BVB şi RASDAQ Acţiunile de la BVB s-au aliniat trendului extern de scădere

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 ianuarie 2014

Acţiunile de la BVB s-au aliniat trendului extern de scădere

Acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti au încheiat şedinţa de ieri în scădere, alăturându-se trendului extern de "slăbiciune", ca urmare a deciziei Federal Reserve, potrivit lui Alexandru Păşălan, broker la NBG Securities.

Federal Reserve (Fed) a decis, la finele reuniunii din 28-29 ianuarie, să reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni cu încă 10 miliarde dolari, la 65 de miliarde dolari, continuând strategia de retragere graduală a măsurilor de stimulare a economiei, începută la finele lui 2013.

Brokerul NBG notează că indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a scăzut cu aproape 0,3%, cea mai mare lichiditate fiind consemnată de titlurile Fondul Proprietatea (16,18 milioane de lei, din care două dealuri de 10,18 milioane de lei).

"Piaţa autohtonă resimte unda descendentă care a afectat în ultimele zile bursele externe din cauza unor factori coroboraţi, incluzând recentele declaraţii ale Fed, retragerile din pieţele emergente, şi nu în ultimul rând o foarte bună evoluţie a burselor în ultimele luni", a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, adăugând: "Ultimul aspect îndeamnă la prudenţă şi marcare rapidă a profiturilor existente. Chiar şi cu aceste scăderi, trendul ascendent al principalelor pieţe externe nu este invalidat, însă teritoriul pe care îl parcurg pieţele acum este unul extrem de dificil şi îndeamnă la observare atentă".

Cotaţia FP a scăzut, ieri, cu 0,31%, la 0,8150 lei/unitate.

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi, pentru 3 februarie 2014, să decidă asupra reducerii capitalului social, după ce, în noiembrie, acest subiect nu a întrunit cvorumul.

Franklin Templeton propune acţionarilor reducerea capitalului social subscris al Fondului Proprietatea (FP), de la 13,53 miliarde lei, la 12,86 miliarde lei, prin diminuarea valorii nominale, de la 1 leu, la 0,95 lei/unitate.

Potrivit reprezentanţilor FP, reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al Fondului Proprietatea, implicând restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social.

Valoarea tranzacţiilor de la BVB a fost, ieri, de 41,95 milioane de lei (9,3 milioane de euro), indicele compozit BET-C stagnând la 3.326,19 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a încheiat şedinţa de ieri cu 0,99% mai jos faţă de miercuri, la 30.618,83 puncte.

Acţiunile SIF-urilor au încheiat ziua în coborâre cu 0,54% - 1,90%.

Cea mai lentă scădere a fost consemnată de titlurile SIF Transilvania, iar acţiunile SIF Oltenia şi SIF Banat-Crişana au înregistrat cele mai vizibile corecţii. Acţiunile SIF Transilvania au înregistrat cel mai ridicat rulaj din acest sector, de 2,6 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia au consemnat cele mai mici tranzacţii, de aproape 1,2 milioane lei.

"Piaţa se menţine într-un registru destul de volatil, cu precădere sectorul SIF-urilor, care este sensibil afectat", spune Mihai Chişu. Domnia sa a adăugat: "Cred că rezultatele financiare înregistrate de companii anul trecut (şi care vor fi anunţate în luna februarie - n.r.) vor regrupa interesul investitorilor pentru anumite categorii. Mă aştept ca în perioada următoare să se discute din ce în ce mai mult despre profiturile obţinute de companii şi estimări de randamente ale dividendelor ca alternative faţă de dobânzile bancare".

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 81.000 de lei, faţă de 206.000 de lei în şedinţa anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb