Ce impact are intrarea "Prefab" la BVB?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 7 iulie 2010

Ne-am obişnuit ca mai degrabă să avem ieşiri decât intrări pe bursă, aşa că intrarea "Prefab" Bucureşti (sau mai exact Călăraşi), este un eveniment şi a fost subliniat ca atare de către acţionarul principal, domnul Miluţ.

În afară de noutatea în sine, care va fi impactul acestei intrări în piaţa de capital? Întrebarea este legitimă. În primul rând nu avem de-a face cu o societate nouă cotată la bursă, ci este vorba despre un transfer de pe piaţa Rasdaq pe BVB. Deci nu este chiar o noutate. În ultimul an pe această societate cu un capital social de 24.266.709,5 lei şi 48.533.419 acţiuni au fost efectuate 3.139 tranzacţii cu 1.909.904 acţiuni, valoarea totală a tranzacţiilor fiind de 4.425.262 lei, adică circa 60 tranzacţii săptămânal, sau 12 tranzacţii medie zilnică. Nici schimbarea de pe Rasdaq pe BVB nu a adus modificări importante, ultima zi de tranzacţionare (vineri 2 iulie) înregistrând 9 tranzacţii cu 3.500 acţiuni, cu o creştere a preţului de închidere de peste 7%. Având în vedere evoluţia preţului, este de remarcat că acesta a fost la închidere de 2,25 lei, după ce atinsese chiar 2,31 lei în cursul zilei.

Aceste date mă determină să încadrez această acţiune în rândul acţiunilor exotice. Motivul este lichiditatea foarte slabă din cauza concentrării excesive a capitalului. Acţionarul principal deţine peste 80% din acţiuni, urmat de SIF Muntenia cu aproape 14 %. Din start "free-float"-ul este numai puţin peste 5% şi asta spune totul. Să nu creadă cumva cineva că am o părere proastă despre societatea în sine. Ba dimpotrivă. Am cunoscut Prefabricate Călăraşi aproape de la înfiinţare şi am fost un utilizator de bază al producţiei sale, în special panouri prefabricate pentru locuinţe şi tuburi Premo, pentru alimentări cu apă şi canalizare şi BCA. Dintre cele trei picioare ale industriei călărăşene, prefabricatele, confecţiile şi hârtia, prefabricatele au rezistat cel mai bine, deşi locuinţe din prefabricate nu cred că se mai fac multe în România. Dacă nu a eşuat precum altele, cred că un aport important îl are domnul Miluţ, care are o educaţie şi mentalitate capitalistă occidentală. L-am auzit că ar avea planuri mari privind chiar extinderea în exterior. Ca să reprezinte însă cu adevărat ceva pe bursă este nevoie de mai mult. În primul rând, cred că este nevoie de o extindere a capitalului care să aibă ca efect diversificarea acţionariatului, respectiv o ofertă publică primară adresată terţilor, nu numai actualului acţionariat. Ar creşte astfel "free-float"-ul şi implicit ar apărea posibilitatea creşterii lichidităţii. SIF Muntenia nu este un posibil jucător pe bursă al acţiunilor PREH. Cred că principala sa preocupare este un posibil exit avantajos, care însă nu se întrevede. Dacă a mutat societatea de pe Rasdaq pe BVB, nu cred că acţionarul majoritar are intenţii de preluare întegrală, iar alţi acţionari interesaţi să preia 14 % nu prea se văd. O eventuală majorare care să atragă unul sau mai mulţi investitori mari, interesaţi în domeniu ar fi singura soluţie. Alt element ajutător ar fi creşterea capacităţii societăţii de a satisface investitorii prin dividende consistente. Altfel, investitorii se direcţionează spre alte oportunităţi, înspre SIF-uri, înspre bănci sau spre marile companii naţionate, cum ar fi Petrom, Transgaz, Transelectrica şi când o vrea Dumnezeu Fondul Proprietatea, care dacă mai întârzie mult nu cred că-l mai apuc. Acestea sunt motivele pentru care consider PREH o acţiune exotică şi oarecum riscantă.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb