CE: Contractele dintre Hidroelectrica şi băieţii deştepţi nu reprezintă ajutor de stat

Marius Constantin
Companii / 12 iunie 2015

CE: Contractele dintre Hidroelectrica şi băieţii deştepţi nu reprezintă ajutor de stat

În urma unei anchete, Comisia Europeană (CE) a ajuns la concluzia că anumite contracte de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica, întreprinderea de stat producătoare de energie electrică din România, cu anumiţi comercianţi din domeniul energiei şi clienţi din sectorul industrial (n.r. celebrii băieţi deştepţi din energie) nu au implicat un ajutor de stat, arată un comunicat transmis azi redacţiei.

După ce a comparat preţurile înscrise în contractele respective cu preţurile unor contracte cu amănuntul încheiate la nivel bilateral, comparabile pe piaţa energiei electrice nereglementate, Comisia Europeană a constatat că fie au fost încheiate contracte în condiţiile pieţei sau, în cazul în care tarifele au fost sub nivelul pieţei, că statul român nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că niciunul dintre contractele de vânzare care au făcut obiectul examinării nu a implicat un ajutor de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Astfel, analiza a arătat faptul că Hidroelectrica a practicat preţuri care au fost conforme pe deplin cu preţul de referinţă de pe piaţă aplicat clienţilor industriali ArcelorMittal şi Alro, precum şi comercianţilor de energie electrică Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec.

Preţurile aplicate companiilor Luxten-Lighting, Electrocarbon şi Elsid au fost mai scăzute decât preţul de referinţă al pieţei. Cu toate acestea, în anchetă nu s-a stabilit faptul că decizia de a se acorda condiţii favorabile acestor trei clienţi (care sunt actori privaţi a căror anvergură este relativ mică) poate fi atribuită autorităţilor române.

Hidroelectrica este principalul producător de energie electrică din România. Capitalul social al acesteia este deţinut de statul român (aproximativ 80% prin intermediul Ministerului Economiei şi Comerţului) şi de reclamant, Fondul Proprietatea (aproximativ 20%).

Contractele care au fost examinate de Comisia Europeană vizează 12 cumpărători privaţi, inclusiv opt comercianţi de energie electrică şi cei mai mari consumatori de energie electrică din România, şi anume ALRO, producătorul de aluminiu, precum şi întreprinderea siderurgică ArcelorMittal. Majoritatea contractelor examinate de Comisie datează din perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană din 2007. Doar unul dintre aceste contracte este încă în vigoare.

La 21 aprilie 2015, într-o decizie separată, Comisia a concluzionat că în contractele încheiate între Hidrolectrica şi Electrocentrale Deva, pe de o parte, şi de Hidroelectrica şi Termoelectrica, pe de altă parte, li se acorda acestor 2 companii un avantaj economic nejustificat, încălcându-se astfel normele UE privind ajutorul de stat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Normal ca nu e ajutor de stat. E jaf! In alta ordine de idei, eu an senzatia ca ue se aseamana in anumite aspecte cu urss. Aceasta bazaconue nu face altceva decat sa divedeasca acest pdv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb