Catalonia independentă

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 3 octombrie 2017

Catalonia independentă
CĂTĂLIN AVRAMESCU

Scenele sunt şocante. Mii de oameni rupţi în bătaie de poliţie. Femei trântite pe trotuar şi călcate în picioare. Bătrâni cu mâinile sucite şi urcaţi, la grămadă, în dube. Oficial, 888 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestea au fost scenele de la referendumul pentru independenţa Cataloniei.

"Incompetenţă" scrie pe toate aceste imagini. Guvernul de la Madrid a făcut, cu această ocazie, toate greşelile pe care le putea face. Zecile de mii de poliţişti în armuri negre, din plastic, desfăşurate pe străzi. Întreruperea abuzivă a Internetului la unele adrese. Spania şi-a arătat un chip schimonosit, autoritar.

Mă ocup cu istoria ideilor politice, astfel încât nu am fost surprins. De fapt, chiar mă aşteptam. Democraţia spaniolă este o invenţie recentă. Spania a avut, timp de decenii întregi, unul dintre cele mai represive regimuri din Europa, acela al lui Franco. În prima jumătate a secolului XX, Stânga şi Dreapta au comis, în Spania, crime înfiorătoare. Una din lucrările despre acea perioadă se numeşte "Holocaustul spaniol" (este vorba despre cartea lui Paul Preston, publicată în 2012). Peste 200.000 de execuţii ale civililor în timpul Războiului Civil. Peste 20.000 de lichidări ale oponenţilor politici după aceea. Unii dintre cei care au fost implicaţi în brutalităţile anilor '30 au venit apoi în România, să ne înveţe cum să clădim socialismul...

În timpul dictaturii lui Franco, catalanii au fost supuşi unui proces dur de represiune şi deznaţionalizare. Limba catalană a fost interzisă în şcoli şi chiar pe stradă. În 1968, autorităţile de la Madrid i-au interzis unui concurent să cânte în refren în catalană la concursul Eurovision.

Spania s-a democratizat foarte târziu, abia după moartea lui Franco, în 1975.

La drept vorbind, Spania nu a devenit niciodată o democraţie reală, performantă. În 1981, o lovitură militară de stat. Până acum câţiva ani, terorismul basc era activ. În 1982 a venit la putere Partidul Socialist. Stânga socialistă spaniolă este, şi astăzi, una dintre cele mai radicale din Europa. Naţionalismul spaniol (cultivat şi de Dreapta, şi de Stânga) este unul ofensiv şi revanşard. Spania are constant un discurs ostil la adresa Marii Britanii, reclamând Gibraltarul cu toate că acesta este posesiune britanică încă din 1713. Şi cu toate că imensa majoritate a locuitorilor (98 la sută) s-au pronunţat pentru respingerea unui plan prin care Spania ar fi exercitat, alături de Regatul Unit, suveranitatea asupra teritoriului.

Încă de la anunţarea referendumului de către guvernul de la Barcelona, politicienii de la Madrid au acţionat precum proverbiala "găină fără cap". Spre deosebire de guvernul de la Londra, care a permis organizarea referendumului pentru independenţă din Scoţia, politicienii spanioli nu au avut decât un singur plan: represiunea. Inclusiv prin folosirea unor mijloace greu de imaginat în Europa anului 2017. Madridul a ordonat "Operaţiunea Anubis". Tipografiile au fost scotocite de poliţie, pentru a găsi şi confisca materialele pentru referendum. Oamenii au fost arestaţi la grămadă: oficiali guvernamentali din Catalania, alături de simpli funcţionari. Uşile primăriilor şi redacţiilor de ziare au fost sparte. Trupe au fost aduse în Barcelona cu vase turistice, de croazieră, închiriate.

Tot acest circ s-a dovedit contraproductiv. 90 la sută dintre cele 2,2 milioane de alegători ale căror voturi au fost numărate s-au pronunţat pentru independenţă. Unii oameni au venit în scaune cu rotile pentru a vota. Circa 770.000 de voturi au fost confiscate. Plus alţi sute de mii de oameni cărora li s-a interzis un drept democratic.

Reacţiile internaţionale nu au întârziat. O scrisoare deschisă semnată de universitari din Marea Britanie şi din Irlanda denunţă represiunea din Spania, despre care se spune că a ajuns "la un nemaiîntâlnit din vremea dictaturii lui Franco". Celebrul club de fotbal FC Barcelona a anunţat că următorul meci va fi jucat fără spectatori în semn de protest faţă de violenţele de pe străzile Cataloniei.

Ce vor să obţină politicienii de la Madrid nu îmi este clar pentru că toate semnele sunt că au reuşit să comită o eroare de proporţii istorice. Catalonia va deveni, mai devreme sau mai târziu, independentă. Cu 7,5 milioane de locuitori, Catalonia ar fi un stat mai populat decât Bulgaria (7 milioane), Danemarca (5,7), Finlanda (5,5), Slovacia (5,5), Irlanda (5,3) sau Norvegia (5,2). Are un PIB pe cap de locuitor aproximativ egal cu acela al Franţei. Asta în vreme ce politicienii de la Madrid au adus Spania în pragul falimentului, cu o datorie publică de 100% din PIB.

Ce diferenţă este între Adunarea de la Alba-Iulia, în care românii din Transilvania au declarat separarea de Imperiul Austro-Ungar şi mişcarea pentru independenţă a catalanilor? În principiu, niciuna. Catalanii au tot dreptul să ceară şi să proclame un stat independent. Mai ales faţă de un regim care le răspunde cu gloanţe de cauciuc în lipsa unor argumente raţionale.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Au in comun ...falimentul, datoria aia NU e doar a ..Spaniei.

    Si niste politicieni jegosi , corupti si orbi care ii duc in groapa. 

    Ne făcurăm specialiști și în istoria, democrația și economia spaniolă.

    Cu câtă ușurință ne dăm verdictul la toate.

    Deh, analiști, nu glumă ... 

    1. ... ca dl. Avramescu NU e calificat, in opinia dvs., sa faca aceasta analiza.

      Mai inteleg ca, de vreme ce dvs. STITI ca dansul nu e calificat, dvs. insiva sunteti calificat in aceasta speta. E o chestiune de logica simpla - daca tu insuti nu stii mare lucru despre un subiect, n-ai cum sa-ti dai seama ca altul greseste sau nu. 

      Pai, atunci sa auzim ce are de spus un expert de talia dvs. - altceva decat ca dl. Avramescu habar n-are.

      Astept cu interes analiza dvs. 

      Din pacate avesti dreptate : prea multa lume isi

      exprima dezacordul cu ceva dar nu este in stare 

      sa formuleze o opinie proprie cat de simpla ! 

      Asa vor sta lucrurile cata vreme in Romania 

      scoala,invatamantul vor fi a n-spea roata la caruta...

      Habar nu am daca au sau nu dreptul la un stat independent. Si nici pe voi nu inteleg ce va doare. Ar trebui urmarit doar interesul ROMANIEI.Adica:

      a)Romania nu recunoaste nici o secesiune a nici unei regiuni din Europa sau aiurea din lume. Pentru ca este impotriva interesului sau. 

      b)granitele se pot schimba doar cu acordul partilor. Vezi Cehoslovacia. 

      C)Romania nu are interesul sa intre in UE regiuni separatiste. Deci noi trebuie sa opunem un veto Catalaniei. Sau Scotiei etc.

    bun, Spania a fost condusa pana in anii 70 autoritar. Imaginile de la tv au fost de-a dreptul scandaloase.

    pe de alta parte, Catalonia este cea mai bogata provincie spaniola, insa nu inseamna ca are dreptul de a isi proclama independenta de Spania. iar daca face asta, UE ce face? teoretic, Catalonia, ca stat independent, ar trebui sa urmeze procesul de aderare, nu? iar asta ar trebui sa se intample cu toate tarile care isi revendica autonomia.

    Catalonia este un caz fericit, avand o bunastare cunoscuta ca stat, dar ce s-ar intampa de ex cu tinutul Secuiesc? Ar vinde toti cartofii sau ar defrisa toate padurile din zona? 

    1. ... e o capcana. Ea provine dintr-o interpretare marginita si primitiva a democratiei, interpretata exclusiv in registrul de dictatura a majoritatii.

      Majoritatea a hotarat ca in Soania (Romania, Italia, Turcia etc.) nu se accepta dreptul la independenta/secesiune, prin urmare nu mai e nimic de facut, discutiile n-au rost, referendumurile nici atat, rien ne va plus. Curat constitutional, coane Fanica!

      Cat despre Tinutul Secuiesc... din pacate, cu sau fara autonomie/independenta, oricum nu mai au mult si defriseaza tot ce-a scapat (inca) drujbei lui Dumnezeu... 

      Articol corect.

      Să nu confundăm lucrurile. În Ținutul Secuiesc nu s-a vorbit niciodată de secesiune/independență. Nu au nici forța demografică să întemeieze un stat.

      Ei vor doar autonomie administrativă. Vor să vină bani de la centru, așa cum vin acum, prin redistribuirea taxelor și impozitelor din alte județe mai instărite, dar vor să îi administreze ei, fără dirijarea de la centru. 

    Niciodată nu mi s-a întâmplat să fiu 100% de acord cu un articol al autorului. O să țin minte această zi.

    Foarte frumos articol! Aș spune "la mai multe" dar nu îmi fac iluzii. 

    1. Dumneata stii ce e ala un pupincurist ?

    Am impresia ca cei care se inflameaza si comenteaza cum se pricep contributiile domnului

    Avramescu nu tin seama de caracterul (specia) 

    rubricii pe care domnia sa o sustine in "Bursa": 

    este "cursivul"de alta data si e bine ca redactia 

    mai cultiva acest gen ! Asemenea interventii 

    nu-si propun definitiva lamurire a unor fapte sau  

    situatii , asa ca prea marea incrancenare a unor 

    cititori starneste nedumerirea celor mai cu capul 

    pe umeri ... 

    Una dintre cele mai bune analize care circula pe internet in limba romana. Am fost stupefiat de stiriile false si interesate ale altor ziare romanesti si Antena3. Dar si de opinia multor romani care din ignoranta compara Catalonia cu state de mana a treia, sau preiau opinii cum ca nu e viabil economic. Va fi una din cele mai bogate tari din Europa, din toate punctele de vedere, in special cultural. Limba catalana este limba cea mai apropiata de limba romana in termeni de lexic si gramatical dintre toate limbiile vorbite, pare una si aceeasi. Cred ca numai din acest motiv ar merita o atentie si un respect special. Si adaug ca problema de fond este ne-condamnarea franquismului de catre niciun guvern central al democratiei spaniole, ba mai mult partidul popular este insusi mostenitorul vizibil al acelui sistem totalitar. Societatea catalana este cu mult inaintea Spaniei, care refuza sa tina pasul cu modernismul.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb