CAMIOANELE "MAN" NU MAI AJUNG LA ARAD Investiţie de 40 de milioane de euro, pierdută din motive social-culturale!

Virginia Balcu
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 13 mai 2005

Producătorul de autocamioane MAN a renunţat la investiţia în ţara noastră, a declarat Sorin Vasilescu, consilier în cadrul Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS).

Reprezentanţii MAN au cerut să fie îndeplinite mai multe condiţii ca să investească circa 40 de milioane de euro în judeţul Arad, dar consilierul ARIS a opinat că decizia concernului german era luată înainte ca reprezentanţii producătorului să vină în ţara noastră. Partea română a organizat întîlnirea foarte bine, aşa cum a recunos-cut şi investitorul german.

Una dintre condiţiile concernului a fost asigurarea unui teren cu utilităţi de 150 de hectare, situat în vestul ţării. ARIS a propus mai multe locaţii, în Braşov, Sibiu, Arad. Clujul a fost exclus avînd în vedere că suprafaţa de teren cerută era foarte mare, în condiţiile în care în general, în ţara noastră, cele mai mari investiţii au necesitat terenuri de 60-70 de hectare.

Terenul pentru MAN a fost găsit în judeţul Arad, acesta îndeplinind şi o altă condiţie impusă de investitorul german: pînza freatică să fie la o adîncime mai mare de 1,2 metri. Studiile geologice au avut rezultate bune. Reprezentanţii concernului au vizitat terenul în februarie anul curent, cînd zăpada de peste iarnă se topise, ghinionul făcînd ca în noaptea dinaintea vizitei să plouă, ceea ce a făcut ca solul să fie umed.

MAN ar fi avut nevoie de circa 800-900 de angajaţi în prima fază, urmînd ca pe termen mediu să ajungă la 2000 de angajaţi. Pentru că Aradul este zonă dezvoltată cu o rată a şomajului destul de mică, reprezentanţii concernului s-au temut că nu vor mai găsi forţă de muncă suficientă şi calificată. Domnul Vasilescu ne-a declarat că partea de vest a Aradului este ocupată în totalitate cu investiţii străine, în prezent fiind organizate zone industriale şi în nordul sudul Aradului, pe cîte 150 de hectare.

Reprezentanţii concernului german au vizitat mai multe obiective din Arad, la această acţiune participînd reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Ministerului Finanţelor, ai vămii. Reprezentanţii MAN au considerat nesatisfăcătoare condiţiile social-culturale din regiune, teatrul, opera fiind de nivel local, iar barurile şi res-taurantele nefiind atît de abundente ca în Bucureşti, de exemplu.

Domnul Vasilescu ne-a declarat că motivele invocate de reprezentanţii MAN sînt subţiri, aceştia venind să viziteze România ca o obligaţie, datorită firmei de consultanţă care a consiliat concernul german. MAN urmează să construiască o unitate de producţie în Polonia, lîngă Cracovia, unde vor lucra 1000 de angajaţi ca să construiască 10.000 - 15.000 de camioane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb