Cadou de 100 de milioane de euro pentru complexele energetice

ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 mai 2005

Complexele energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova şi Societatea Naţională a Lignitului vor scăpa de datoriile către stat, prin conversia lor în acţiuni

Ceea ce a respins în cazul "Rafo", Guvernul aprobă acum în sectorul energetic

Consiliul Concurenţei susţine că va respinge proiectul dacă Guvernul nu a respectat rigorile ajutorului de stat

Patru societăţi din sectorul minier şi energetic vor putea scăpa de datorii restante în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit unui proiect de lege aprobat în ultima şedinţă de Guvern. În schimbul creanţelor, statul urmează să primească acţiuni pe care apoi să le valorifice la privatizarea societăţilor. Companiile care vor face parte din acest program sînt: "Societatea Naţională a Lignitului Oltenia", "Complexul Energetic Rovinari", "Complexul Energetic Turceni" şi "Complexul Energetic Craiova".

Măsura luată de membrii cabinetului Tăriceanu vine la puţin timp după ce miniştrii finanţelor şi economiei anunţaseră că nici o societate la care statul este acţionar nu va mai beneficia de ajutoare de stat, interzise de altfel şi prin prevederile capitolului Concurenţă, în-cheiat cu Uniunea Europeană. Iniţiatorul proiectului, minis-trul economiei şi comerţului, Codruţ Şereş, ne-a declarat că măsura este necesară, deoarece complexele energetice aveau ne-voie de reglementarea situaţiei datoriilor după restructurarea "Termoelectrica".

Proiectul de lege a ajuns pe masa Guvernului după ce a fost mai întîi modificat de Ministerul Finanţelor. Cu toate acestea, potrivit proiectului de act normativ, MEC îşi va desemna reprezentanţii în adunările generale ale acţionarilor care vor aproba majorarea capitalului social al celor patru societăţi cu creanţele statului. Acţiunile rezultate în urma compensărilor vor fi transferate de Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor în portofoliul MEC, la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării. Pînă cînd vor valorifica acţiunile, MEC va încasa dividendele aferente acţiunilor deţinute.

Sumele obţinute după valorificarea acţiunilor, deci după privatizarea complexelor energetice vor fi virate în contul Societăţii pentru Închiderea- Conservarea Minelor. Numai SNL Oltenia Tîrgu-Jiu are o datorie de aproximativ 2000 miliarde de lei faţă de societatea care reglementează închiderea minelor, în condiţiile în care, în vara anului trecut a beneficiat de scutiri de datorii în valoare de 827,9 miliarde de lei. În total, datoria societăţii producătoare de lignit şi cea a complexelor energetice se ridică la aproape 3700 de miliarde de lei.

Măsurile luate acum de minis-trul economiei şi comerţului intră în contradicţie cu declaraţia sa vehementă, din luna martie, cînd Codruţ Şereş avertiza că "nici o societate nu va mai beneficia de ştergeri de datorii sau reeşalonări". Cele patru societăţi se află, potrivit MEC, în plin proces de privatizare, iar situaţia economico-financiară a acestor complexe ar putea conduce la faliment. Reprezentanţii Consiliului Concurenţei susţin că în cazul în care vor constata că proiectul de lege reglementează, de fapt, acordarea de ajutoare de stat proiectul va fi respins. Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Constantin Ciutacu, ne-a declarat: "Am solicitat să studiem proiectul să vedem dacă conţine elemente de ajutor de stat. Iniţiatorul este obligat să ceară autorizaţie de la noi, iar dacă proiectul de lege nu se înscrie în rigorile ajutoarelor de stat nu va fi aprobat".

Guvernul s-a opus, pe bună dreptate, unei soluţii similare în cazul "Rafo", refuzînd să accepte conversia creanţelor asupra rafinăriei în acţiuni. În schimb, acum, acelaşi Guvern este de acord să aplice această măsură în cazul a patru societăţi de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb