Ce speranţe de dividende au acţionarii SIF5?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 aprilie 2009

La cererea unui grup de acţionari, care reprezintă procentul minim cerut de art. 117 din Legea 31/1990, pe ordinea de zi a adunării generale din 24/25 aprilie s-a înscris un nou punct, care cere repartizarea din profit a unui dividend brut de 0,06 lei pe acţiune. Acesta ar fi, dacă va fi aprobat, cel mai mare dividend pe care societăţile de investiţii financiare l-ar da pentru anul financiar 2008.

Deşi eu sunt unul dintre cei mai acerbi susţinători al ideii de a se da dividende, mă simt dator să lămuresc puţin lucrurile.

Pe ordinea de zi iniţială, la punctul 2, este propusă repartizarea integrală a profitului net în fonduri proprii ale societăţii. Justificarea cu care defilea­ză consiliul de administraţie este aceea că normele internaţionale de contabilitate prevăd că, dacă activele nete ale unei societăţi comerciale de la 31 decembrie sunt mai mici decât cele înregistrate la 1 ianuarie ale acelui an financiar, atunci societatea înregistrează pierderi.

Acele norme de contabilitate nu sunt însă obligatorii în România şi MF şi CNVM s-au pronunţat deja în acest sens. Să revenim, însă, la obiect. După cum se ştie, votul acţionarilor se exercită direct, prin reprezentare de către un alt acţionar prin procură specială, prin procură notarială dacă reprezentanhtul nu este acţionar, prin mandat de delegat pentru persoanele fizice sau prin corespondenţă.

Dacă este să fim corecţi, cel mai mare număr de voturi este, de regulă, colectat prin corespondenţă. Consiliul de administraţie mai contează pe un număr important de voturi de la societăţile comerciale la care SIF-urile sunt acţionari şi care, de regulă, votează cum li se cere sau sugerează (depinde de procentul pe care SIF îl deţine) şi mai conta pe voturile concertate ale unor acţionari, gen Cătălin Chelu.

Voturile acestora sunt deja puse la index şi anihilate prin decizia CNVM, care limitează votul la 1%, deşi, în cazul aprobării bilanţului şi repartizării profitului, această restricţie nu ar trebui să funcţioneze. În schimb, nu se limitează nicicum votul acţionarilor persoane juridice care figurează în portofoliul SIF. Eu, personal, i-am îndemnat pe toţi acţionarii SIF5 să voteze contra la punctul doi din ordinea de zi, dar nu am mari speranţe că această cerere va avea efect.

Ca urmare, tot ce s-a propus se va vota la grămadă. L-am întrebat la telefon pe domnul Tudor Ciurezu ce se va întâmpla dacă totuşi punctul doi va fi respins. Mi-a spus că, în acel caz, se va convoca o nouă AGA cu scopul de a se aproba repartizarea dividendelor. Între timp, ordinea de zi a fost completată cu propunerea de a se repartiza un dividend brut de 0,06 lei. Trebuie să se ştie că mai întâi se va vota ordinea de zi iniţială, adică punctul doi, aşa cum a fost formulat în convocator. Propunerea grupului de acţionari se va mai discuta numai în cazul când punctul doi iniţial ar cădea la vot. Dacă din buleinele de vot va rezulta că propunerea CA ar fi aprobată, atunci propunerea de repartizare a dividendului nu se mai discută. Chiar şi în cazul în care se va respinge punctul 2, iniţial, este o problemă aprobarea propunerii acţionarilor. S-ar putea ca mandatele delegaţilor să nu aibă prevăzut un vot special pentru această propunere şi, astfel, să fie luat în calcul votul de la punctul 2. În plus, va conta enorm cum au primit ordin sau sugestii acţionarii cu participare SIF5 în acţionariat. De asemenea, va conta şi votul electronic, care, odată exercitat, nu poate fi nici schimbat nici completat. Şi de ce să nu fim realişti, contează foarte mult, dacă nu chiar decisiv, voturile făcute abuziv prin aşa zise mandate ale acţionarilor care habar nu au despre acest vot. Căci, din nefericire, se mai practică astfel de voturi. Nu spun că de această dată se vor face, dar pentru un scop important, nimic nu trebuie neglijat. Personal, în afara unei satisfacţii de orgoliu, pentru campania desfăşurată în favoarea acordării de dividende, nu am nimic de câştigat, căci aşa cum am mai declarat, am vândut toate acţiunile SIF5 în semn de protest şi am cumpărat în loc acţiuni SIF3. În aprecierea şanselor de a primi dividende, acţionarii ar trebui să fie totuşi rezervaţi.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. un articol de rahat

    1. sunt de aceeasi parere cu mihai. un articol de rahat turcesc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb