Lucrările la autostrada Sibiu-Piteşti urmează să fie finalizate în anul 2021, estimează Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), precizând: "Avem un studiu de fezabilitate bun, avem un proiectant de specialitate bun, avem bani în buget, este o chestiune de timp până acest proiect devine concret. Aşa cum ne-am angajat la începutul anului, estimăm ca la sfârşitul anului 2021 acest proiect să fie finalizat în totalitate".
Potrivit reprezentantului CNAIR, în acest moment există studiul geotehnic, dar nu este finalizat studiul de fezabilitate.
Cătălin Homor a spus, citat de Agerpres: "Avem un traseu aprobat cap-coadă, avem un studiu geotehnic, a fost analizat şi predat în companie şi urmează imediat predarea părţii tehnice acestui studiu de fezabilitate, parte tehnică ce va fi la nivel de detaliu destul de mare, suficient pentru a demara următoarea etapă de implementare, şi anume proiectul tehnic".
Şeful CNAIR a precizat că lucrările efective vor începe în semestrul I din 2018, adăugând: "Programul nostru este destul de detaliat. În 2017, conform programului nostru, se va realiza proiectul tehnic, urmând ca în semestrul întâi 2018, pe secţiunea 1 şi 5, să începem".
Cătălin Homor a mai spus: "Avem cinci sectoare, fiecare într-o anumită fază a evoluţiei. Ne-am propus ca până la sfârşitul acestui an să trecem la următoarea etapă pe secţiunile 1 şi 5, pentru că sunt mai avansate, şi să scoatem la licitaţie realizarea proiectului tehnic şi, bineînţeles, obţinerea autorizaţiei de construire. Suntem la un an şi jumătate de când s-a lansat acest contract pentru revizuirea acestui studiu de fezabilitate (pentru autostrada Sibiu - Piteşti - n.r.) Am văzut că s-au terminat studiile geo pentru tronsoanele de la capăt. Rămân cele trei tronsoane de la mijloc, care sunt mult mai grele".
Potrivit programului CNAIR, în luna februarie se estimează să fie scoasă la licitaţie realizarea proiectului tehnic pentru secţiunea 4 (Văleni - Curtea de Argeş).
"Conform programului nostru, studiul geotehnic (pentru secţiunea 4 - n.r.) va fi finalizat în luna decembrie, iar în luna ianuarie va fi şi partea tehnică şi anume partea de proiectare. Ulterior, estimăm ca în luna februarie să fie scoasă la licitaţie realizarea proiectului tehnic şi pentru secţiunea 4. Secţiunile 2 (Boiţa - Racoviţă - n.r.) şi 3 (Racoviţă - Văleni - n.r.) sunt secţiunile cele mai dificile. Ţinând cont de complexitate, estimăm ca în vară, la începutul verii (2017 - n.r.) să avem şi aceste sectoare gata", a detaliat directorul CNAIR.
Cătălin Homor a adăugat că lucrările efective la autostradă vor începe în prima jumătate a anului 2018.
El a adăugat că, în cadrul Companiei, a fost înfiinţată o unitate de implementare, care a monitorizat foarte atent acest proiect. De asemenea, a fost angrenat în această echipă consultantul european Jaspers.
Proiectantul a fost desemnat prin licitaţie deschisă, iar valoarea totală a studiului de fezabilitate este de aproximativ 29 de milioane de lei.
Oficialul CNAIR a subliniat că, pentru traseul autostrăzii, au existat şapte variante, iar aspectul economic nu a fost singura chestiune de care s-a ţinut cont în alegerea acestuia.
Conform Master Planului General de Transport, valoarea autostrăzii Sibiu - Piteşti este estimată la 1,6 miliarde euro.
Ministrul Transporturilor Sorin Buşe a menţionat că autostrada va fi construită cu fonduri europene în proporţie de 75%, restul de 25% din necesar urmând să fie asigurat din fonduri de la bugetul de stat. De asemenea, el a subliniat că pentru proiectele lansate există fonduri prevăzute.
1. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 23.11.2016, 12:14)
Pentru o informatie mai buna...atunci cand se prezinta mai multe proiecte cu sectiuni de lucru ar fi bine daca e posibil si prezentarea ...unei mici ..harti geografice { harta Romaniei in care zonele sa fie pozitionate pe harta)