BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BURSA LOCALĂ Un deal cu Romgaz a animat şedinţa de vineri

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 septembrie 2020

Un deal cu Romgaz a animat şedinţa de vineri

Deal-ul cu SNG a dat 75% din rulajul ultimei şedinţe bursiere din săptămâna trecută

Prima săptămână ca piaţă emergentă se încheie prost pentru BET: -1,69%

Toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au consemnat scăderi în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, într-o nouă zi cu deprecieri în pieţele europene şi în debutul şedinţei americane.

BET, indicele celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un declin de 0,77%, la 8.961,59 de puncte, în timp ce BET-FI, ce captează parcursul celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,39%. La nivelul întregii săptămâni referinţa BET a încheiat primele cinci zile ca piaţă emergentă cu un minus de 1,69%.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat de 121,81 milioane de lei, din care 91,11 milioane de lei rulaj reprezintă un transfer de tip "deal" cu titurile Romgaz (SNG). Schimbul, cu 3,26 milioane de acţiuni SNG (0,78% din companie), a fost realizat la preţul unitar de 27,9 lei, cu 0,36% sub referinţa din piaţa "regular".

Amintim că în ultima perioadă fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl şi-au transferat, printr-o serie de tranzacţii "deal", mare parte din deţinerile la Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Conpet (COTE) şi alte companii de pe compania Dedeman SRL pe societăţile Pavăl Holding şi PIF Industrial. Cel mai recent anunţ a fost făcut vineri de către Transelectrica: astfel, Dedeman SRL a scăzut sub pragul de 5% la 2,058% din TEL în timp ce Pavăl Holding şi PIF Industrial au ajuns la 4,085% respectiv 0,341%. Pavăl Holding este deţinut în proporţie de 40% de Adrian Pavăl şi de 60% de Dragoş Pavăl, iar 99,99% din Dedeman este deţinut de Pavăl Holding.

În rest, vineri activitatea de tranzacţionare s-a concentrat pe titlurile în general lichide de la BVB. Pe structurate s-au înregistrat de asemenea tranzacţii de 5 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Sedinţă cu evoluţii negative pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între -0,28% pentru BET-NG şi -0,77 în cazul indicelui BET. Valoarea tranzacţiilor a fost de aproape 25 de milioane euro, în creştere comparativ cu şedinţa precedentă. Tranzacţia de tip DEAL cu acţiuni Romgaz a asigurat aproximativ 75% din rulajul zilnic. Din indicele BET, un singur emitent a avut o apreciere de peste un procent, respectiv Purcari Wineries (WINE), care a crescut cu 1,76%. La polul opus, Digi Communications (DIGI) a scazut cu -5,86%, aceasta fiind a cincea şedinţă consecutivă în care emitentul închide pe minus".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), titlurile instituţiei de credit încheind ziua la bursieră la preţul de 2,32 lei, în scădere cu 0,64%, evoluţie venită pe fondul unui rulaj de 5,57 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în acest top s-au clasat acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au stagnat la 1,33 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,81 milioane de lei.

Titlurile Erste Group Bank (EBS) au scăzut din nou vineri, cu 1,20%, până la 87,38 lei, în condiţiile unui rulaj de 2,3 milioane de lei.

Pe poziţia a patra în topul lichidităţii s-au situat acţiunile OMV Petrom (SNP), al căror preţ a coborât cu 1,63%, la 0,3315 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 2,13 milioane de lei.

Locul al cincilea a fost ocupat de acţiunile BRD - Groupe Societe General (BRD), care au scăzut cu 2,34%, la 12,5 lei, pe un rulaj de 2,09 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 0,74%, în timp ce indicele BET-NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,28%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu 0,64%.

 Topul celor mai mari creşteri

1. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +2,50%

2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +2,10%

3. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +1,82%

4. "Ropharma" (RPH): +1,79%

5. "Purcari Wineries" (WINE): +1,76%

 Topul celor mai mari scăderi

1. "Prefab" (PREH): -7,77%

2. "Digi Communications" (DIGI): -5,86%

3. "Dafora" (DAFR): -4,62%

4. "Patria Bank" (PBK): -3,15%

5. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): -2,34%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb