CCR A DECIS ÎN 31 DE EXCEPŢII RIDICATE DE BANCA ROMÂNEASCĂ: Legea dării în plată - constituţională

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 noiembrie 2016

Legea dării în plată - constituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, ieri, cele 31 de excepţii ridicate de Banca Românească în legătură cu Legea dării în plată, după cum ne-au spus reprezentanţii biroului de presă din cadrul CCR.

Acest lucru înseamnă, conform specialiştilor, că legea este considerată constituţională, excepţiile dezbătute ieri fiind ridicate atât asupra legii în integralitatea ei, cât şi asupra unora dintre articolele din textul legislativ.

Unul dintre articolele atacate de Banca Românească la CCR este art. 11, care presupune că legea "se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi contractelor încheiate după această dată".

De asemenea, a fost respinsă şi excepţia ridicată asupra art. 8, alin. 5. Acesta arată că "dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului".

La finalul lunii octombrie, Curtea Constituţională a mai respins o excepţie ridicată de bănci, ca fiind inadmisibilă. Surse judiciare ne-au menţionat, atunci, că hotărârea respectivă va fi păstrată în dosarele identice în care CCR urma să decidă. Excepţia pe care Curtea a respins-o ca inadmisibilă face referire, de asemenea, la articolul 11 din Legea dării în plată, în conexiune cu articolul 8, alineatul 5.

Cu două zile înainte, Curtea Constituţională a decis în alte 25 de dosare pe excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de bănci în legătură cu această lege, admiţând unele şi res-pingând altele. CCR a hotărât, printre altele, ca respectivele cazuri să se deruleze în instanţă, judecătorii urmând să stabilească asupra principiul impreviziunii.

Atacarea Legii dării în plată la Curtea Constituţională a României şi neaplicarea ei de către bănci va aduce cu sine pierderea "pentru totdeauna" a încrederii clienţilor în sistemul bancar, consideră avocatul Gheorghe Piperea, care a scris, recent, pe pagina sa de Face-book, şi despre "compromiterea profesională" a avocaţilor care au reprezentat băncile şi au atacat legea la CCR, în contextul în care judecătorii respinseseră ca inadmisibilă o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de bănci.

"Când o excepţie de neconstituţionalitate este respinsă că inadmisibilă, e culpă profesională gravă. A avocatului, desigur. Lucrarea juridică nu avea motive să ajungă pe masa judecătorilor CCR, căci soluţia în dosarul concret în care se ridicase excepţia nu depindea de (ne)constituţionalitatea dispoziţiei legale atacate. Ca să nu mai vorbim de atacarea legii în întregime - studenţii de anul 1 învaţă că o lege poate fi contestată la CCR în întregime numai înainte de promulgarea ei şi numai de parlamentari, avocatul poporului, guvern şi preşedintele republicii. Nu poţi să ridici o astfel de excepţie fără să te compromiţi profesional.

Când astfel de excepţii sunt confirmate şi consolidate de instanţa de drept comun, greşeala profesională gravă a avocaţilor iradiază la judecătorii speţei şi aceasta este deja denegare de dreptate".

După ce judecătorii CCR au decis că instanţa va hotărî pe marginea notificărilor de dare în plată, riscurile aferente acestei reglementări din sectorul bancar s-au diminuat, a spus, recent, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu.

Şeful Băncii Centrale apreciază faptul că, potrivit deciziei CCR, judecătorii vor decide, în fiecare caz în parte, dacă cererile de dare în plată sunt sau nu justificate.

În cazul Legii dării în plată, au fost făcute o serie de progrese şi clarificări, susţine Guvernatorul, care a declarat: "Cu trimiterea la Curtea Constituţională a Legii privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei la cursul istoric şi cu reintroducerea Legii dării în plată în Codul Civil, prin decizia CCR, apreciem că riscurile sunt diminuate.

Dar aşteptăm explicaţiile Curţii Constituţionale, pentru că noutatea este foarte importantă, această impreviziune, cum spun dânşii, şi trimiterea în faţa unui judecător, pentru ca, de la caz la caz, să se stabilească dacă o solicitare de dare în plată se justifică sau nu şi cum trebuie făcută".

Mugur Isărescu este de părere că modalitatea de aplicare a Legii dării în plată stabilită de CCR reprezintă o formulă juridică a principiului economic pe care l-a enunţat şi BNR: "Vorbim despre împărţirea poverii, nu a riscurilor, pentru că băncile nu au cum să împartă riscurile, pentru că au contracte. Împărţirea poverii înseamnă restructurarea creditului, analiza caz cu caz şi abordarea bilaterală, nu otova, şi abordarea caz cu caz, la fiecare credit şi în faţa unui judecător".

Şeful BNR susţine că Banca Centrală a trimis către Parlament cinci amendamente pe marginea Legii dării în plată, trei dintre acestea fiind preluate în textul de lege, iar unul din cele două rămase, respectiv rezolvarea caz cu caz, fiind preluată de CCR: "Noi am propus medierea, dar este chiar mai bine să fie rezolvate cazurile prin decizia unui judecător".

Înainte ca Legea dării în plată să fie adoptată, Guvernatorul BNR a spus că proiectele legislative din domeniul bancar presupun, în premieră, un risc sistemic sever nemai-întâlnit în ultimii 26 de ani.

Opinia Cititorului ( 39 )

  1. Sa nu uit sa postez ceva rau despre deputatul Zamfart si despr juristul Piperea.

    De asemenea sa incerc sa amintesc [Fragment eliminat, conform regulamentului] plus de loserii pe care ii manipuleaza.  

    Cei 16 bani pe care ii primesc pe comentariu, 17 bani daca e cu injuraturi, sunt importanti pentru mine ca am rate. N-am vrut decat o casa ca sa-mi cresc copiii, dar toate locuintele cu pret accesibil fusesera cumparate de niste roamani mai deosebiti decat restul cei care au fost pacaliti de banci sa se imprumute pe viata in CHF. 

    Sa nu uit, de asemenea, sa votez Ciolos. Candideaza sper, ca altfel de ce il injura specularii? 

    1. Marius Tanasa, când ai fost ultima oară la control de specialitate psihiatrica ?

      Postarile tale țin de zona bolilor mintale și personal sunt îngrijorat ca unul ca tine umbla printre oameni sănătoși și totodată încasează bani de la o societate de stat. 

      Tot o molfaiti pe asta cu Marius Tanasa?:)))))) Un cont la fel ca Nicu Nichifor, Ultima suflare, Dan Dacul sau altele:))))Spune-i lui Gavroche Necula sa va schimbe scriptul ca va faceti de bafta.

      In alta ordine de idei imi place ca sesizezi bolile psihice din postarile altora dar nu si din postarile sefilor tai. Cand spartanul cu perie la bot punea poza unei tinere de 24 de ani si va indemna sa o injurati si sa o amenintati, asta arata multa sanatate psihica, nu? Cand ii blestemati si ii amenintati cu moartea pe Guran si pe Dinu de la BankingNews asta a aratat multa sanatate psihica, nu?  

      Cand i-ati amenintat familia parlamentarului Sorin Bota toti sanatosi la cap erati, nu? :))))))  

      Ba baiatule, ba. Ba baiatule ba, du-te si coafeaza-i mustacioara sefului tau, ca poate iti da de-un covrig.

      Apropo de bani, la voi la GCCC cat e scoru'? Tot 2% impozit redirectionat + 80 "taxa de reprezentare in lupta cu bancile"?  

      Nici robu numai este ce a fost :))),grupul gccc este pe drojdie, razboinica grupului alias Necula se certa cu membri grupului si am inteles ca ii scot afara din grup , pe toti care au opinii contrare politice etc oamenii sunt nemultumiti de deciziile dictatorilor..sa inteleg ca sunt zilele numarate.Incepem numaratoarea inversa pana la dedtramarea dictaturii grupului gccc, sa fie intr un ceas bun

      Postacila, nu e societate de stat ci publuca. Dar tu de unde sa stii asta, ca tu nu esti in stare sa untelegi nici macar un contract sau un text de opagina. Tu doar votezi psd (asa e ordinul pe grup infractional organizat) si ii faci chip cioplit lui ZamFART.

      Dupa care o sa plangi ca de ce nu ti s-a zis ca nu e de stat, ca tu vrei doar sa-ti cresti copiii, ca statul trebuie sa te apere pentru ca tu nu stii si nici nu stii ca nu stii din cauza ca te crezi smecher, ca daca s-a zis de ce nu ti s-a cerut sa si semnezi de luare la cunistinta ca tu nu ai auzit. Siesti doar un consumator. Pe Lamotesti, evident:-))) [Fragment eliminat, conform regulamentului.] 

    Piperea spune ca avocatii care nu sunt cu el (sunt cu bancile) s-au compromis profesional. Dar tu, Piperea, uiti ca CCR nu ti-a dat nici tie dreptate 100%, asa cum nu ti-a dat nici tie, deci si tu esti compromis profesional. Dupa parerea marelui avocat Piperea, pe hoti si criminali n-ar trebui sa-i apere niciun avocat si msa li se dea pedeapsa maxima pe care ar cere-o unul ca Piperea. Incepand sa-si atace si colegii de profesie, Piperea face dovada ca banii i-au cam intunecat mintile.

    1. Esti invidios da-te dreaq !!!!

      Atat ai putut sa produci ca replica? Vezi ca-ti taie Necula din chenzina !

      La fel și Bancherii au făcut în perioada 2006,2007,2008. Nici un bancher nu a avut curajul să spună adevărul despre aceste credite în CHF. Cel puțin BANCHERII sunt toți niște hoți și escroci dar se vede treaba că printre avocați sunt și oameni cinstiți și onești.

    Ai contract wtf . contractul se poate rezilia. De ex la chirie ai ap 2 camere in centru, mergi spre periferie, garsoniera, te muti din oras. Cu contract de banca pe imobil banca te obliga sa stai 30 de ani in orasul respectiv, chiar daca nu mai ai loc de munca, te forteaza sa lucrezi pe oricat. Durata e prea mare, tot riscul pe om.

    Iti faci o afacere, faci contracte dar nu il poti obliga pe omul de pe strada sa iti cumpere produsele/serviciile.

    Av bancilor, Bnr s-au facut de "țirc", Rusine !!! 

    1. Corect, mai bine in chirie pe la Hadarean, Stanescu sau alti din astia care sponsorizeaza GCCC.

      Vezi ca deja devii obraznic postacule si le faci prea pe fata.  

      Sau poti sa te muti de la inceput intr-o casa accesibila si de care sa fii sigur ca poti sa o platesti nu ca Bucur care s-a mutat in buricul targului, la Piata Victoriei, ca deh, boierii nu stau in Damaroaia sau in Ghencea, iar acum schelalaie ca n-au bani de rate. Ce sa-i faci fratie, boieria se plateste....

      Pentru nestiutori ca tine sau banci.

      De ex. faci un contact cu un avocat pentru cazul x, dai avans, platesti deschidere dosar, prima infatisare, a doua ... ,nu mai vrei sa continui colaboradea il anunti si se reziliaza contractul de comun acord. Avocatul nu mai trebuie sa iti dea nimic si nici tu lui. Cu banca de ce nu poti face asa?

      Reziliezi cu banca, te executa pe diferenta, casa, auto etc. De aceea legile acestea sunt OK! 

    VOI VA CERTATI ,,,BANCILE SI MULTINATIONALELE JEFUIESC ROMANIA,,,,,,SUNTEM ATAT DE PROSTI INCAT""""AICI NE ESTE LOCUL"""

    1. marea majoritatea a comentariilor de aici sunt atacuri la adresa initiatorilor legii, prea putin referitor la situatia in sine, sau macar sa va imaginati putin in pielea familiilor disperate aflate in situatia asta;ma intreb ca prostu, ce naiba faceti pe-aci? chiar nu aveti alta treaba?

      Incerc sa ma imaginez un pic in pielea "amaratilor" Voevozeanu, Sandu sau Bejan. Ce misto e amarastenia privita de la geamul vilelor din Clinceni sau Chiajna. Asa amarastenie sa tot ai...

      Unde -i dracu, Hop și postacul. Atit Îți spun: nu mai injura lumea în pvt. [Fragment eliminat, conform regulamentului.] Spor la răspuns acum sa iti mai intre 0.15bani în cont😂😂😂 ;

      Cel mai mult sufera o duduie cu strabuni veniti din Fanar si care au biciuit, tras pe roata, afumat cu ardei si stors poporul asta. Ea insasi ca angajata in banca a dat sute de credite si a nenorocit mii de ROMANI care sunt urmasi ai dacilor pe pamanturile adtea de MII de ani. Acuma amarata se pregateste sa dea o noua lovitura poporului roman si-l pune sa-i plateasca luxul si chiverniseala. Cu ajutorul unir cizi de topor precum Nechifor Niculae sau Cata Voivozianu.

      Bai Manastur trage obloanele [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. De vreo 2 ani si tu si Hadarean, Beck, Andrei sau Teleoaca mai aveti "putin si ma gasiti":))) Cum zicea Iliuta prin octombrie ANUL TRECUT? "E doar o chestiune de zile si de sortare":))))))) Voi sunteti atat de talambi de nu va gasiti nici sireturile de la pantofi dar faceti pe marii detectivi :)))))))

      Prostieeeeeeee, de Manastur :-)))) . Capat Manastur ca sa fiu mai precist. Betzash neamu, agariciule.

      Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      Nu zi niciodată, niciodată, cind Îți este lumea mai dragă , vei fi turnat. Puneți retrovizoare pe urechile alea clăpăuge😃

      Mariusica taica, urechi clapauge ai tu si un pic cam nespalate din cate imi spune lumea :)))))))))))))Pana acu' ai prestat zilnic la un mare dom' profesor zeul urechilor clapauge, se pare ca inca ti-e dor. Imi place de tine sa stii. Ai fost pana acum sluga Cisnadiorului dar te-ai saturat. Incerci si tu sa fi sef odata in viata, da' ce sa vezi ba Mariusica de la Manastur, fibra intrinseca de sluga tot e in tine cate zile ai avea si nu reusesti decat sa starnesti rasete cu aerele tale de mare....

      Ai iluzii și faci confuzii, dar de 15 bani ce sa faci și tu .gîndac de bucătărie 😂😂aberezi sa ai de piine cu sos de limbă 😂

      ...te repeti.pe semne fara scriptul de postac trimis de necula cam iti da rateuri automatu'

    Asa de mult si-au pierdut clientii increderea in sistemul bancar incat in ultima luna soldul creditelor acordate a crescut cu 0,9%. Cred ca cei care si-au pierdut increderea au mers si au contractat noi credite. Piperea.... diletantul....

    1. Atat de multi tineri au incredere in tripleta comica Piperea/Zamfir/ Dan incat anul asta vreo 30.000 de familii tinere si-au luat case prin credite ipotecare sau Prima Casa. Si ar fi fost mai multi daca nu epuizau in timp record banii pentru PC.In 2017 numarul de credite noi o sa fie cel putin la fel de mare ca cel de anul asta:))))) Asta arata increderea oamenilor in cei 3 mancatori de moale.

      Prietene, esti pe langa total. Credite ipotecare nu s-au mai dat. Doar credite prin Prima Casa sau dat. Si acelea s-au dat pentru ca saracii oameni au avut dosarele bagate la banca de luni de zile si asteptau aprobare (am prieteni in aceasta situatie si cunosc bine mecanismul). Acste dosare au fost inregitrate inainte de adoptarea Darii in Plata. Tinerii se baga la Prima Casa caci este mai ieftin acum decat sa plateasca o chirie. Dar ei nu se gandesc ca o sa plateasca 30 de ani....o sa vedem ce se intample peste 10 ani. Faptul ca ignorati situatia actuala a relatiei dintre client si banca denota evident o lipsa de empatie si unitate. Doar atacuri la persoana stiti sa faceti. Ba Voivozeanu, ba Necula, altceva nu mai stiti. Macar ei au curajul sa iasa in fata, dar voi? Stati ascunsi dupa taste. Mi-ar fi si mie usor sa va injur in continuu, dar am lucruri mai importante de facut. Poate pt voi acesta este jobul. Sa stat, sa monitorizati si sa dezinformati pe forumuri. Intre voi si trolii lui Putin nu e nicio diferenta. Problema este ca nu aduceti plus valoare acestei societati si o sa fiti in viitori nulitati din punct de vedere social.

      Hai ca ti-ai luat bonusul [Fragment eliminat, conform regulamentului.] la adresa sefilor pe ziua de azi.

      Vezi, intra pe forumuri online, pe paginile bancilor, mai intreaba si tu in stanga si dreapta si ai sa vezi ca toate dosarele Prima Casa date in perioada august-noiembrie au avut CEL MULT 2 luni de stat la analiza. Sunt niste cu antecontracte, cu avansuri, nu le intelegeti voi postacii GCCC. Mai lasati scriptul facut de Necula si mai iesiti si voi in lume ca va faceti de ras:)))) 

      Dragule,

      Daca esti asa destept si informat cum de ai luat credit in CHF? E o mirare sincera, uite ca si colega Cristoforidis care a lucrat in banca, la RBS mai precis, a luat credit foarte mare in franci elvetieni. 

      Noi ca noi, dar voi nu ati stiut care e treaba cu aceasta valuta exotica blestemata pe care nici macar nu am vazut-o? Sau sunteti speculatorii aia de care vorbeste Csiolos si din cauza carora suferim noi, consumatorii corecti? 

      Daca lucrezi pentru banci, normal ca gandesti doar in termeni de BONUS, BANI, CASTIG....bla bla bla. Din partea mea, sper sa ai tot ce iti trebuie in viata, sa nu duci lipsa de nimic.

      Mi-ai confirmat ceea ce afirmam mai sus....altceva in afara de Necula si jigniri la persoana nu mai stii. Eu nu vorbeam de fondurile pentru Prima Casa care s-au dat in august-noiembrie...dupa cate ti-am spus, am prieteni care nu au pierdut nici garantia, nici locul de asteptat la coada fondurilor dupa mai mult de o jumatate de an de asteptare. Poate lucrezi la alta banca si la tine se asteapta doar 2 luni. 

      Stii care este diferenta intre noi doi? In afara de faptul ca eu am un nume: Alexandru si tu esti un nimeni anonim? Eu sunt liber prietene sa spun ceea ce simt si ceea ce gandesc. Tu esti legat prin contract de sefii tai sa scrii doar in favoarea bancilor. Lumea nu este doar alb si negru. Sunt si zone de gri. Dar in lumea ta ideala, bancile sunt atat de curate incat merita albite pana la fac gaura, iar ceilalti, daca au ceva de spus impotriva lor (fapte reale) sunt postaci. 

      Hai ca mai facut sa rad:))))))) 

      PS: Usor este sa dezbini, dar foarte greu sa construiesti. Vezi tu, esti foarte bun la dezbinat, dar de construit nu vei reusi niciodata sa construiesti nimic. Mentalitate tipic mioritica. 

      Daca lucrezi pentru banci, normal ca gandesti doar in termeni de BONUS, BANI, CASTIG....bla bla bla. Din partea mea, sper sa ai tot ce iti trebuie in viata, sa nu duci lipsa de nimic.

      Mi-ai confirmat ceea ce afirmam mai sus....altceva in afara de Necula si jigniri la persoana nu mai stii. Eu nu vorbeam de fondurile pentru Prima Casa care s-au dat in august-noiembrie...dupa cate ti-am spus, am prieteni care nu au pierdut nici garantia, nici locul de asteptat la coada fondurilor dupa mai mult de o jumatate de an de asteptare. Poate lucrezi la alta banca si la tine se asteapta doar 2 luni. 

      Stii care este diferenta intre noi doi? In afara de faptul ca eu am un nume: Alexandru si tu esti un nimeni anonim? Eu sunt liber prietene sa spun ceea ce simt si ceea ce gandesc. Tu esti legat prin contract de sefii tai sa scrii doar in favoarea bancilor. Lumea nu este doar alb si negru. Sunt si zone de gri. Dar in lumea ta ideala, bancile sunt atat de curate incat merita albite pana la fac gaura, iar ceilalti, daca au ceva de spus impotriva lor (fapte reale) sunt postaci. 

      Hai ca mai facut sa rad:))))))) 

      PS: Usor este sa dezbini, dar foarte greu sa construiesti. Vezi tu, esti foarte bun la dezbinat, dar de construit nu vei reusi niciodata sa construiesti nimic. Mentalitate tipic mioritica. 

      Raspunsul la intrebarea ta e simplu...nu au vrut sa imi dea in alta valuta. Da. Am luat credit in CHF. Si nu imi pare rau, caci am invatat ceva din aceasta experienta. Daca nu existau aceste credite, nu apareau aceste probleme la suprafata, legate de incapacitatea bancilor de a negocia cu clientii si de abuzul lor de putere economica. De ce am semnat? De piramida lui Maslow ai auzit? Cauta pe google. Asta nu justifica abuzurile bancilor.

      Tu, ca si consumator onest cum esti afectat? Tot o intrebare sincera. Cum? 

      Daca tu numesti specula o garsonira, chiar ai o problema. Nu neg ca au fost si speculatori, dar voi bancherii ar trebui sa stiti mai bine cui ati dat credite si cu ce scop.  

      Ti-am spus. Sunt fericit ca am invatat ceva din aceasta experienta. Grav era daca nu invatam nimic. Stai linistit, caci nimeni din familia mea nu o sa se mai lase prostit de banci de acum incolo. 

      Nu toti sunt postaci, dar tu cu siguranta esti. Cei care au asteptat cat zici tu au facut-o din cauza omorului pe fonduri din cauza dezbaterilor cu mizeria voastra de lege. Desi ma cam indoiesc de spusele tale. "Intamplator" tocmai tu ai prieteni care au asteptat 6 luni. Sanchi. Oricum, daca chiar ii ai asta arata ca nu dau doi bani pe alarmele trase de tine, de Piperea sau de [Fragment eliminat, conform regulamentului.] din Cisnadie:)))) Esti plin de credibilitate, deci.

      Spre deosebire de tine "care ai un nume" (purtat de inca vreo 5 milioane de romani) eu nu slugaresc pe plantatia unor speculanti imobiliari care cauta sa blocheze drumul tinerilor la cumpararea unei case pentru a se umple ei de profit. Si nici nu imi primesc salariul de la creduli pacaliti de sefii tai sa le vireze 2% impozit sau diverse "donatii", asa cum e cazul tau si al celorlalti postaci GCCC/AURSF/Parakletos. 

      Sunt mandru de numele meu si da, il poarta foarte multi romani si AR TREBUI sa fim toti mandri ca suntem romani. Daca te uiti la felul cum scriu, la stil, o sa observi ca nu am mai postat. E al 4lea post pe care il scriu, ca raspuns la stilul tau agresiv de a vorbi.

      Din ceea ce scrii mai sus, este un lucru pozitiv ca a aparut aceasta "mizerie" de lege pe care tu o numesti asa. Daca nu era aceasta lege, nu asteptau prietenii mei atat, probabil ca nu mai prindeau finantare. Sigur alti romani nu mai luam prin Prima Casa credit, caci sigur disparea in primavara, asa cum au anuntat sefii tai. Noroc cu "mizeria" asta de lege, ca ati avut cu ce sa santajati guvernul sa mai suplimenteze de 4 ori fondurile. 

      Sunt FAPTE pe care nu ai cum sa le negi. 

      Eu nu am incercat niciodata sa conving pe cineva sa nu ia prin Prima Casa. Am expus doar plusurile si minusurile. Fiecare decide, dar macar SA STIE LA CE SE BAGA. Asta este diferenta fata de ceilalti imprumutati din perioada creditelor CHF. NIMENI nu ne-a spus la ce ne bagam. Ma bucur pentru ei ca au o casa.  

      In alta oridine de idei, eu nu blochez drumul tinerilor in a obtine o casa. Tocmai, prin taxele platite de mine II SPRIJIN. DIN TAXELE MELE isi cumpara tinerii case, da? acea garantie din BANII MUNCITI DE MINE este constituita. Asa ca lasa aceasta propaganda. 

      Fata de tine, eu imi castig banii cu multa munca intr-un domeniu care nu are legatura cu bancile sau propaganda. Indiferent de domeniul in care lucrezi, INSELATORIA se sanctioneaza.  

      PS: Urasc speculatorii, indiferent de domeniul in care speculeaza, AUTO, BURSA, IMOBILIAR. Sa fie clar. Nu imi plac oamenii care castiga bani din specula. Consider ca fiecare trebuie sa creeze un produs concret care sa aduca plus valoare. Doar lenesii fac specula, cei care nu vor sa aibe imaginatie sau sa isi suflece manecile si sa LUCREZE. 

      Daca ar fi adevarat ca urasti specula (adica iti urasti colegii si sefii de grup infractional organizat, yeah right) n-ai mai postaci pe bursa ci pe ceva precum"Manecutze suflecate" sau "Munca corecta". Plusvaloare zici? Aha: decretel, in jur de 45 de ani, ai avut media 8 in trimestrul III in clasa a XI-a. Nu-i de mirare ca tu si coledzii va asteptati sa va ajute si sa va salveze statul. Vezi ca s-au mau schimbat vremurile si pentru binele tau ar trebui sa inveti si sa progresezi. Minerii si santieristii nu mai sunt respectati cum ti-ar placea tie si depaseste cumva epoca "noi muncim, noi nu gandim". Pace la toata lumea.

      Zau? Pai, daca urasti speculantii de ce nu ai curajul sa le faci morala lui Stanescu, Hadarean, Bejan, Voevozeanu sau altii de la voi din grup si arzi gazul dubios pe aici? Ah, am uitat. Regula de aur a postacului GCCC: nu ridicam ochii spre sponsori !

      Gandesti exact ca un comunist iesit din comunism si asa zis afacerist capitalist. Am spus gandesti asa, caci sunt sigur ca esti tanar. Cei de peste 45+ nu prea sunt la moda cu calculatoarle si cu retelele sociale. De aceea nu progreseaza administratia locala.

      Colegii mei de grup? Care din ei, caci sunt pe multe grupuri. Sefii mei de grup? Poate doar sotia mea cateodata. Faptul ca urasc specula si speculatorii, asta nu inseamna ca nu citesc non stop stiri din domeniul financiar, ca sa fiu la curent cu lumea in care traiesc. Si pot sa imi exprim opinia pe astfel de subiecte, atata timp cat gandesc LIBER.  

      In aceasi timp, pe langa faptul ca esti tanar ca mine, intre 25 si 35 de ani, mai esti si rasist. Ce ai prietene cu cei care lucreaza in industrii? Care chiar creaza lucruri? Acei oameni ti-au facut tie calculatorul/tableta/telefonul ca sa postezi aberatii, sa stai cu fundul toata ziua in scaun si sa postezi aberatii. PUNE MANA SI FA CEVA UTIL SOCIETATII, care aduce, da, PLUS VALOARE. Din dat din gura aiurea nu castigi nimic, nici noi, nici tu. 

      Stii bine la ce ma refer, ca pari scolit prin facultati.  

      Nu astept sa ma SALVEZE statul, prietene. Astept doar sa ma PROTEJEZE de abuzuri, pe mine si pe toti cetatenii. LOGICA TA SCARTAIE. TOCMAI. PE CEI CU PRIMA CASA II AJUTA STATUL. Si ma bucur ca ii pot ajuta. Cu cat o sa aibe mai multi apartamente, cu atat o sa scada chiriile mai mult:)

      De gandit, te sfatuiesc sa incepi tu sa gandesti cu mintea ta, nu a altora si sa incerci sa observi tot tabloul, lumea in care traim. Sa iti dai seama de realitati. Abia dupa aceea pot avea cu tine discutii serioase pe teme serioase. Pana atunci, spor la propaganda si la batjocorit.  

      Nu pot sa fac morala oamenilor pe care nu ii cunosc. Sa le fac morala pentru ce? Daca au facut specula, problema lor, riscul lor, rusinea lor, parerea mea despre speculanti nu mi-o schimb pentru nimeni. Tot o dai cu speculantii. Altceva mai vezi? Cei care au luat credite onest, nu pentru specula ce sa faca? Sa taca din gura? Nu e problema bancilor ca nu stiu si nu vor sa negocieze? Cand esti inselat,, ma astept sa fiu protejat de stat, de societate, inclusiv de tine, postacule. Daca nu invatam sa fim uniti, atunci o sa se duca naibii natia asta. Pacat de cei care au luptat in razboaie acum 100 ani pentru tara. Daca stiau, o lasau de atunci prada vulturilor. Macar nu isi mai varsau viata degeaba. Caci la fel i-ai fii laudat si atunci pe cei care practicau abuzul de putere si inselatoria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb