BVB se pregăteşte să schimbe structura costurilor de tranzacţionare

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 martie 2017

BVB se pregăteşte să schimbe structura costurilor de tranzacţionare

Bursa vizează reducerea componentei variabile a comisioanelor de tranzacţionare şi creşterea componentei fixe

BVB intenţionează să introducă un tarif fix pe ordin executat de 0,95 lei

În 2013, fostul director general Victor Cionga a intrat în conflict cu brokerii, din cauza unei propuneri similare

Bursa de Valori Bucureşti a revenit cu propunerea să schimbe structura costurilor de tranzacţionare, în sensul reducerii componentei variabile a comisioanelor şi creşterii componentei fixe, după ce tentativa similară din 2013, când la conducerea executivă era Victor Cionga s-a soldat cu un eşec.

În 2014, Ludwik Sobolewski, actualul director general al BVB, promitea că Bursa va continua scăderea nivelului propriu de comisioane pentru participanţii la piaţă, inclusiv comisionul principal de tranzacţionare, dar spunea că nu se ştie când se va întâmpla acest lucru.

Din octombrie 2014, BVB a redus comisioanele practicate pentru tranzacţii. Atunci, pentru tranzacţiile cu acţiuni, drepturi şi unităţi de fond, comisionul de tranzacţionare aplicat pentru cumpărare a scăzut cu 11%, la 0,04% din valoarea tranzacţiei, iar comisionul perceput pentru vânzare s-a redus cu aproape 15%, la 0,1%.

Investitorii au criticat, în repetate rânduri, nivelul taxelor din instituţiile pieţei noastre de capital, observaţii venind chiar din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii, care a transmis că piaţa noastră de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor percepute atât de BVB, cât şi de ASF.

Noile propuneri ale BVB se pare că vor creşte costul lunar pentru brokeri cu circa 500 de euro, conform calculelor unor intermediari din piaţă.

Conducerea BVB a propus practicarea unui tarif fix pe ordinul executat, dar şi redefinirea tarifelor cu privire la accesul la platforma de tranzacţionare (pentru gestionarea ordinelor şi accesul la date de piaţă în timp real).

Componentele sistemului propus sunt următoarele: "- componentă variabilă: care vizează comisioanele de tranzacţionare procentuale, pe baza valorii unui ordin executat ; - componentă fixă operaţională: tarif fix/ordin executat; - componente fixe de acces: tarife pentru «punctele de acces» la sistemul de tranzacţionare, precum şi pentru accesul la date de piaţă real-time", potrivit unui document al BVB.

Bursa vizează un comision de cumpărare de 0,035% şi unul de vânzare de 0,095%.

Reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de cumpărare este de -12,5% faţă de nivelul curent al comisionului respectiv, iar reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de vânzare este de -5% faţă de nivelul actual al acestuia.

Totodată, BVB intenţionează să introducă un tarif fix pe ordin executat aplicat pentru piaţă Regular acţiuni din cadrul pieţei reglementate la vedere administate de BVB de 0,95 lei.

Conform Bursei, tariful se percepe pentru execuţia unui ordin, indiferent de numărul de tranzacţii generate într-un interval de timp

BVB a prezentat şi tarife pentru "punctele de acces" la sistemul de tranzacţionare - 2 niveluri: un nivel "de bază", de 50 euro/lună/sesiune-utilizator şi un nivel avansat, mai scump.

Acţionarii BVB vor decide, la AGA din 12 aprilie, nivelul maxim al comisioanelor şi tarifelor practicate de BVB pentru operaţiunile specifice pe piaţa reglementată şi împuternicirea Consiliului Bursei pentru a stabili cuantumul efectiv al comisioanelor şi tarifelor practicate de BVB, precum şi data de la care se vor aplica.

Conducerea BVB a propus distribuirea sumei de 7,06 milioane de lei din profitul obţinut anul trecut şi fixarea unui dividend brut pe acţiune de 0,92028 lei.

Acţionarii mai sunt chemaţi pentru a discuta în adunarea din 12 aprilie despre remuneraţia administratorilor societăţii pentru exerciţiul financiar 2017 în cuantum de 3.700 lei net lunar/membru, precum şi despre limitele generale ale remuneraţiilor suplimentare ale acestora.

Pe ordinea de zi se regăseşte şi aprobarea finală a fuziunii prin absorbţie dintre "Bursa de Valori Bucureşti" cu bursa din Sibiu ("Sibex").

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. la lichiditatea si asa ridicol de mica de la bvb, asta mai lipsea

    1. in loc sa o faca mai transparenta si astfel sa obtina credibilitate se rezuma la a fi opaci, existenta in necunoscut, tunuri pentru apropiati, moarte lenta BVB.

      Ce-ar fi daca actionarii n-ar fi ascunsi sub cei 10%, probabil ca ar creste increderea in BVB, in societatile listate insa ar fi descoperiti baietii destepti. 

    se doreste eliminarea retailului

    1. Care retail? Suntem max 5000 conturi, din care max 2000 fac trz in fiecare saptamana, dar sunt din aia care fac cate 20 trz/zi a cate 1 bucata... puteau reiintroduce oddlot pt astia

      ...si pune presiune pe casele de brokeraj mai mici.Cred ca ,din cauza acestor masuri ,vor mai disparea cateva.Daca in 2007 erau in jur de 70 ,intre timp s-au injumatatit(35),cred ca anul asta raman maxim 20...

      vorbesti de retailul ala care tranzactioneaza 10 SIF3 in 10 tranzactii de cate 1 actiune ? sau 10 BRK in 10 tranazctii de 1 actiune ?

      Retail inseamna si conturi cu valoare de 1 000 de euro si de 5 000 si de 10 000 ...

    Daca nu investesti minim 1000 de Euro castigul ti-l manca comisioanele. Daca ai norocul sa si scada actiunile pierderea se face frumusica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb