BVB nu a ajuns la televizor, nici cu Romgaz

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 noiembrie 2013

BVB nu a ajuns la televizor, nici cu Romgaz

Ioan Niculae, "InterAgro": "Valoarea de pe bursă a Romgaz nu are legătură cu realitatea întreprinderii"

Gabriel Dumitraşcu: "Pe viitor, vom limita subscrierile pe tranşa de retail"

Daniel Dăianu, ASF: "Este important ca BVB să capete vizibilitate, mai ales că finanţarea bancară este în dificultate"

Update 20:50 Acţiunile Romgaz la Londra: Certificatele de depozit au încheiat ziua la 10,3 dolari

Certificatele de depozit Romgaz cotate la bursa de la Londra au încheiat, şedinţa de astăzi, la 10,3 dolari, cu 0,96% sub nivelul de marţi, rulajul zilei fiind de 849.413 de titluri.

----

Sărbătorim, ne felicităm între noi, dar nu părăsim incinta - cam aşa a arătat evenimentul deceniului la Bursa de Valori Bucureşti, listarea Romgaz.

Televiziunile de ştiri nu au dat nici un "breaking news", în direct de la BVB. În schimb, au acoperit plimbarea primului ministru la Londra, unde acesta a participat la evenimentul de lansare a GDR-urilor Romgaz, pe London Stock Exchange. Unele posturi anunţau chiar ediţii speciale despre "listarea Romgaz la Londra", fără nici un cuvânt despre faptul că societatea naţională de gaze se tranzacţionează şi, aici, la Bucureşti.

Plecaţi la Londra, premierul şi ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă au trimis eşalonul doi să le ţină locul la evenimentul de la BVB, mai mult de ochii lumii. Dante Stein, consilierul primului ministru, şi secretarul de stat Mihai Albulescu s-au ocupat de primitul şi oferitul de felicitări. Singurul care chiar avea o treabă cu ceea ce se întâmpla la BVB era Gabriel Dumitraşcu, şeful privatizărilor din Departamentul Energie.

Plecarea oficialilor statului la Londra şi deschiderea tranzacţiilor acolo au surpat evenimentul de la Bucureşti, iar, astfel, Bursa de Valori Bucureşti a ratat încă un moment în care să iasă din anonimat.

Directorul general BVB Ludwik Sobolewski a încheiat apoteotic evenimentul dedicat listării Romgaz - cu plachete memorative pentru participanţii la ofertă şi fără sesiune de întrebări şi răspunsuri pentru ziarişti, ca nu cumva să pună cineva vreo întrebare incomodă, cum ar fi fost: "Dar de ce oare lipseşte domnul Ponta?" sau "În ce a constat campania de marketing a BVB pentru «listarea deceniului»" sau "De ce ne mândrim că am luat doar 390 milioane de euro, pentru 15% din Romgaz, când voiam 600"?

Record de lichiditate

Acţiunile Romgaz au intrat la tranzacţionare pe BVB la preţul de 35,85 lei, cu 19,5% peste preţul de de pe tranşa mare din ofertă.

În total, au fost înregistrate schimburi de 92,5 milioane de lei cu acţiuni Romgaz (simbol SNG), 82,7% din lichiditatea întregii şedinţe, care a fost cea mai mare de la BVB, din ultimii doi ani. Cotaţia SNG a încheiat şedinţa la 34,5 lei/unitate.

Oferta Romgaz este prima care beneficiază de un mecanism de stabilizare a preţului, prin care intermediarii pot efectua tranzacţii în scopul susţinerii preţului.

Gabriel Dumitraşcu, Şeful Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, s-a declarat mulţumit de preţul de deschidere al Romgaz. "Sunt foarte mulţumit, preţul este în aşteptări", a spus domnia sa.

În urmă cu câteva luni, autorităţile spuneau că vor să obţină maxim 600 de milioane de euro pentru 15% din Romgaz. Astfel, pretenţiile iniţiale ale statului par să fi avut singurul scop să justifice lansarea de certificate de depozit la Londra.

Chiar dacă statul a făcut reducere la Romgaz, nimeni nu mai suflă o vorbă despre asta şi toată lumea este fericită că tranzacţia s-a încheiat cu succes.

În schimb, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, unul dintre clienţii Romgaz, spune că societatea nu face atât cât este ea evaluată la Bursă.

Domnia sa ne-a declarat: "Valoarea de capitalizare a Romgaz este umflată, pe fond speculativ". Domnia sa susţine că această valoare va scădea, în condiţiile în care atât ţara noastră, cât şi Europa vor utiliza surse alternative de gaz. Valoarea de pe bursă a Romgaz nu are legătură cu realitatea întreprinderii, opinează Ioan Niculae.

Domnia sa consideră că "toată suprasubscrierea cade pe umerii industriei": "La o cifră de afaceri care a scăzut, Guvernul a majorat profitul, printr-o hotărâre, 70-80% din gazele extrase fiind reinjectate".

Ioan Niculae ne-a explicat: "Au omorât consumatorii din cauza preţului enorm şi, de aceea, compania reinjectează gazul, fără să-l valorifice. Gazele merg în depozit fără să fie facturate, după care primesc un preţ cu 40% mai mare pentru a fi vândute iarna".

Dăianu: "Listarea va face să stârpim asemenea nenorociri (n.r. mita denunţată la Hidroelectrica)"

Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, este de părere că listarea Romgaz va transmite şi un mesaj de îmbunătăţire a guvernanţei corporative: "Uitaţi-vă la nenorocirile care au ieşit la iveală la Hidroelectrica (n.r. tentativa de mită denunţată de Remus Vulpescu). Listarea va face să stârpim asemenea nenorociri".

Potrivit lui Daniel Dăianu, rezultatele ofertei Romgaz au dovedit că există potenţial pe piaţa locală, există economisire şi înclinaţie spre investire atunci când la Bursă există companii atractive.

Domnia sa consideră că structura ofertei - acţiuni la BVB şi GDR-uri la Londra - a fost una potrivită, întrucât era nevoie şi vizibilitate internaţională.

"Este important ca BVB să capete vizibilitate, mai ales că finanţarea bancară este în dificultate", a declarat Daniel Dăianu, care apreciază că, pentru numeroase companii, piaţa de capital ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte.

Ludwik Sobolewski consideră că Bursa are mult de muncit

Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB, consideră că Bursa are mult de muncit pentru ca, pe viitor, societăţile româneşti să nu mai fie vândute prin GDR-uri.

Domnia sa a spus: "Nu ar trebui să ne facem iluzii despre aceste GDR-uri, nu sunt un semn de dezvoltare, ci de subdezvoltare".

S-a văzut, ieri, că GDR-urile de la Londra au luat complet faţa acţiunilor de la BVB, cel puţin mediatic, aşa că este lesne de înţeles de ce Bursa noastră nu mai vrea astfel de produse la listările viitoare. Ghinion! După ce ministrul Constantin Niţă s-a grăbit să anunţe, chiar la închiderea ofertei Romgaz, că va păstra GDR-urile şi la viitoarele oferte, premierul Victor Ponta a întărit această promisiune. Premierul a declarat, ieri, la evenimentul de listare a GDR-urilor Romgaz pe London Stock Exchange: "După această poveste de succes, trebuie să privim înainte şi vom reveni anul viitor la Londra cu Hidroelectrica, Electrica şi alte companii publice româneşti. Şi sper că prin aceasta adresăm un mesaj puternic şi important companiilor internaţionale, acela că România îşi manifestă deschiderea către lume şi poate utiliza un potenţial pe care nu l-a folosit până acum".

Intermediarii pentru Hidroelectrica, în ianuarie

Statul va relua procesul de selecţie a intermediarului care va asista listarea Hidroelectrica la bursă, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, care a spus că noul intermediar ar trebui să fie ales până în ianuarie.

Gabriel Dumitraşcu a spus: "Vom relua selectarea intermediarului după ce se aprobă o nouă hotătâre de guvern. Sindicatul Hidrosind a obţinut în instanţă anularea precedentei hotărâri de guvern, dată în timpul cabinetului Boc.

În aprilie 2012 asocierea BRD (lider de consorţiu) - Citigroup - Societe Generale - Intercapital Invest a fost selectat pentru a asista listarea Hidroelectrica, însă nu a fost semnat şi contractul de intermediere.

Gabriel Dumitraşcu a mai spus: "În prima jumătate a lunii ianuarie sper să avem deja selectat intermediarul pentru Hidroelectrica, iar spre jumătatea anului să urmeze listarea. Este în discuţie dacă să fie 10% sau 15%, aşteptăm să iasă HG".

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat la începutul lunii noiembrie că statul ar putea vinde la bursă, anul viitor, 15% din acţiunile producătorului de electricitate, nu 10%, aşa cum intenţiona iniţial, noul nivel al participaţiei fiind stabilit în urma discuţiilor cu FMI.

Gabriel Dumitraşcu a mai spus că este prematur să estimeze cât ar urma să atragă compania în urma ofertei publice, mai ales că încă nu s-a împlinit un an de când a ieşit din insolvenţă.

Recent, Remus Vulpescu a a denunţat că i s-a propus o mită în valoare de 1.400.000 de euro, pentru a vota în favoarea unui contract preferenţial între Hidroelectrica şi compania Energon Power&Gas.

Referitor la acest eveniment, Gabriel Dumitraşscu a spus că "toate evenimentele din viaţa unei societăţi pot avea o influenţă negativă sau pozitivă asupra ofertei publice".

Domnul Dumitraşcu a mai precizat că, la ofertele viitoare, are în vedere limitarea subscrierilor pe tranşa de retail, după ce, la Romgaz, suprasubscrierea tranşei mici a urcat fulminant în ultima zi a ofertei.

Domnia sa a declarat: "Nu a fost corect ce s-a întâmplat în ultima zi a ofertei Romgaz. În penultima zi, suprasubscrierea era de cinci ori, iar în ultima zi a urcat de 17 ori. Au fost descurajaţi investitorii care nu cunosc subtilităţile pieţei de capital".

Domnia sa a spus că structura ofertei va fi analizată în fiecare caz în parte, dar, ca principiu, nu susţine mărirea tranşei mici, pe motiv că statul trebuie să se îngrijească şi de evoluţia cotaţiei la bursă. În opinia sa, dacă sunt oferite mai multe acţiuni investitorilor mici, vor fi mai multe acţiuni la vânzare în primele şedinţe, care ar putea coborî preţul.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Cati bani pierde bugetul romaniei datorita faptului ca se fac tranzactii cu Gdr pe alta bursa? Stie dl Ponta? Impozitele si taxele din tranzactionarea romgaz nu sunt ale Romaniei, bugetul pierde multi bani

    Asta trebuie sa faca presa, sa arate cat pierde bugetul Romaniei

    O piata de capital dezvoltata produce foarte multi bani la buget, asta trebuie sa inteleaga politicienii, iar presa poate sa aduca n atentie acest aspect 

    1. statul a "castigat" 25 de mil de euroi numai prin diferenta de pret de la 32 la 30..personal, .tot de atatia bani subscriam si daca pretul era 40 sau 50...cumpar asa ceva pt ca sunt roman...dezamagit totusi...

    Este relativ greu de inteles ce poate sa fie atat de complicat sa ai putin demnitate. Striga un domn care emite ipoteze ca am fi un popor imperfect MITA si imediat ne repezim sa fugim in lume sa ne expunem zestrea. Suntem asaltati de ofertele conationalilor si imediat propunem blocarea catre o mica transa pentru a salva pe cei nedusi la biserica de efectele celor "care nu cunosc subtilităţile pieţei de capital" Aseara inca nu era de gasit un articol in financial times editia de europa sau cea engleza. In Germania aceeasi liniste celesta ca la admiterea din 2011 din 25 ianuarie a FP. O remarca de 5 randuri pe Reuters "Nov 12 (Reuters) - Shares in Romania's natural gas producer Romgaz opened at 35.85 lei in their market debut on the Bucharest Stock Exchange on Tuesday, about 20 percent higher than the price of an initial public offering last month.

    Trading in Romgaz GDRs on the London Stock Exchange will also start on Nov. 12." Foarte in ritm cu perioada anterioara nu exista nici un RIC (Reuters Identification Code) si doar reporterul Radu Marinas si domnia sa printr-o transmisie de la Bucuresti salveaza busuiocul. In cele din urma sa nu uitam ce spune EBRD aducandu-ne aminte ca suntem penultima saracie in Europa, asa cum este descrisa pe Bloomberg, la randul lor spunandu-ne ca aceasta caracterizare au luat-o de pe siteul banciii "Romania, the European Union’s second-poorest member in output per capita, is the EBRD’s fourth-largest recipient of funds after Russia, Poland, and Ukraine, according to the bank’s website." Este intr-adevar frumos ca lumea afla de noi, dar singura concluzie ar fi ca avem probleme sa ne adaptam la mersul biped. In afara de domnii Goldstein, Basescu si Roibu pe pasaportul celorlalti domni nu se pot distinge urme de cromozom Y...To have or to be....  

    nu vad nici o justificare pentru a face celalalte listari cu GDR, cred ca pana anul viitor BVB o sa arate cu mult schimbata in bine si nu se va mai putea pune problemae unor listari cu GDR

    Romgaz e bine ca e si la Londra, asa va avea si BVB vizibilitate mult mai mare si este un mare avantaj pentru piata locala 

    dupa ce bvb-ica trece la emergente, o listare de genul Romgaz, o sa fie floare la ureche 

    Ponta si ceilalti politicieni vor intelege si ei ca o bursa locala solida aduce bani in tara

    poate se gandeste domnul Ponta sa treaca si pe la BVB, chiar daca nu e luxul de la Londra 

    1. vizita lui Ponta a fost ceva senzational, presa din Romania vinde senzationalul

      normal ca si la BVB a fost conferinta de presa, a fost deschidere oficiala, dar cum sa intereseze pe jurnalisti sa faca poze si sa mediatizeze evenimentul, cand da pot si ei sa ofere numai imagini cu Ponta la Londra, de parca bursa din Londra ne da noua bani la buget si nu bursa din Romania

      se putea mediatiza si evenimentul de la Bucuresti mult mai mult, ca au avut ce sa mediatizeze, chiar daca nu a fost Ponta 

    niciodata nu a fost promovata BVB mai bine decat acum, cand toate ziarele si toate televiziunile au amintiti ca Romgaz este listata la bursa de valori Bucuresti si la londra, in timp ce ofereau informatii despre vizita domnului Ponta la bursa din Londra

    daca nu mergea in strainatate nu se facea atata tam tam 

    tot raul spre bine, o sa vedeti

    BVB a fost foarte promovata, in mod indirect 

    1. De ce indirect, cind se poate direct?

      cum spuneai ca se numeste firma de PR care este angajata sa elaboreze postari pozitive? Si cat este contractul?

    criticati ca BVB nu a aparut la TV sau nu stiu unde, ca a fost dat Ponta la Londra, dar si ziarul Bursa face la fel, ne ofera poza cu Ponta la Londra nu avem o poza de la BVB cu deschiderea tranzactionarii Romgaz

    1. vizita lui Ponta a fost ceva senzational, presa din Romania vinde senzationalul

      normal ca si la BVB a fost conferinta de presa, a fost deschidere oficiala, dar cum sa intereseze pe jurnalisti sa faca poze si sa mediatizeze evenimentul, cand da pot si ei sa ofere numai imagini cu Ponta la Londra, de parca bursa din Londra ne da noua bani la buget si nu bursa din Romania

      se putea mediatiza si evenimentul de la Bucuresti mult mai mult, ca au avut ce sa mediatizeze, chiar daca nu a fost Ponta  

    Unei piete in care exista marfa vandabila doar pe cateva tarabe i se poate face promovare la toate posturile de televiziune din univers pt ca este in zadar. Vine clientul, vede ca nu prea are marfa de unde alege si pleaca. Ca sa cumperi marfa de 1 mil de E (de exemplu) pe un emitent ii duci pretul in sus cu 10-20% (daca ai norocul sa gasesti atata marfa) si apoi, ca sa vinzi ulterior aceeasi marfa pe BVB, duci pretul in jos cu 10-20%. Plus riscurile de la noi - abuzuri ale administratorilor si/sau presedintilor (avem cazuri destule, cu Bilteanu in prim plan), un ASF inca ineficace si dominat politic (altfel nu se explica tolerarea anumitor probleme din piata, cum este situatia de la SIF1, inclusiv conflictul de interese intre el si SIF4 care a fost cat se poate de evident in cazul BIO - SIF4 plateste iar SIF1 beneficiaza!!!! - la SIF4 trebuie schimbat adim de urgenta). Cineva scria aici, in urma cu cateva zile, ca SIF1 (si nu numai) prin tranzactiile de timpul Azuga cotizeaza la partid. Avand in vedere tacerea ASF fata de situatia de la SIF1 tind sa cred ca respectivul are dreptate. Hrebenciuc din clanul Hrebe, la SIF2 (a carui conducere o apreciam cel mai mult pana sa apara putrefactia in conducere), ridica semne de intrebare in ceea ce priveste si SIF2 (cu riscul ca banii de div sa fie dirijati catre cooperativa). Dividendele de la SIF4 sunt si ele in pericol cat timp este controlat de Bilteanua. Mai raman SIF3 si SIF5 care sunt deja umflate. Deci adio SIF-uri si BIO (marfa stricata de viermisori). Petrom este deja controlata de austrieci iar politica de div este relativ clara asa ca nu prea este loc de evenimente deosebite care sa atraga capitalul speculativ (ala care misca piata si face volume ca sa aiba din ce trai SSIF si BVB). Ma uit in piata si ma intreb ce mai ramane de cumparat de 1 mil de E? Si cu ce riscuri? BVB primeste rapoarte financiare de la emitenti dar le publica cu intarziere (de exp a primit ieri rez. Q3 COTE dar pe site-ul BVB nu le vad desi mai este o ora pana se deschide sedinta). Se tranzactioneaza (inca) pe baza informatiilor privilegiate. In concluzie, marfa vandabila nu prea exista, autoritate exista doar teoretic pt ca practic nu este eficace, reglementari clare nu exista (din moment ce un SIF nu poate achizitiona actiuni la alt SIF dar ii poate cumpara administrarea), legislatia in Ro se schimba dupa cum bate vantul si deci exista riscul impredictibilitatii si atunci ma intreb ce rost are promovatul? Ati promovat piata de capital cu ocazia IPO SNG cand multi romani au dorit sa cumpere actiuni si s-au ales cu praful de pe toba datorita tolerantei fata de smecherasii care au subscris cu bani virtuali. Pe romanii aia nu ii mai vedeti la urmatoarele IPO si nici la BVB. Asa ca, ce vreti sa promovati? Nu promovarea va trebuie acum ci MARFA si mai ales SERIOZITATE, ORDINE si CURATENIE dupa care vor veni si cumparatorii. Asa va promovati, prin ceea ce sunteti, nu prin ceea ce vreti sa se creada ca sunteti.

    1. nu e normal ca raportarile trimestriale sa se faca intr-un termen atat de lunc, de ex pe trim 3 noi aflam rezultatele la jumatatea lui noiembrie, iar ele sunt cunoscute de o mare parte din oameni din interior si alti insideri cu aproape o luna mai devreme

      pe bursele mature nu se intampla asa ceva, raportarile vin imediat, la doua saptamani distanta de incheierea trimestrului

      O radiografie buna a pietei de capital din Romania !

      Deasupra acestor"neajunsuri" sta guvernul ponta care vede prostii in propriile acte dar nu vede prostii ! 

      Sa fii premierul Romaniei, sa mergi pana la Londra si sa nu te bage nimeni din guvernul de acolo in seama ! 

      E penibil ! Noroc cu protestatarii care l-au bagat in seama ! A iesit pe usa din dos ?

      Si-au dat examenul din nou si cu listarea Romgaz,Daca faci o analiza stai si te crucesti si nu poti sa nu te intrebi;

      Cauta oamenii astia interesele ROMANIEI??? 

    pentru ca a fost ceva inedit, era normal ca prezenta lui Ponta la Londra sa fie mediatizata

    BVB mnai are multi pasi de facut pana vom ajunge sa fim ca bursa londoneza 

    important e ca suntem pe drumul cel bun si in cativa ani o sa fie o onoare pentru orice personalitate sa fie invitat la BVB, cum a spus si Sobolewski, este mult de munca

    cand se vorbeste de Londra se vorbeste si de Bucuresti, este o alaturare care ne aduce numai avantaje 

    Sa limiteze pe ma-sa Dumitrascu sa mai faca alti prosti !Tot pe aia din retail sa ii pedepseasca ca cica scad pretul .Un bou mai mare nu am vazut .

    1. Dumitrascu s-a referit la faptul ca ci de pe transa mica nu vor mai fi concurati de cei care subscriu foarte multe actiuni cum a fost la Romgaz, si mai ales pe credit

      se va limita numarul maxim de actiuni si poate o cantitate fixa de actiuni va fi garantata 

      Declaratia lui Dumitrascu este una care ii ajuta pe micii investitori

      dar nu uitati ca la Twitter micii investitori nu au putut cumpara aproape nimic la IPO, asa ca la noi e inca bine cum se procedeaza, ca avem transe atat de mari alocate  

    Romgaz nu o sa fie prea importanta la Londra, ieri s-au facut mai multe tranzactii ca a fost prima zi, dar e prea mica in comparatie cu alte companii de acolo

    de exemplu pe Vodafone s-au facut rulaje de 22 miliarde dolari la Londra, iar pe Romgaz de 40 milioane dolari si volumul o sa scada pe Romgaz la Londra, in zilele urmatoare, cum a fost si cu Ad Pharma, care dupa 1 an a ajuns foarte putin lichida, chiar daca in primele zile a fost ceva volum 

    1. ai putea eventual sa faci o comparatie cu gazpromul, care e din acelasi domeniu.

    sunt poze si cu deschiderea oficiala de al BVB, au fost multe oficialitati si acolo, a fost un eveniment important

    putenti va rugam fotografii si de la BVB sa vada lumea ca si acolo se intampla cate ceva important pentru Romania 

    1. Eu cred ca ar trebui sa NU limiteze subscrierile pe transa de retail, daca doresc sa aiba o bursa activa!

      va fi ca la Nuclearelectrica, cu doua transe pentru cei mici

      pe una va fi un numar maxim de actiuni care pot fi cumparate, aici e limita si asa a fost si pana acum la alte oferte

      pe cealalta transa e fara limita, tot la cei mai mici 

      Puneti pozele lui Bilteanu, Chelu, Dinel, Fercala, Cuzman, Patriciu, Vantu ca sunt cele mai sugestive pentru ceea ce a fost si inca este la noi.

    Este greu asa spune zilnic actuala secretara. Se tot plange ca nu mai poate ca face traduceri, ca face si secretariat si PR si receptive. Cemai nu mai poate. In aceste conditii, cine sa mai faca si PR ? Ca sa nu mai vb ca cealalata de la Spiru, vai de ea..saraca! Greu, tata la deal! Profesioniste si nu alta.

    1. normal ca e greu, as trebuie sa fie

      multa munca, pana BVB ajunge sa-si permita luxul de la Londra si pana sa ajunga presa din Romania sa inteleaga ca trebuie sa aratam si faptele bune care se intampla la noi 

      Vreau sa spun ca este timpul sa facem, nu sa ne prefacem ca facem ceva. Pr este o functiie pe care nu o poate detine o secretary cu functiie si de receptie. Asa fac cei din londra? Ma rog, poate numai la balbaila, taraoniul de Alexandria se poate. Doar sunt din aceeasi localitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb