CEA MAI MARE INVESTIŢIE PRIVATĂ ÎN COGENERARE, LA BRAŞOV Bepco a investit 34 de milioane de euro în patru centrale de producţie

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 martie 2015

Bepco a investit 34 de milioane de euro în patru centrale de producţie

Compania braşoveană Bepco, controlată de Simina Costan şi Mihai David, fostul director al Hidroelectrica, a investit 34 de milioane de euro în patru centrale de producţie a agentului termic în cogenerare, acestea fiind dotate cu 11 -motoare pe gaz, pentru sistemul centralizat de încălzire al oraşului Braşov. Soluţia a fost implementată împreună cu compania GE Distributed Power, parte a grupului american GE, cea care a furnizat motoarele amintite, care pot genera 38 MW termici şi 42 MW electrici, având o eficienţă de peste 84%.

Investiţia a fost finanţată de BCR, printr-un credit pe cinci ani, şi din surse proprii ale firmei, a declarat Simina Costan, directorul general al Bepco. Investiţia companiei braşovene este cea mai mare din domeniul cogenerării în sistem privat.

Doamna Simina Costan a declarat: "Energia pe care o producem ajunge la circa 20% din consumatorii braşoveni, respectiv 12.000, deci potenţialul este imens, daca se va stabili o strategie de rebranşare a consumatorilor. În cinci ani ar trebui să ajungem la 19.000 de consumatori. Actuala capacitate de producţie este suficientă pentru 30.000 de consumatori". În opinia doamnei Costan, la valoarea estimată să fie atinsă peste cinci ani, bugetul local nu ar mai fi afectat de asigurarea subvenţiilor la încălzire. Domnia sa a adăugat că Bepco a avut "negocieri foarte dure" cu furnizorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy România.

"Proiectele noastre de cogenerare au rezolvat una dintre principalele probleme legate de eficienţa energetică a sistemului de încălzire urbană din oraşul Braşov", afirmă Simina Costan, detaliind: "Având în vedere problemele financiare cu care s-a confruntat fosta companie responsabilă pentru producţia şi alimentarea cu căldură a oraşului Braşov, am avut ocazia de a implementa soluţia GE pe bază de motoare cu gaz, care oferă o eficienţă sporită sistemelor clienţilor noştri şi contribuie la realizarea obiectivelor României în domeniul eficienţei energetice".

Economii de energie de 40%

Cristian Colţeanu, directorul general al GE pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, a afirmat că sunt şi alte oraşe interesate de acest model de business.

GE a mai livrat echipamente pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire firmei STC, în Oradea, firmei Vest-Energo, pentru o centrală în cogenerare de 20 MW din Bucureşti, şi grupului Coca-Cola Hellenic Bottling Company, pentru o centrală în Ploieşti.

Prin instalarea tehnologiei de cogenerare GE în locul facilităţilor separate pentru producerea de energie electrică şi termică, operatorii realizează economii directe de energie de aproximativ 40%, datorită reducerii consumului de combustibili fosili. Sistemul integrat de combustie cu control al emisiilor, produs de GE, ajută la respectarea cerinţelor globale stringente şi generează o amprentă redusă de carbon. De exemplu, o centrală de cogenerare cu capacitate de 1 MW, dotată cu un motor cu -pistoane GE, poate elimina anual echivalentul emisiilor de CO2 generate de 800 de autovehicule europene. În plus, având în vedere amplasarea sistemelor de cogenerare mult mai aproape de utilizatorul final, pierderile în timpul transportului se reduc sau sunt eliminate în totalitate.

Firma Bepco a fost înfiinţată în anul 2010 şi este principalul producător de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Braşov, aceasta furnizând energia termică societăţii Tetkron, distribuitorul controlat de municipalitate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. si Tetkron. bineinteles plecam de la premisa ca a fost acordat in conditii transparente, nediscriminatorii... :))

    in plus, super tare ca fostul director "penal" de la hidro obtine credit de la bcr sa-si faca propria centrala electrica.  

    1. ca altfel muream toti prostiti

      Nu se uita nimeni ; e o sefa la economic acolo superba, mai sexy decat Ramona Manescu sau Alina Gorghiu si nimeni nu deschide nimic ; doar sampania, in alta parte, un baiat "destept" :)

    Bai, or fi furat, da’macar au facut ceva.Scria prin ziare ca au devalizat Cet-ul.Pai astia au aparut cand Cet-ul era deja mort… Si nu a murit oricum… a murit satul, ca aproape in fiecare an papa vreo 10 mil euro de la stat. Acum am vazut treaba cu DNA-ul si asa o fi,da' se pare ca nici noi nu o sa mai avem apa calda. Noi ce vina avem? Oamenii cinstiti nu trebuie sa sufere din cauza unor jocuri politice. Mie imi miroase a rafuiala politica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb