BVB ŞI RASDAQ Scăderi, în linie cu bursele europene

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 februarie 2014

Scăderi, în linie cu bursele europene

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 0,86%, într-o piaţă caracterizată de prudenţă la tranzacţionare, pe fondul continuării trendului descendent din ultimele zile de pe bursele externe.

Piaţa locală a avansat uşor, cu 0,46% în prima jumătate de oră de tranzacţionare, după care a început să revină uşor spre nivelul de joi. Piaţa a trecut pe roşu cu puţin înaintea orei 12:00, însă volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor şi după acest moment.

La finalul şedinţei, indicele general al pieţei era cu 0,86% sub închiderea de joi. Comparativ cu finalul anului trecut, indicele compozit a pierdut 1,42%.

Prudenţa investitorilor la tranzacţionare este explicabilă, întrucât pieţele emergente traversează cel mai slab început de an din 2008, din cauza retragerilor masive de capital care au urmat deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achiziţii de obligaţiuni începând din luna ianuarie. Impactul corecţiilor de pe pieţele emergente s-a resimţit şi pe bursele vest-europene, care au înregistrat cel mai slab început de an din 2010.

"Deja nu mai vorbim de o corecţie justificată de marcările de profit, decizia de vânzare fiind rezultatul temerilor pentru scăderi mai ample. E greu de stabilit unde vom vedea o calmare a burselor, pentru că deocamdată globalizarea pieţelor determină acum reacţii în lanţ. Chiar dacă nu pe volume mari, şi piaţa noastră suferă din cauza contextului internaţional. Cumpăratorii sunt din ce în ce mai prudenţi, motiv pentru care diminuarea expunerii devine o misiune grea. Probabil că scăderea de până acum va face ca de săptămâna viitoare să vedem şi o creştere a interesului la cumpărare", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction, citat de Mediafax.

La finalul şedinţei de vineri, pe bursa de la Bucureşti rulaje de peste un milion de lei înregistrau doar 7 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Cele mai lichide au fost acţiunile Fondului Proprietatea ( 15,54 milioane lei), Transgaz ( 4,23 milioane lei, din care două deal-uri de 3,81 milioane lei), Romgaz ( 3,04 milioane lei, inclusiv două deal-uri de 1,67 milioane lei).

Acţiunile FP au asigurat aproape jumătate din lichiditatea pieţei, de 32,67 milioane lei (7,24 milioane euro).

Rulajul bursei este cu 21% sub valoarea cumulată a transferurilor de joi, de 41,4 milioane lei (9,1 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,77% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,82%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI s-a plasat cu 1,6% sub ziua anterioară. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Acţiunile SIF-urilor au scăzut cu până la 2,93%, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au închis aproape de nivelul de joi.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 1,08%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 1,57% sub nivelul sesiunii anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb