Campanie pentru raportarea reacţiilor adverse la medicamente

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 21 noiembrie 2018

Relaţia dintre oameni şi medicamente este una foarte complicată. Aparent acestea sunt menite să facă bine, dar fără o informare serioasă din toate direcţiile se pot transforma într-o armă cu două tăişuri. Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) lansează cea de a treia campanie pentru promovarea conştientizării importanţei raportării reacţiilor adverse suspectate la medicamente.

Campania se desfăşoară în cadrul unei săptămâni (19 - 23 noiembrie) dedicate ridicării gradului de conştientizare, în care sunt implicate 28 de autorităţi de reglementare în domeniul medicamentului din Uniunea Europeană, dar şi Australia, Mexic şi Noua Zeelandă. Potrivit ANMDM: "Autorităţile de reglementare se vor concentra împreună asupra creşterii numărului de raportări de reacţii adverse suspectate la sugari şi copii, precum şi în timpul sarcinii şi al alăptării. Anul trecut, raportările referitoare la populaţia pediatrică au reprezentat numai 5,9% din numărul total de raportări de reacţii adverse suspectate, cunoscute sub denumirea de rapoarte de reacţii adverse la medicamente. Deşi medicamentele sunt sigure şi eficace, pot apărea reacţii adverse". Agenţia consideră că este important ca riscurile asociate cu utilizarea medicamentelor să fie înţelese de către profesioniştii din domeniul sănătăţii şi comunicate pacienţilor, inclusiv persoanelor care asigură îngrijirea acestora, părinţilor şi celor care aşteaptă un copil sau îşi planifică o sarcină: "Posibilele reacţii adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac până la simptome asemănătoare gripei sau o "oarecare stare de rău", iar raportarea acestora poate veni în sprijinul autorităţilor de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizării în condiţii de siguranţă a medicamentelor aflate pe piaţă şi luarea de măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive. Pentru a se asigura că medicamentele de pe piaţă prezintă un grad acceptabil de siguranţă în utilizare, autorităţile de reglementare, printre care se numără şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, se bazează pe raportarea efectelor secundare suspectate. Din cauza deficitului de raportare de care, din păcate, suferă toate sistemele de raportare, campania desfăşurată în prezent este importantă atât pentru ridicarea gradului de conştientizare, cât şi pentru consolidarea sistemului".

Agenţia menţionează că oricine poate contribui la îmbunătăţirea siguranţei medicamentelor prin raportarea oricărei reacţii adverse suspectate cu ajutorul internetului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb