Casele de credit rural vor derula programe de subvenţii pentru agricultură

Cătalin Bălan
Companii #Agricultură / 13 martie 2011

Deşi agricultura era una din temerile majore ale actualei guvernări privind riscul activării clauzei de salvgardare şi de ratare implicită a integrării în UE, raportul pe care Ministerul Agriculturii l-a prezentat la sfîrşitul săptămînii îndepărtează aceste temeri şi îl face pe Premier să spună că "nu vom rămîne cu cartonaşe roşii în agricultură".

Cu un Flutur se face primăvară

Modernizarea satului autohton este în primul rînd meritul lui Gheorghe Flutur, minis-trul Agriculturii, considerat de şeful Executivului "cel mai performant ministru al Cabinetului" şi care "a făcut o adevărată revoluţie de cînd conduce ministerul".

Transformările pe care le urmăreşte actualul Guvern în domeniul rural vizează trecerea gospodăriei de subzistenţă la ferma agricolă care să producă "pentru piaţă şi nu numai pentru consumul personal". Şeful Guvernului consideră că "oamenii trebuie să facă profit, iar programul principal în acest sens este Programul Fermierul care ajută fermele să acceseze fonduri SAPARD prin cofinanţarea asigurată de Ministerul Agriculturii". Cofinanţarea este jumătate din valoarea proie-ctelor, acordată prin credite cu dobîndă redusă, de 5%, pe o perioadă de 10 ani.

Deşi la nivelul ministerului este o cerere mare pentru finanţarea de proiecte SAPARD, în general pentru proiecte de dimensiuni reduse pînă în 10.000 de euro, este nevoie de o mai bună promovare a acestor facilităţi, deoarece "doar 30% dintre fermieri cunosc acest program", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Cele mai mari progrese au fost înregistrate în identificarea parcelelor şi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. În martie 2006 ortofotoplanurile au fost finalizate, iar în Regis-trul Fermelor au fost înscrise 1.100.000 de ferme dintr-un total estimat de 1.500.000.

Totuşi, mai rămîn patru steguleţe roşii date la raportul din octombrie 2005 de Comisia Uniunii Europene, care vizează identificarea animalelor, modernizarea unităţilor de procesare, sistemul de ecarisaj şi pes-ta porcină.

Viitorul sună bine în rural

Casele de credit din mediul rural vor derula programe de subvenţii pentru dezvoltarea Agriculturii, iar pentru înfiinţarea acestora Premierul a spus că va discuta cu Ministerul Finanţelor, cu Asociaţia Română a Băncilor şi cu Banca Naţională.

"Băncile comerciale sînt tentate să facă profit doar în zonele urbane, iar o soluţie pentru Casele de Credit Rural ar fi CEC-ul care ar putea avea o componentă pentru aceste case de credit", este de părere şeful Guvernului, adăugînd că "trebuie să vedem dacă soluţia este agreată de viitorii parteneri".

Guvernanţii promit şi finanţarea achiziţiei de echipamente, utilaje şi maşini agricole, iar fondurile bugetare alocate din visteria Ministerului Agriculturii vor fi de 40% pentru inves-tiţii, în comparaţie cu doar 4% cît a fost pînă în 2005. Aceste programe vor viza Programul Fermierul, precum şi programe de împăduriri sau irigaţii.

Gheorghe Flutur consideră că "deşi vom primi anul viitor 1 miliard de euro de la UE, din care 470 milioane vor fi doar plăţi directe, bugetul Ministerului Agriculturii trebuie să fie de 2 miliarde de euro în 2007".

Manelele nu mai au voie la sat

Legea satului la care lucrează Guvernul va fi promovată în cel mai scurt timp şi va asigura cadrul necesar pentru păstrarea tradiţiilor, obiceiurilor şi arhitecturii tradiţionale româneşti, au spus reprezentanţii Executivului. "Această lege va descuraja manelizarea satului românesc", a spus Gheorghe Flutur, pentru că "dorim să intrăm în UE cu o emblemă proprie şi cu elemente originale". Proiectul de lege propune printre altele şi ajutoare financiare pentru întreţinerea şi renovarea caselor cu specific tradiţional.

Autorităţile locale încurajează gripa aviară

Pierderile mari din turism sînt susţinute şi de incompetenţa consiliilor locale şi a primăriilor, crede ministrul Agriculturii. "Nu avem o problemă legată de fondurile pentru combaterea gripei aviare dar se constată la nivel local o relaxare a măsurilor împotriva virusului", a spus Gheorghe Flutur. Focarele noi care apar - în 20 de zile au exis-tat 19 noi focare în zona Dunării - sînt cauzate de faptul că "autorităţile locale nu respectă directivele Ministerului". Acest lucru poate zădărnici efortul UE căreia i s-a solicitat din partea autorităţilor statului 10 milioane euro pentru lupta împotriva virusului, cele 2 milioane de dolari daţi de Banca Mondială sau cele 20 milioane euro cheltuiţi din resurse bugetare de Ministerul Agriculturii pentru gripa aviară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb