Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) aşteaptă şi acum să vadă ce va decide Guvernul şi AVAS în legătură cu modalitatea de funcţionare a companiei energetice naţionale (CEN). Nicolae Opriş, preşedintele ANRE, ne-a declarat: "Autoritatea a fost acuzată că nu a luat o poziţie în acest caz.
Dar trebuie lămurit un lucru: Executivul trebuie să decidă modalitatea de funcţionare pe piaţa liberă de energie a viitoarei companii. Şi, abia atunci, putem să ne pronunţăm. În consultările derulate de AVAS, au fost analizate mai multe variante.
Pe noi, ca reglementator, nu ne interesează cum îşi organizează statul producţia, furnizarea şi distribuţia de energie, ci numai modul lor de funcţionare, astfel încât să nu aibă de suferit consumatorii şi libera concurenţă".
Domnia sa ne-a spus că, dacă se adoptă varianta ca societăţile componente ale CEN - Hidroelectrica, Rovinari, Turceni şi filialele de distribuţie şi furnizare ale Electrica SA - să-şi păstreze independenţa juridică, atunci nu se schimbă comportamentul lor în piaţa liberă de energie. Dacă cei trei producători vor deveni o singură entitate sub Electrica, atunci ei ocupă o poziţie dominantă pe piaţă (circa 50% din totalul producţiei) şi ANRE trebuie să deruleze programe de monitorizare atente pentru ca CEN să nu abuzeze de această poziţie.
AVAS a anunţat doar printr-un comunicat de presă că energia disponibilă acelor trei producători din CEN va fi tranzacţionată transparent, pe pieţele centralizate administrate de OPCOM. Dar intenţia AVAS nu a fost legiferată nici până acum, deşi a trecut o lună de la aprobarea în Guvern a Ordonanţei de Urgenţă.
1. D-na(d-ra) Vereha nu cred c-ati reflectat indeajun
(mesaj trimis de Stefan A. Iordache în data de 10.11.2008, 10:43)
s la ceea ce ati scris.
In primul rand ca aceasta OUG e o diversiune atata timp cat ea nu-si produce deja efectele asa cum ar trebui de fapt sa se intample cu orice OUG(vezi OUG de amanare a majorarii salariale in invatamant).
Iar in aceste conditii orice norme metodologice de aplicare ale acestei OUG intarzie sa apara.
In al doi-lea rand as fi foarte curios sa aflu cum ar trebui sa arate si daca exista si in alte tari UE vreun act normativ in care sa se precizeze cui si in ce cantitate trebuie sa vanda un producator aflat in proprietatea statului, energia.
De pilda unui producator privat de energie i se poate impune cui si la ce pret sa-si vanda energia?
Unui producator de stat in schimb trebuie sa i se impuna sa-si vanda marfa respectand legile in vigoare astfel incat sa se asigure ca obtine cel mai bun pret si poate chiar, asta in functie de politica statului respectiv, sa furnizeze o anumita cota la un pret preferential catre populatie.