BVB Tranzacţii de 102 milioane lei, sub media zilnică a anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iulie 2023

Tranzacţii de 102 milioane lei, sub media zilnică a anului

Creşteri pentru majoritatea indicilor

Nou maxim istoric pentru BET-TR

Valoarea tranzacţiilor derulate ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 102 milioane de lei, sub media zilnică a anului de 149 milioane lei, circa 90% provenind din schimburile cu acţiuni.

Indicii au avut în mare parte creşteri, în ton cu aprecierile din pieţele europene. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,32%, la 2.482 de puncte, în vreme ce indicele BET-TR, ce reflectă dinamica companiilor din BET plus dividendele acordate, a urcat cu 0,53%, până la 26.765 de puncte, un nou record istoric.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Şedinţă cu evoluţii mixte pentru indicii locali. Variaţiile au fost cuprinse între -0,17% pentru BETAeRO şi 0,54% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 20,67 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa precedentă (...). Din indicele BET, cea mai mare creştere a fost înregistrată de Electrica (EL) cu o apreciere a cotaţiei bursiere de 2,18%. La polul opus, Transport Trade Services (TTS) scade cu 2,5%, după şase şedinţe de tranzacţionare în care emitentul a avut creşteri semnificative".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Hidroelectrica (H2O), ce au cumulat schimburi de 28,7 milioane de lei, titlurile H20 încheind ziua în creştere cu 0,44%, la preţul unitar de 113,5 lei.

Pe treapta a doua a clasamentului rulajului s-au situat acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au urcat cu 1,94%, la 21 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 16,9 milioane lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 0,63%, la preţul de 1,884 lei, pe fondul unor tranzacţii de 11,4 milioane de lei.

Pe poziţia a patra în topul rulajului s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce s-au apreciat cu 0,55%, la preţul de 0,553 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 11,1 milioane de lei.

În piaţa "deals" nu a avut loc niciun schimb.

Indicele compozit BETPlus a urcat cu 0,55%, la 1.978 de puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,01%, la 48.717 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

"Comelf" (CMF): +10,16%

2. "Socep" (SOCP): +10,11%

3. "UCM Reşiţa" (UCM): +7,77%

4. "Promateris" (PPL): +4,90%

5. "Altur" (ALT): +4,55%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Romcab" (MCAB): -4,65%

2. "Carbochim" (CBC): -3,31%

3. "Transport Trade Services" (TTS): -2,50%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -2,07%

5. "Turbomecanica" (TBM): -1,82%

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Daca media anuala a tranzactiilor la BVB este 120 milioane eu sunt papa de la roma! Scuza-ma dle ziarist de unde ti-a iesit media asta?!! Super profesionist, nu contest!

    1. Bună ziua,

      Media zilnică a tranzacțiilor este afișată pe site-ul BVB. Ce-i drept, media nu dă cea mai bună imagine a tranzacționării reale, deoarece este influențată de valorile mari, care o trag puternic în sus. Din acest motiv, în momentul de față, media zilnică a anului a ajuns la 149 milioane de lei (conform site-ului BVB) - deoarece oferta Hidroelectrica și ofertele Fidelis au influențat-o masiv. Un indicator mai adecvat pentru a reflecta tranzacționarea reală ar fi mediana (care nu este influențată de valorile mari), dar BVB nu afișează mediana tranzacțiilor.  

    Cred ca e cel putin o scapare, nu vreau sa cred ca e intentie.

    TLV in 19 iulie 23.26 lei iar in 20 iulie 20.90 lei, -11% conform grafic bursa.ro si voi treceti CBC si TBM "campioane" la scaderi.

    Putin mai multa obiectivitate nu ar strica. 

    1. Nu tii cont de factorul de corectie. Tlv au dat aproape 13% actiuni gratuite. De fapt TLV a crescut.

      Actiuni gratuite cu valoare nominala 10 RON. Dupa alocare urmeaza alta corectie

      Pai de ce nu, vrei sa le pastrezi? La anul poate da si dividend.

      Care alta corectie? Nu sa efectuat deja - inchisese la 23.26 si a devenit 20.6

      Da, dar actiunile “gratuite” vor fi distribuite luni. Prin urmare va creste nr actiunilor iar pretul va scadea.

      Pretul va scadea prin prisma mecanismului de tranzactionare. Dar corectia tehnica de pret - de la 23.26 la 20.6 deja a fost efectuata. Asta am vrut sa fie clar.

      Corect(at).

    tin sa va anunt ca am lichidat detinerea TTS cu un randament considerabil de "superstock"

    eu is idiotul* (antonim) care a cumparat in vreme de razboi in ciuda calificativelor peiorative pe care le-am primit la acea vreme si in ciuda altor previziuni fantasmagorice a unor "gloabe" de cristal! ;) 

    SPQR sa aveti la investitii!

    1. important ca ai luat decizia sa actionezi atunci si acum. felicitari! cu vorba toti is buni, pana vine momentul sa investeasca 100 000 RON. si atunci un miliard de scuze inventeaza.

      multumesc, iti doresc decizii lucide si tie!

      ca o paranteza, imi lipsesc comentariile deosebit de pertinente ale unui domn care se semna cu "Warren Buffett", chiar daca uneori mai aveam si opinii diferite... ;) (Sper ca esti bine!)

      Se vede ca ti s'a urcat castigul la cap.

      Dupa castig urmeaza partea ce mai grea, gestionarea banilor si a euforiei. 

      Ai grija de bani, sa nu ii spargi pe seminte, pe pacanele sau pe vreo alta pocnitoare bevebista. 

      Pentru mine, tranzactionarea e o chestie intima, ce pierd si ce castig stim doar eu si Anaf-ul.

      Sa ne mai anunti si pe noi dupa ce legi macar 3-5 ani consecutivi de castiguri substantiale (adica dublul dobanzii nominale la depozite/titluri de stat, cca. 13%/an), acum ai dat doar un tun pe baza de fler. 

      Mai, trebuie sa recunosc ca am fost surprins de mesajul de la 3.1.

      si știi de ce? Pentru ca ma așteptam numai la reacții de genul asta, Pro-tzarule. Cu multa ura si invidie ca la 3.3. Acum tu ai și toate motivele sa reacționezi asa pentru ca te-ai simțit vizat de ce am scris. Ceea ce e, de altfel, și corect daca stai bine cu memoria ;) 

      Totuși, nu înțeleg de unde pretenția asta a ta cum ca m-ai cunoaște atat de bine. 

      În fine, am mai scris pe aici ca tranzacționez de ceva timp. Mai am puțin și fac 20 de ani pe bvb, deci am văzut destule...am avut si ani buni si ani rai. Totusi, dacă nu eram pe plus, n as mai fi fost pe aici.  

      Cat despre jigniri, asta povestește f mult despre tine, nu despre mine. De fapt, asta a fost și ideea: nu sa ma laud de castig, ci sa demonstrez ca nu ați avut dreptate sa ma catalogati în fel si chip, in Martie, anul trecut când radeati ca am intrat la cumparare pe motiv de "superstocks" ;). Si mai mult, pentru ca imi doresc ca cei din valul nou sa înțeleagă ca decizia de tranzacționare este a lor si ca aceasta trebuie sa fie luata pe baza analizelor și cunostintelor lor, nu pe baza comentariilor altora. Ca e nevoie sa-si suplimenteze cunoștințele și cu lecturi din sfera psihologiei (behavioral economics, mai exact) si nu numai. Practica este cel mai bun educator, eventual!

      SPQR vouă! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb