai proasta investitie in 2011 si 2012 , iar GOOD WILL este taiat extraordinar cu 699 milioane in 2011 si undeva la peste 500 in 2012. In 2011 cand economia avea crestere de 2.5%(asa apare in raport financiar), iar in 2012 corijeaza la 2.2, pe 2011 , iar pe 2012 este trecuta ZEEEROOOO crestere , desi buletinul oficial al statisticilor UE arata 0.3 la suta. Daca mai citesti si ce scrie in Contributors articolul purtand titlul Groparul Oltchim si cautand pe net gasesti despre autorul articolului ca singurele lucruri care pot fi furate din Romania sunt prunele muscelene , carnatii de plescoi si alte bunatatatzuri pe care nu le voi mai enumera deoarece ne aflam in post, atunci intrebarea care poate fi generalizata se pune: Cum puteti fii atat de inconstienti stimati bancheri de investitii, administratori de fond si alti gururi financiari sa credeti ca niste bestii pun botul la ce spuneti dumneavoastra. Referitor la demisia domnului Cionga este eclatanta lista de reprosuri pe care trebuie sa le indure. Ce ziceti domnule Anghel de fraza dvs. memorabila prin care mentionati ca un investitor fara un discount nici macar nu deschide sa citeasca un raport de investitii. Vedeti, daca l-ar fi deschis acel raport ar fi observat ca Petrom avea la data vanzarii a 10% din actiuni acel parametru numit capital social avand valoarea de aprox .4.5 miliarde de euro adica de 15 ori mai mult decat OMV. Deci pentru 450 milioane de euro cumparatorul primea parti sociale in valoare nominala tot de atatia euro. Daca ar fi cumparat la OMV tot 10% la valoare nominala ar fi trebuit sa dea 30 milioane. Restul ar fi rezerve din castiguri. Tinand cont de faptul ca rezervele din Romania reprezinta 70% din rezervele concernului austriac si zilnic se extrag din Romania 170 T barili echivalenti de petrol raportat la 38 cat sunt in Austria intrebarea care se pune din nou este cati oameni care nu sunt brute vor mai dori sa cumpere OMV. Mai ales ca datorita eficientizarii productiei costurile in departamentul R&M sunt net inferioare celor ale concernului, exista rezervele din Marea Neagra plus faptul ca dezinvestitiile in Arpechim si Doljchim vor naste semne de intrebare din punct de vedere concurential tinand cont de unele declaratii magnifice prin care enumeram cea a domnului Roiss prin care in domeniul petrochimiei "there we make some money" , iar in domeniul ingrasamintelor comentariul din februarie 2013 are conotatii istorice"Borealis' Angebot zur Übernahme von GPN enthält klare Verpflichtungen seitens Borealis, den Betrieb weiterzuführen und die Arbeitsplätze an den Produktionsstätten und den zentralen Unternehmenssitzen zu erhalten."Deci in traducerea mea de balta se spune ca aurora boreala se obliga sa pastreze locurile de munca in fabricile existente si la centrele administrative. E adevarat ca in Romania s-au infiintat locuri de munca prin investitiile realizate intr-un pont la Giurgiu , iar de partea prietenilor bulgari printr-un birou comercial la Russe, insa noua celor doritori de munca fizica, caci deh suntem brute, ne-ar fi placut sa ne mandrim si noi cu niste instalatii,fie ele si invechite, macar sa fi avut unde sa se orienteze si unii cetateni romani care sunt invidiati in saptamanalul Wirtschaftswoche pentru ca au vandut la fier vechi tot ceea ce nu avea nit sau surub. Nu este aceasta concurenta neloiala domnii mei. Macar noi faceam munca fizica, ne intretinea tenul frumos, dar dumneavoastra cu funduletul pe scaun doar dintr-o miscare de pix ,hop a disparut instalatia. Sper ca aceasta scurta descriere sa-l convinga pe domnul care scrie la Contributors ca exista si alte modalitati de a "se orienta" si nu toate au si forma materiala. Dar asupra activelor imateriale intr-o alta emisiune distractiva pentru a lasa si pe alti combatanti sa faca cinste zilei de 1 Aprilie :-)

        Stimati cititori ai ziarului BURSA si stimate domnule Virgil Bestea de cateva zile privesc fotografia cu conducatorii BVB si in minte ce animale credeti ca imi apar, Leu NU, tigru NU, Urs NU, Taur NU.....etc. Singurele animalute care imi apar in minte sunt ratoi, broasca, melc, rama etc.

        Va rog sa repeta-ti experimentul pentru ca mi-e teama sa nu fiu subiectiv. 

        Experimentul poate fi extins si la politicienii romani ! 

        Va multumesc !

        problema este ca daca am face aceasta comparatie am fi totusi subiectivi. Sa fie curajul unui iepuras mai mic decat cel al unui leu sau respingerea creata de o broasca mai eficienta decat cea a unui sconx. Este intr-adevar o modalitate de a aduce cititorului mai aproape caracterul unei fiinte umane. Insa orice vietate de pe Pamant are avantajele si dezavantejele ei. Intr-un exces liric am publicat in ziarul Bursa o poezie in care Boul, adica eu eram personajul principal. E adevarat ca nu are veleitatile unui taur insa admiratia pe care mi-o da incapatanarea sa de a ara ogorul in ciuda chicotelilor fetelor si batjocurilor flacailor are totusi ceva care cu greu poate etala demnitatea fie ea si a unui domnisor de salon. Poate ar fi bine de aceea ca fiecare sa-si gaseasca propria caracterizare in regnul animal. Politicienii, oamenii publici ar fi interesant ce ar putea spune despre dansii. Ar fi o idee care in decursul timpului ar putea fi de folos, gandindu-ma la demersul preluat de domnul Make in vara anului trecut cand domnia sa a decis sa deschida o rubrica care sa ne ajute la a crea fie si in mod virtual Romania celor cu inima batand !

        Mama natura ne inspira si ne da solutii la toate problemele, depinde ne noi ce alegem si cum rezolvam problemele. Omul poate lupta azi ca un leu, maine sa toarca ca o pisica iar poimane sa traga piata in sus ca un taur dar nu putem sa punem la un plug o pereche de capre. Nu vor fi rezultate !

        Nici un jurnalist nu s-a gandit sa ridice o intrebare simpla: de ce CA-ul BVB pretinde ca sapte luni sunt suficiente ca sa demarezi restructurarea in forta cand domniilor lor -- noua capete luminate -- le-a luat tot atatea luni DOAR sa gaseasca un CEO. Poate cineva explica acest tip de gandire?

        Nimeni nu considera ca banii pe care-i castiga sunt prea multi.

        Daca doi oameni sunt de acord in toate privintele, poti sa fi sigur ca doar unul dintre ei gandeste. 

        Expertul este o persoana care a facut toate greselile posibile intr-un domeniu foarte restrans de activitate. 

        Cand sefii vorbesc despre cresterea productivitatii, niciodata nu se refera la ei insisi. 

        Orice este posibil daca nu sti despre ce vorbesti. 

        Lucrurile care merg prost nu se termina niciodata.

        Atunci cand faci un lucru bine din prima incercare, necazul este ca nimeni nu apreciaza cat de dificil a fost. 

        ar suna daca ar fi sa scurtam povestea. Pai cine are interes domnule Andronic ca o firma sa fie adusa pe bursa? Brokerii sunt legati ca o perfuzie la cheremul guvernului de a privatiza sau nu. Dati-mi un exemplu de firma care se privatizeaza pe bursa. Avem doar nevoie de strategi. Ce era mai simplu decat sa faci o marire de capital de 25% pe care fiecare firma sa o atraga pe bursa, iar apoi aceste fonduri sa fie investite in firma. Apoi dupa o perioada de 2 sau 3 ani in care piata isi facea o parere despre bursa sa fie in continuare privatizata pana la 49 sau 51 in functie de importanta strategica. Si ce facem cu exemple precum Oltchim si Petrom? Stiti cat ne costa balbaielile celor care nu inteleg importanta pietei de capital si a increderii investitorilor constitutionali? Sute de milioane domnilor. In dolari sau euro bineinteles. Altfel cum este posibil ca firma Moody sa ne declaseze dupa asa numitul esec al vanzarii a 10% din Petrom, sau al inconstientei bancilor straine "Moody’s downgrades Romanian BCR and Raiffeisen following ratings action on Austrian parent banks", "Petrom Sale Failure Is Credit Negative for Romania - Moody's Global Credit Research

        Petrom Sale Failure Is Credit Negative for Romania"-- asadar vedeti ca este rentabil domnule Andronic sa ai o piata de capital maronie. Bineinteles conform domnului Anghel demiterea domnului Cionga nu va avea nici o influenta asupra pietei de capital din moment ce s-a reusit performanta mondiala de a face din Bursa de Valori Bucuresti clovnul national. E doar meseria perfecta pentru romanul definit ca bruta. Macar la circ poate gasi un loc de munca pe masura atributului exprimat de domnul Treichl :-) 

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9749
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb