Capacitatea de producţie a energiei eoliene a României s-ar putea dubla în acest an

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 iunie 2011

Capacitatea de producţie a energiei eoliene a României s-ar putea dubla în acest an

Capacitatea instalată de producţie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfârşitul anului la 1.000 MW, dublu faţă de nivelul din decembrie 2010, deşi unii investitori se gândesc să renunţe la proiecte din cauza "haosului legislativ", potrivit Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE).

"România a făcut un salt uriaş de la 19 MW la 550 MW instalaţi în vânt, fiind a şaptea ţară din Europa în ordinea capacităţii instalate anul trecut", a declarat într-un comunicat directorul executiv al AREE, Dana Duică.

Grupul ceh CEZ are racordată la reţeaua de transport o capacitate de circa 340 MW, Energias de Portugal 160 MW, iar grupul italian Enel peste 30 MW.

Unităţile de 1.000 MW vor alimenta 1,4 milioane de gospodării. Spre comparaţie, cele două reactoare în funcţiune ale centralei nucleară de la Cernavodă au împreună o putere instalată de 1.400 MW.

În 2012 este prognozată o nouă dublare a capacităţii instalate în turbine eoliene, la 2.000 MW, care ar putea alimenta peste 7,7 milioane de români, estimează asociaţia.

Pe de altă parte, companiile din domeniu susţin că, pentru atingerea obiectivelor asumate faţă de Uniunea Europeană, este nevoie şi de sprijinul statului român, iar unii investitori analizează deja posibilitatea renunţării la proiecte din cauza "haosului legislativ".

"Producătorii de energie atrag însă atenţia că, în acest moment, îşi reconsideră poziţia faţă de noi, unii investitori analizând deja opţiunea părăsirii României, din cauza haosului legislativ. (...) Producătorii locali de energie curată avertizează că eforturile lor investiţionale de atingere a ţintelor europene trebuie dublate de sprijinul autorităţilor române", se arată în comunicat.

Companiile producătoare de energie regenerabilă membre ale AREE au investit pe plan local peste un miliard de euro din fonduri proprii în dezvoltarea producţiei de energie eoliană.

Investiţiile în parcuri de energie eoliană onshore se pot ridica până la 1,5-1,7 milioane euro pe MW, potrivit Mediafax.

AREE este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2008 şi are 90 de membri, printre care se numără dezvoltatori, bănci, comercianţi de energie, firme de consultanţă şi avocatură.

Potenţialul României în domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalaţi, aproape cât întreaga capacitate existentă în toate tipurile de unităţi de producţie a energiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb