CCIFER ŞI AHK:  "Modificările Codului Muncii slăbesc competitivitatea ţării noastre"

Adina Lateş
Macroeconomie / 1 octombrie 2015

Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România (CCIFER) şi Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) îşi exprimă public îngrijorarea privind proiectul de modificare a Codului Muncii, relatează un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

Conform sursei citate, cadrul actual, în vigoare din 2011, a fost bine primit de mediul privat şi a condus la o creştere a numărului de locuri de muncă şi o scădere a şomajului, la o creştere economică pozitivă, o creştere a salariului minim şi mediu şi o scădere a conflictelor de muncă. A reprezentat, de asemenea, o garanţie, fie ea şi minimă, a stabilităţii pieţei muncii şi, în consecinţă, a competitivităţii actuale a economiei româneşti.

"Proiectul de modificare a Codului Muncii, aflat în prezent în procedura de legiferare la Camera Deputaţilor, reduce drastic flexibilitatea condiţiilor de muncă, conducând la scăderea competitivităţii companiilor şi a României. Din punctul nostru de vedere, în cazul adoptării lor, acestea nu numai că nu vor aduce beneficii economiei României, ci o vor pune în pericol, cu riscul închiderii unor companii, renunţării la investiţii planificate şi, ca o consecinţă, cel al desfiinţării unui număr semnificativ de locuri de muncă şi al creşterii şomajului.

Revenirea la un cadru legislativ mai rigid decât cel din anul 2011 este o măsură profund inadaptată realităţilor actuale ale economiei şi pieţei muncii. Un exemplu în acest sens este propunerea de reintroducere a contractului colectiv de muncă la nivel naţional, care ar putea duce în fapt, la existenţa a două reglementări paralele distincte aplicabile la nivel naţional (Codul Muncii şi CCM Naţional). O astfel de propunere este inacceptabilă în contextul în care dubla reglementare din trecut a creat o serie nesfârşită de probleme de interpretare şi aplicare şi dezbateri inutile", se explică în comunicat.

"Considerăm că un nou CCM Naţional nu este de natură să atragă investiţii şi să creeze noi locuri de muncă. Negocierea la nivel de unitate este şi trebuie să rămână cel mai important şi efectiv instrument de stabilire a unor condiţii de muncă adaptate la situaţia concretă," au declarat reprezentanţii AHK România.

"Ne dorim o şansă la dialog real pe marginea Codului muncii - impactul acestuia asupra atractivităţii României şi a competitivităţii companiilor este esenţial. Experţii noştri au elaborat o serie de propuneri concrete pentru ameliorarea competitivităţii României. Acest proiect de lege este un pas înapoi. Un pas înapoi care ar putea costa numeroase locuri de muncă în industrie şi servicii," consideră reprezentanţi ai CCIFER.

CCIFER şi AHK România sunt de părere că reglementarea actuală a raporturilor de muncă (individuale sau colective) face în prezent obiectul unui număr record de iniţiative legislative şi propuneri de modificare, fapt care ar putea periclita grav situaţia economică actuală şi creşterea competitivităţii României. Lipsa de predictibilitate, instabilitatea şi incoerenţa cadrului legislativ actual (cauzate de numărul mare de modificări succesive ale reglementărilor, precum şi de nerespectarea normelor elementare de tehnică legislativă) reprezintă aspecte asupra cărora reprezentanţii mediului de afaceri din România au tras în permanenţă, în ultimii ani, serioase semnale de alarmă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb