BVB / MARCEL MURGOCI, ESTINVEST FOCŞANI: "O săptămână foarte bună din punct de vedere al lichidităţii"

MINA IRINA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 octombrie 2016

"O săptămână foarte bună din punct de vedere al lichidităţii"

Opt dintre indicii ai BVB au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în scădere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 16,04 milioane de lei (3,56 milioane euro), mai mic decât joi (18 milioane euro).

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Cele 3,5 milioane de euro înregistrate până acum la BVB (vineri, ora 18.00, n.r.) indică o şedinţă slabă ca lichiditate, având în vedere volumele realizate în şedinţele anterioare, pe fondul unei scăderi generalizate a indicilor bursieri, (...) în ton cu ceea ce se întâmplă pe pieţele externe. Din punct de vedere al evoluţiei emitenţilor, doar «Fondul Proprietatea» se remarcă, pe un rulaj de aproximativ 4,5 milioane lei. În rest, celelalte companii au avut evoluţii modeste în raport cu ceea ce s-a întâmplat în zilele anterioare. A rezultat, aşadar, o şedinţă «liniştită», atât din punctul de vedere al volatilităţii, cât şi din cel al lichidităţii.(...) Am mai remarcat câteva corecţii uşoare pe emitenţii care au rezultat anterior creşteri, şi mă refer aici, în primul rând, la «OMV Petrom»: şedinţa de astăzi (vineri, n.r.) este prima de scădere după terminarea ofertei de vânzare (derulată de «Fondul Proprietatea», n.r.).(...) Per ansamblu, a fost o săptămână foarte bună la BVB, în primul rând din punctul de vedere al lichidităţii. A fost un volum mare de tranzacţionare, generat, în primul rând, de închiderea ofertei de vânzare pe SNP. De asemenea, a fost o săptămână bună şi din punct de vedere al creşterilor, înregistrând evoluţii pozitive titluri precum SNP şi «Fondul Proprietatea».(...) Suntem în aşteptarea rezultatelor financiare care vor începe să fie afişate în două saptămâni".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus, vineri, de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 4,63 milioane de lei. Cotaţia FP a stagnat, preţul de închidere fiind de 0,806 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au coborât cu 0,42%, la 2,375 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,24 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) de 1,7 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 10,86 lei/unitate, în scădere cu 3,04%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Electrica" (EL), cu un rulaj de 1,5 milioane de lei. Cotaţia EL a stagnat, ultimul preţ fiind de 13,42 lei/unitate.

De asemenea, a fost realizată o vânzare specială la ordin ("pofsv") derulată cu acţiuni "Ropharma" (RPH), de 0,43 milioane lei. A fost tranzacţionat, astfel, un volum de 1,68 milioane de titluri RPH, reprezentând 0,33% din capitalul emitentului, la preţul de 0,26 lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,67%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,58%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,13%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 0,56%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,12%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb