CE cere României să separe funcţiile de reglementare şi gestionare a drepturilor de proprietate în sectorul telecomunicaţiilor

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 30 octombrie 2009

Comisia Europeană a iniţiat joi procedura legală împotriva României pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autorităţile de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor şi furnizorii de servicii de telecomunicaţii.

Executivul UE a trimis joi României o scrisoare de punere în întârziere, aceasta fiind prima etapă a unei proceduri privind încălcarea dreptului comunitar. Aceasta este a doua procedură privind încălcarea dreptului comunitar iniţiată de Comisie împotriva României în legătură cu independenţa arbitrului telecom. Prima procedură privind încălcarea dreptului comunitar, aflată încă în curs, a fost iniţiată în ianuarie 2009 în legătură cu demiterea preşedintelui autorităţii de reglementare.

"Garantarea faptului că structurile guvernamentale responsabile cu reglementarea nu sunt implicate în acelaşi timp în deţinerea şi controlul companiilor de telecomunicaţii de stat reprezintă unul dintre principiile care asigură independenţa şi imparţialitatea autorităţilor naţionale de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor. De asemenea, această separare face ca reglementarea să fie în interesul consumatorilor şi al concurenţei efective, factorul determinant al poziţiei de lider a Europei în sectorul telecomunicaţiilor", a declarat comisarul european pentru telecomunicaţii, Viviane Reding.

"Acest principiu trebuie respectat în toate cazurile în care ministerele îndeplinesc sarcini de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor. Prin urmare, fac un apel la autorităţile române să se asigure că Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România îndeplineşte această cerinţă legală", a adăugat Reding.

Comisia a reiterat apelul adresat României de a se asigura că autorităţile de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor nu au interese de afaceri pe piaţa telecomunicaţiilor. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România exercită unele atribuţii care, conform normelor UE din sectorul telecomunicaţiilor, reprezintă competenţe specifice de reglementare. Acestea includ alocarea şi atribuirea benzilor de frecvenţă radio şi, mai ales, adoptarea tabelului naţional de alocare a benzilor de frecvenţă, precum şi elaborarea proiectelor actelor normative adoptate de Guvern privind gestionarea spectrului de frecvenţe radio.

În conformitate cu normele UE din sectorul telecomunicaţiilor, statele membre care păstrează drepturi de proprietate sau control asupra companiilor care furnizează aceste servicii trebuie să asigure separarea structurală efectivă a funcţiei de reglementare de activităţile legate de proprietate sau control.

Comisia a iniţiat alte câteva proceduri privind încălcarea dreptului comunitar referitoare la independenţa autorităţilor naţionale de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor, în cazul al trei state membre dintre acestea fiind încă în curs. Procedurile privind încălcarea dreptului comunitar iniţiate împotriva Lituaniei şi Letoniei se referă la separarea funcţiilor de reglementare şi gestionare a drepturilor de proprietate în sectorul telecomunicaţiilor, iar procedura iniţiată împotriva Slovaciei se referă la demiterea preşedintelui autorităţii de reglementare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb