CAB dă dreptate BCR BpL în procesul împotriva Curţii de Conturi privind plata primelor cuvenite clienţilor

Andrei Stan
Bănci-Asigurări #Imobiliare / 2 martie 2017

CAB dă dreptate BCR BpL în procesul împotriva Curţii de Conturi privind plata primelor cuvenite clienţilor

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) a obţinut la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) o sentinţă care anulează decizia Curtii de Conturi, privind acordarea primei de stat. Curtea de Conturi a ajuns, în urma unor controale din 2015, la concluzia că prima de stat s-a acordat ilegal, potrivit unui comunicat al băncii, trimis redacţiei.

Banca precizează: "BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) a obţinut la Curtea de Apel Bucureşti o sentinţa care anulează decizia Curţii de Conturi, privind acordarea primei de stat, fapt ce dovedeşte că banca a respectat legea românească a băncilor de locuinţe (sistemul de economisire-creditare în sistem colectiv pentru scopuri locative), precum şi practica europeană. Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză BCR Banca pentru Locuinţe, prin sentinţa pronunţată pe data de 1 martie a.c., în ceea ce priveşte faptul că legislaţia actuală nu obligă la justificarea utilizării pentru domeniul locativ pe clienţii care au economisit minimum 5 ani, iar creditarea în sistemul colectiv al economisirii-creditării este numai o opţiune a clientului, nu o obligativitate, precum şi în legătură cu faptul că persoanele fizice minore ori cele în vârstă de peste 65 de ani sunt eligibile să primească prima de stat".

BCR arată că a argumentat instanţei buna-credinţa şi respectarea drepturilor clienţilor conform legii.

Comunicatul menţionează: "BCR BpL speră ca această decizie a instanţei să constituie baza clarificării situaţiei şi unui viitor sustenabil al sistemului de economisire-creditare în România, astfel încât acest sistem să poată contribui efectiv la rezolvarea problemelor locative ale românilor. Banca este deschisă să coopereze cu toate autorităţile relevante (Curtea de Conturi a României, Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Finanţe, Parlamentul României) pentru un progres constructiv şi sustenabil în beneficiul a peste 700.000 de clienţi şi al utilizării eficiente a schemelor de economisire-creditare pentru îmbunătăţirea situaţiei locative a românilor".

Lucian Anghel, preşedintele BCR BpL, a declarat: "Îi asigurăm pe clienţii noştri că BCR BpL a depus şi va depune toate eforturile pentru respectarea întocmai a obligaţiilor contractuale, în condiţiile legislative existente. În tot acest timp am luat măsuri concrete, astfel încât clienţii să nu fie afectaţi financiar, banca plătind din resursele sale financiare echivalentul primei de stat virate de stat. Acest lucru demonstrează buna noastră credinţă".

Potrivit comunicatului, băncile pentru Locuinţe (sistemul Bauspar) reprezintă o instituţie europeană de tradiţie de peste 100 de ani. Sistemul Bauspar din ţara noastră, introdus în anul 2002, urmăreşte întocmai filozofia şi practica Sistemului Bauspar european de a stimula atât economisirea, cât şi creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune pentru cei care le locuiesc. Legislaţia naţională care reglementează acest sistem este aliniat cu legislaţia şi practica europene.

"Deşi hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti nu este definitivă, aceasta reprezintă un important pas înainte spre normalizarea şi consolidarea sistemului Bauspar din România", precizează banca.

Dincolo de deciziile instanţelor privind rapoartele Curţii de Conturi, cele două bănci româneşti pentru locuinţe din România, BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, speră ca Parlamentul să adopte cât mai repede modificările legislative care să permită continuarea sistemului copiat după model german, scrie News.ro.

Băncile nu mai primesc depozite noi de la clienţi în sistemul de economisire-creditare de circa un an, după ce inspectorii Curţii de Conturi au ajuns la concluzia, după un control desfăşurat în 2015, că unele prime plătite de stat nu au fost folosite în mod legal.

În 2015, două echipe diferite ale Curţii de Conturi au făcut controale la cele două bănci pentru locuinţe de pe piaţă, iar concluziile lor au fost incluse într-un raport al instituţiei.

Potrivit raportului, "s-a constatat acordarea nelegală a primei de stat pentru clienţi persoane fizice - copii minori (cu vârsta sub 18 ani) care nu erau îndreptăţiţi să primească această primă de stat, prin acordarea de contracte de economisire-creditare cu părinţii acestora în calitate de reprezentanţi legali".

Reprezentanţii băncilor pentru locuinţe se apără făcând referire la OUG 99/2006, care stă la baza sistemului de economisire-creditare din România, şi care prevede, la articolul 311, că "fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire-creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ".

De altfel, deciziile Curţii de Conturi au fost contestate în instanţă şi s-a obţinut chiar suspendarea efectelor lor, însă au provocat o nesiguranţă în piaţă, iar efectul a fost blocarea sistemului începând din martie 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb