BVB În contrast cu pieţele externe, indecizia persistă la bursa locală

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 septembrie 2019

În contrast cu pieţele externe, indecizia persistă la bursa locală

Rulaj de 28,47 milioane de lei, jumătate provenind din tranzacţiile cu titluri FP

Vineri a fost marcată o nouă şedinţă apatică de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indecizia permiţând indicilor numai oscilaţii marginale într-o zi în care valoarea transferurilor a fost de 28,47 milioane de lei, sub media zilnică din acest an, de 40,91 milioane de lei. Doar pe trei simboluri au fost înregistrate transferuri ce au depăşit pragul de un milion de lei.

BET, referinţa pieţei noastre de capital, a urcat cu 0,11%, la 9.231,85 de puncte, în timp ce pieţele externe afişau mai multă hotărâre într-un tablou "verde" ce includea toate continentele, după ce Banca Centrală Europeană a anunţat săptămâna trecută repornirea "tiparniţei". Marţi şi miercuri, la Washington, are loc întâlnirea de politică monetară a Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite, iar pieţele preconizează o nouă reducere a costului creditului.

Per total, la Bucureşti, săptămâna s-a încheiat în stagnare, cu o scădere de doar 0,14% pentru BET, respectiv 13,45 de puncte.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii au înregistrat evoluţii preponderent ascendente. Doar BET-FI a închis în uşoară scădere, cu o depreciere de 0,1%, în timp ce BET-NG a avut cea mai bună evoluţie, anume o creştere de 0,19%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 6 milioane de euro, aproape jumătate provenind din tranzacţionarea acţiunilor Fondul Proprietatea (FP). Piaţa a fost şi astăzi (n.r. vineri) dominată de apatie. Din cadrul indicelui BET, trei societăţi au avut creşteri de peste 1%: Conpet (COTE), plus 1,53%, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu un avans de 1,24% şi MedLife (M), cu o creştere de 1,23%. La polul opus avem acţiunile Digi Communications (DIGI), cu o scădere de 1,34%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de titlurile FP, care au înregistrat transferuri în valoare de 13,12 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,145 lei/unitate, în stagnare.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,355 lei/unitate, în creştere cu 0,21%, valoarea tranzacţionată însumând doar 5,7 milioane de lei.

Acţiunile DIGI au înregistrat transferuri de 2,39 milioane de lei, terminând ziua bursieră la preţul unitar de 29,5 lei/acţiune.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Romgaz (SNG), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 34,2 lei/titlu, în apreciere cu 0,29%, în contextul unui rulaj de doar 0,6 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie în şedinţa de vineri.

Indicele BETPlus, al celor mai lichide 40 de titluri, a urcat cu 0,09%, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a câştigat 0,06%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Armatura" (ARM): +14,71%

2. "Comcm Constanţa" (CMCM): +7,61%

3. "Electromagnetica" (ELMA): +3,08%

4. "BRK Financial Group" (BRK): +2,25%

5. "Conpet" (COTE): +1,53%

-----------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Uamt" (UAM): -9,79%

2. "Zentiva" (SCD): -3,5%

3. "Prebet" (PREB): -2,83%

4. "THR Marea Neagră" (EFO): -2,65%

5. "Alumil" (ALU): -1,42%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb