Complexul Energetic Turceni, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, a inaugurat vineri o instalaţie de desulfurare la blocul 5, care a presupus o investiţie de 220 milioane de euro. Contractorul general al lucrărilor a fost Aus-trian Energy and Environment, potrivit datelor Complexului Energetic Turceni, citate de Mediafax. Instalaţia de desulfurare a fost construită pentru ca producătorul de energie să poată respecta angajamentele de reducere a poluării asumate în faţa Comisiei Europene.
Investiţia, începută în 2004, a fost asigurată de Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională, cu care producătorul de energie deţinut de stat a semnat un acord de împrumut în martie 2005.
De asemenea, producătorul francez de ciment Lafarge a început lucrările de construcţie a unei fabrici gips carton pe amplasamentul Complexului Energetic Turceni.
Complexul Energetic Turceni, controlat de Ministerul Economiei, a semnat acordul cu Lafarge privind construcţia fabricii în 2008. Valoarea investiţiei era estimată în 2008 la circa 100 milioane euro. Prin contract, Lafarge va prelua toată cenuşa rezultată de la termocentrală şi o va folosi la fabrica de gips-carton.
• Gheorghe Udrişte: "Este anacronic ca statul să vândă energia produsă către alte firme de stat, prin intermediari"
Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat vineri că este anacronic ca un producător de energie de stat să vândă electricitatea produsă altei companii de stat, prin intermediari, la preţuri triple. "Este anacronic ca eu, ca stat, să produc energie şi apoi să o vând tot către stat, dar la un preţ triplu", a afirmat Udrişte prezent la un eveniment organizat de Complexul Energetic Turceni, companie unde este administrator.
Metrorex va organiza în noiembrie o licitaţie pentru achiziţia de electricitate, după ce a prelungit de două ori acordul cu actualul furnizor, firma Pet Prod, din cauza lipsei de oferte. "În noiembrie, când expiră contractul cu Pet Prod, vom organiza o nouă licitaţie pentru găsirea unui furnizor de electricitate", a spus Udrişte, adăugând că ponderea cheltuielor cu electricitate reprezintă 10%-15% din costurile totale ale companiei.
Metrorex a anulat în luna iulie o licitaţie pentru cumpărarea de energie electrică, din lipsă de ofertanţi, contractul fiind estimat la 52 milioane lei, fără TVA.
Potrivit lui Udrişte, Complexul Energetic Turceni produce energia la un preţ de până la 200 lei pe MWh, în timp ce Metrorex cumpără electricitatea la un preţ de peste 300 lei pe MWh, care include însă toate tarifele.
Metrorex este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din Bucureşti, cu un consum de 180.000 MWh.