Da, o companie se poate delista de pe sistemul alternativ AeRO, fără să facă ofertă de retragere pentru acţionarii care nu sunt de acord, a fost răspunsul lui Bogdan Mugescu, business development specialist al BVB, la întrebarea pusă de directorul general SSIF Broker, Grigore Chiş, în cadrul Forumului Investitorilor de Retail, organizat de BVB la Cluj.
Răspunsul a cutremurat audienţa.
"Dacă BVB ne spune că toate companiile de pe Rasdaq care merg pe AeRO vor să plece fără ofertă publică de delistare, noi trebuie să luăm poziţie", a declarat Gheorghe Chiş.
La rândul său, Marius Motogna, vicepreşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), a spus că speră într-o modificare a regulamentului care să nu permită delistarea fără ofertă publică de pe ATS. Domnul Motogna susţine că o delistare fără ofertă ar însemna un abuz imens pentru că investitorii nu vor mai avea dreptul la tranzacţionare: "Investitorii nu vor veni pe AeRO dacă nu au siguranţa exit-ului".
În schimb, echipa BVB merge pe ideea că societăţile sunt de bună credinţă, după cum a menţionat Bogdan Mugescu, subliniind: "Oferta publică de preluare este mai mult o recomandare din partea Bursei decât o obligativitate. Am plecat de la premisa că o companie intrată la cotă va rămâne listată şi va folosi piaţa de capital în dezvoltarea proprie. Protejarea investitorilor minoritari încă este subiect de discuţie. Ne place să plecăm de la premisa de bună credinţă şi bune intenţii pe care companiile le au în relaţie cu investitorii".
Grigore Chiş a intervenit prompt: "Dar ce se va întâmpla dacă nu este aşa cum spuneţi? Dacă am dat 100.000 de euro într-o ofertă pe AeRO şi peste 3 luni compania pleacă cu banii şi mă ţine captiv, ce se întâmplă? De ce nu este obligat să-mi răscumpere acţiunile la un preţ corect?"
Ludwik Sobolewski a încercat să tempereze puţin discuţia, declarând că va discuta în scurt timp cu ASF pentru a înţelege mai bine cum să abordeze şi cum să "măsoare" problema delistării pe AeRO.
Cu toate acestea, pe bună dreptate, investitorii nu au părut mulţumiţi de răspunsurile oferite de echipa BVB.
Poziţia Bursei este diametral opusă faţă de cea a Autorităţii de Supraveghere Financiară, care a transmis, în mai multe rânduri, că se fac oferte de delistare pe AeRO.
Într-un răspuns transmis ziarului BURSA, luna trecută, reprezentanţii ASF au arătat: "Ulterior hotărârii acţionarilor privind admiterea la tranzacţionare pe un sistem alternativ de tranzacţionare, emitenţii şi acţionarii acestora au obligaţia de a respecta regulile sistemului alternativ pe care se tranzacţionează. Aşadar, în cazul în care se tranzacţionează pe sistemul alternativ administrat de Bursa de Valori Bucureşti, emitentul are obligaţia respectării regulilor Bursei de Valori Bucureşti SA aplicabile acestui sistem. Astfel, conform prevederilor art. 87 alin. (4) şi 88 alin. (4) din Regulamentul CNVM nr. 1/2006 cu modificările şi completările ulterioare şi ale Dispunerii de măsuri 8/2006, valorile mobiliare tranzacţionate, cu acordul emitentului, numai în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare sunt retrase de la tranzacţionare în condiţiile regulamentului şi dispunerii de măsuri, care se aplică în mod corespunzător (cu acordarea dreptului de retragere al acţionarilor nemulţumiţi de hotărârea AGEA)".
BVB va trebui să lămurească rapid situaţia cu ASF, altfel riscând ca investitorii să se ţină departe de AeRO, abia rebranduită şi relansată.
1. nimeni nu vrea sa ramana investitor captiv
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2015, 04:13)
dupa cum se vede, reprezentantii BVB in frunte cu polonezii nu reusesc sa inteleaga un lucru elementar, deci sunt AGEAMII
2. BM, esti ridicol si ipocrit
(mesaj trimis de Pagubescu în data de 02.03.2015, 07:46)
"Ne place sa plecam de la premisa de buna credinta si bune intentii pe care companiile le au in relatie cu investitorii"? BM, de ce nu ne spui tu ca FNI vegheaza pentru noi si ca putem dormi linistiti?Ori vrei sa ne faci sa credem ca lupul s-a transformat in oaie?
3. AGEAMII ?
(mesaj trimis de păgubit pe piata de capital în data de 02.03.2015, 07:48)
Mai degrabă sunt participanți la devalizarea Harinvest prin acțiuni concertate ! Un grup de sprijin al unui creditor (BCR) a avut grija sa fie păgubit Harinvest si să nu rămână Fondul de garantare accesat! Au socotit mai bine să fie păgubiți micii investitori decât să rămână Harinvest dator Fondului de Garantare! Sau creditorului BCR !
4. Raspuns pentru BM
(mesaj trimis de Pagubescu în data de 02.03.2015, 08:07)
Companiile au manifestat si pana acum buna credinta si bune intentii in relatie cu investitorii, sigur ca da , intotdeauna....in 3 cazuri din 7
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de adi în data de 02.03.2015, 08:49)
exitul nu se poate face legal si CONSTITUTIONAL (respectand dreptul la proprietate)decat prin oferta de preluare a actiunilor la o valoare convenita prealabil normativ.