Filiala Timiş a Cartel Alfa şi Sindicatul Uzinelor Mecanice Timişoara vor da în judecată patronatul fabricii de anvelope "Continental Automotive Product" SRL din localitate, a anunţat, ieri, Ştefan Gogoşanu, preşedintele filialei Timiş a Cartel Alfa. Acesta a precizat că acţiunea în instanţă va fi declanşată pentru că, marţi, în intervalul de două ore în care era programat să se desfăşoare o grevă de avertisment în unitate, liderilor sindicali care reprezintă salariaţii nu li s-a permis accesul în fabrică. Gogoşanu a explicat cum, cu puţin înainte de începerea acţiunii de protest de marţi, patronatul de la "Continental" i-a informat pe liderii sindicali că, pe de o parte, nu îi recunoaşte ca fiind reprezentativi pentru salariaţii unităţii, iar pe de altă parte, că în fabrică nu există un sindicat.
Peste jumătate din cei aproape 1.000 de angajaţi de la "Continental Automotive Product" au deschis conflictul de muncă cu conducerea societăţii în luna aprilie, cînd au solicitat renegocierea contractului colectiv de muncă aferent anului 2004. Întrucît, pînă la acea dată, conducerea fabricii nu le-a permis angajaţilor să se constituie într-un sindicat, muncitorii s-au înscris în sindicatul UMT, afiliat la Cartel Alfa, care a obţinut, prin decizie judecătorească, dreptul de a-i reprezenta pe aceştia.
Martin Kleindorf, managerul general al fabricii de anvelope din Timişoara, s-a prezentat în luna aprilie la Direcţia Forţelor de Muncă Timiş, cu cîţiva reprezentanţi ai angajaţilor, pentru încheierea noului contract colectiv de muncă, expirat la finele anului 2002. Deoarece Radu Groza, directorul Direcţiei Forţelor de Muncă Timiş, a aflat de faptul că în societate a luat fiinţă un sindicat legal, prin afilierea la Cartel Alfa, el a refuzat să aprobe documentul pînă ce nu vor fi de faţă şi reprezentanţi ai sindicatului.
Amintim că, marţi, peste 500 de sindicalişti de la "Continental" au încetat lucrul, pentru două ore, dar administraţia societăţii nu le-a permis salariaţilor să ia contact cu liderii sindicali, cărora li s-a interzis accesul în unitate. Mai mult decît atît, conducerea fabricii a remis şi un comunicat, prin care anunţă că în unitate nu a avut loc nici o grevă a angajaţilor. Conform declaraţiei lui Ştefan Gogoşanu," împiedicarea liberei organizări şi asocieri sindicale, precum şi a exercitării funcţiei de lider de sindicat este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă penală".