Ceaţă la compania energetică naţională

ALINA TOM VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 noiembrie 2008

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) aşteaptă şi acum să vadă ce va decide Guvernul şi AVAS în legătură cu modalitatea de funcţionare a companiei energetice naţionale (CEN). Nicolae Opriş, preşedintele ANRE, ne-a declarat: "Autoritatea a fost acuzată că nu a luat o poziţie în acest caz.

Dar trebuie lămurit un lucru: Executivul trebuie să decidă modalitatea de funcţionare pe piaţa liberă de energie a viitoarei companii. Şi, abia atunci, putem să ne pronunţăm. În consultările derulate de AVAS, au fost analizate mai multe variante.

Pe noi, ca reglementator, nu ne interesează cum îşi organizează statul producţia, furnizarea şi distribuţia de energie, ci numai modul lor de funcţionare, astfel încât să nu aibă de suferit consumatorii şi libera concurenţă".

Domnia sa ne-a spus că, dacă se adoptă varianta ca societăţile componente ale CEN - Hidroelectrica, Rovinari, Turceni şi filialele de distribuţie şi furnizare ale Electrica SA - să-şi păstreze independenţa juridică, atunci nu se schimbă comportamentul lor în piaţa liberă de energie. Dacă cei trei producători vor deveni o singură entitate sub Electrica, atunci ei ocupă o poziţie dominantă pe piaţă (circa 50% din totalul producţiei) şi ANRE trebuie să deruleze programe de monitorizare atente pentru ca CEN să nu abuzeze de această poziţie.

AVAS a anunţat doar printr-un comunicat de presă că energia disponibilă acelor trei producători din CEN va fi tranzacţionată transparent, pe pieţele centralizate administrate de OPCOM. Dar intenţia AVAS nu a fost legiferată nici până acum, deşi a trecut o lună de la aprobarea în Guvern a Ordonanţei de Urgenţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. s la ceea ce ati scris.

    In primul rand ca aceasta OUG e o diversiune atata timp cat ea nu-si produce deja efectele asa cum ar trebui de fapt sa se intample cu orice OUG(vezi OUG de amanare a majorarii salariale in invatamant). 

    Iar in aceste conditii orice norme metodologice de aplicare ale acestei OUG intarzie sa apara. 

    In al doi-lea rand as fi foarte curios sa aflu cum ar trebui sa arate si daca exista si in alte tari UE vreun act normativ in care sa se precizeze cui si in ce cantitate trebuie sa vanda un producator aflat in proprietatea statului, energia. 

    De pilda unui producator privat de energie i se poate impune cui si la ce pret sa-si vanda energia? 

    Unui producator de stat in schimb trebuie sa i se impuna sa-si vanda marfa respectand legile in vigoare astfel incat sa se asigure ca obtine cel mai bun pret si poate chiar, asta in functie de politica statului respectiv, sa furnizeze o anumita cota la un pret preferential catre populatie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb