Câte voturi merită PSD?

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 3 decembrie 2019

Cătălin Avramescu

Cifrele seci, mai întâi. În alegerile europarlamentare din mai 2019, PSD a primit 2.040.765 de voturi. Altfel spus, 22,5% din totalul sufragiilor exprimate. Este mult sau este puţin?

Să începem din Diaspora. La ultimele alegeri prezidenţiale, candidatul socialiştilor a primit, în turul II, abia 6,03% din voturile exprimate. Foarte puţin, dacă privim doar la cifra în sine. Însă contextul contează. PSD a avut, faţă de românii din Diaspora, o ostilitate totală. I-a împiedicat să voteze, i-a rupt în bătaie pe 10 august, i-a ameninţat că îi taxează, îi ţine la cozi uriaşe prin vămi. Liderii PSD îi insultă pe românii din străinătate oricând se iveşte ocazia. Iar aceştia au votat, masiv, împotriva PSD, în toate alegerile. Aşa încât eu mă întreb ce a fost în mintea celor 6 la sută dintre alegătorii din străinătate care au pus ştampila pe PSD.

În ţară, lucrurile stau şi mai grav. Aproape unul din patru români votează PSD. Dacă adăugăm şi partidele-satelit (Pro-România şi ALDE), rezultă că aproape 40 la sută dintre alegători votează cu o grupare ce a dus România la subsolul tuturor clasamentelor din Uniunea Europeană.

Acestea sunt faptele. Problema cu care ne confruntăm acum este una morală. Spunem, adesea, că alegerile trebuie să fie corecte. Dar ce înseamnă asta? Pentru mulţi comentatori termenul "corect" înseamnă doar că au fost îndeplinite anumite proceduri legale.

Însă eu cred că într-o democraţie, "corect" mai trebuie să însemne şi că fiecare partid ori candidat primeşte ce merită, moralmente vorbind. În alegerile din anul 2000, Vadim Tudor a ajuns în finala prezidenţială. A fost corect acest lucru? Da, dacă ne referim strict la proceduri. Însă orice fiinţă morală nu poate califica drept "corectă" prezenţa în turul II a unui individ atât de toxic. Ştim sau simţim că ceva nu a fost în regulă.

Merită PSD să fie votat? Ce merite are acest partid? A adus Bugetul pe marginea prăpastiei. A promovat angajarea pe criterii clientelare. A blocat investiţiile. A distrus sistemul de învăţământ. A dezorganizat sistemul de sănătate. A decredibilizat politica externă a României.

Priviţi la politicienii PSD. Mulţi dintre ei nici nu ştiu să vorbească corect româ-neşte. Au dat drumul unor infractori periculoşi din puşcărie doar pentru ca să scape mai repede şi tovarăşii lor de nelegiuiri. Câte voturi merită aceştia?

Trebuie să regândim întregul sistem electoral. Partidele şi candidaţii trebuie să primească exact cât merită. După faptă, şi răsplată.

Mi se va răspunde că, în fond, 2 milioa-ne de români au socotit că PSD merită încrederea lor. La aceştia se mai adaugă un număr aproximativ egal de cetăţeni care, deşi nu au venit la vot, au cam acelaşi gen de simpatii politice. Dar acestea sunt doar numere. Problema mea, repet, este una morală. Dacă cele 2 milioane de votanţi PSD îşi imaginează că acest partid merită răsplătit, asta nu înseamnă că în realitate lucrurile chiar aşa stau.

Meritul, în fond, este o calitate obiectivă. Merită Cutărescu, spre exemplu, să primească permis de conducere? Da, dacă reuşeşte, la examen, să arate că ştie să efectueze, în siguranţă, anumite manevre. Nu depinde de cheful examinatorului dacă acest Cutărescu primeşte sau nu carnetul, ci de criterii precise, independente de voinţa unuia sau altuia.

Merită PSD să guverneze România? Poate, dacă ar fi demonstrat ceva responsabilitate. Însă acest partid a ridicat ires-ponsabiltatea pe noi culmi. Şi atunci de ce ar trebui să cred că cele 2 milioane de voturi primite sunt meritate?

De aici câteva concluzii. Dacă mandatele PSD nu sunt, moralmente, meritate, atunci partidele politice ar trebui să refuze orice formă de colaborare cu socialiştii. Să semneze cu pact anti-PSD şi să izoleze această grupare exact cum în Franţa toate celelalte forţe politice au izolat Frontul Naţional.

Cât despre alegătorii PSD, eu cred că aceştia trebuie să se gândească bine. Iar pentru asta, ar trebui mai bine informaţi. Noua guvernare are, aşadar, datoria să scoată la iveală toate nenorocirile comise de PSD cât timp a tras de pârghiile Statului. De pildă să facă publice convorbirile jandarmilor care au gazat, la ordin, zeci de mii de manifestanţi paşnici în Piaţa Victoriei. Sau să scoată la iveală contractele dubioase care au îmbogăţit familiile politicienilor.

Sistemul electoral ar trebui schimbat. Este necesar să fie eliminată alegerea primarilor dintr-un singur tur, un sistem care a pus pe tava socialiştilor mii de mandate, inclusiv acela de primar al Capitalei. Cred că ar trebui luată în calcul şi desfiinţarea unor primării prin comasarea unor comune. Prea multe funcţii în mediul rural, în localităţi atât de mici şi de izolate încât nu au, practic, organizaţii reale de partid.

În fine, listele de candidaţi ar trebui curăţate de penali şi de analfabeţi. Criterii stricte, de educaţie şi de integritate, ar trebui introduse în lege. Nu merităm, ca popor, să fim conduşi de partide şi de politicieni care sfidează normele vieţii civilizate.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb