CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 IUNIE - 1 IULIE Plus de 17,62% pentru Retrasib, după anunţul unei posibile preluări

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 iulie 2014

Plus de 17,62% pentru Retrasib, după anunţul unei posibile preluări

Acţiunile Retrasib (RTRA) au înregistrat o creştere de 17,62%, raportat la euro, în perioada 1 iunie - 1 iulie, ocupând poziţia a treia în topul randamentelor.

Recent, producătorul de motoare, generatoare şi transformatoare electrice a anunţat că ar putea fi cumpărat de către compania germană SGB-Smit Internaţional, printr-o ofertă publică de preluare voluntară. Potrivit unui comunicat, "Institut Proiect", "Hold Invest", Anca Dana Buzoianu şi Călin Buzoianu, acţionari ai RTRA, se angajează să vândă 55,36% din acţiunile companiei către firma în cauză, la un preţ de cel puţin 0,0768 euro pe acţiune, în cazul în care aceasta decide să lanseze oferta publică de preluare.

Societatea a încheiat anul trecut cu un profit net de 2,08 milioane lei, după ce în 2012 a înregistrat pierderi de 3,16 milioane lei.

Cel mai bun randament l-au avut, însă, titlurile "Impact" (IMP), care au urcat cu 32,39%, în perioada analizată, compania fiind în proces de majorare a capitalului social. "Impact" intenţionează să atragă 80 milioane lei pentru investiţii.

Compania are şi acordul acţionarilor pentru lansarea unei emisiuni de obligaţiuni cu maturitate de cinci ani în valoare de 100 milioane lei. Dezvoltatorul imobiliar a înregistrat în 2013 pierderi pentru al patrulea an consecutiv. Pierderile au scăzut cu 43%, la 42,4 milioane lei, de la 74,9 milioane lei în precedentul exerciţiu financiar.

Acţiunile "Transelectrica" (TEL) s-au apreciat cu 25,50%, între 1 iunie şi 1 iulie, emitentul fiind pe locul al treilea în topul plasamentelor.

Transportatorul de electricitate a acordat unei filiale, Teletrans, un contract de 91,8 milioane lei pentru lucrări de mentenanţă a sistemelor de comunicaţii, care se va derula între 2014 şi 2017.

Contractul a fost încheiat marţi, potrivit unui comunicat al Transelectrica transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti.

Brokerii au pus evoluţia acţiunilor TEL pe seama rezultatelor bune, dar şi a existenţei unui interes din partea investitorilor străini, în condiţiile în care evoluţia titlurilor a depăşit aşteptările unora dintre analişti.

La 31 martie, "Transelectrica" avea un profit de 136,5 milioane, în creştere cu 48% faţă de primul trimestru al anului precedent, când profitul era de 91,75 milioane lei.

În medie, acţiunile listate au adus creşteri investitorilor, indicii bursieri înregistrând câştiguri, raportat la moneda euro.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, s-a apreciat cu 4,79%, în timp ce BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 4,76%, la fel ca şi indicele extins BET-XT.

În cadrul indicelui BET-FI, acţiunile SIF Moldova s-au apreciat cel mai mult, cu 9,49%.

Un fond de acţiuni intră în top, alături de fondurile care urmăresc indicii

Fondurile de investiţii care urmăresc evoluţiile indicilor bursieri au ţinut topul randamentelor, în ultima perioadă.

Între 1 iunie şi 1 iulie, în clasament a intrat un fond de acţiuni, respectiv BT Maxim, ale cărui unităţi au crescut cu 4,16%. Aceasta a fost a doua creştere, în perioada analizată, după "Certinvest BET-FI Index" (+4,81%).

Locul al treilea a aparţinut ETF BET Tradeville, cu un plus de 3,99%.

BT Maxim este un fond deschis, investind până la 90% din activele fondului în acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti şi Rasdaq. Structura plasamentelor se stabileşte de către administratorul Fondului în funcţie de evoluţia pieţei. BT Maxim poate realiza plasamente în instrumente financiare cu venit fix în proporţie de minim 10%, potrivit site-ului administratorului.

Romanian International Bank a oferit cel mai bun randament al depozitelor în lei, de +0,63%, iar Marfin Bank, cel mai bun randament pentru depozitele în euro, de + 0,21%.

Aurul a crescut, în perioada analizată, cu 5,15% faţă de euro, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,32% faţă de euro.

Banca Naţională a României a pus la dispoziţia băncilor crica 500 milioane euro prin tăierea cu două puncte procentuale a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit, de la 18% la 16%, în şedinţa de marţi.

De la începutul anului, au fost eliberate în piaţă lichidităţi de 900 milioane euro.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an şi să reducă ratele RMO pentru pasivele în valută, de la 18% la 16%, iar pentru cele în lei au rămas la 12%.

Banca centrală a redus la începutul lunii ianuarie ratele RMO la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%, eliberând astfel lichidităţi în piaţă de 4 miliarde lei şi 500 milioane euro pentru stimularea creditării şi sprijinirea băncilor să -şi reducă datoriile pe care le au la finanţatorii externi.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Intenția IMPact-ului de a atrage investiții de 80 milioane lei există dar de aici până la înfăptuire e cale totuși lungă! În urma scandalului izbucnit în presa germană îmi este greu să cred că HSBC va mai risca! Bănuiesc că două căsuțe poștale create împreună cu IACIU au fost suficiente! Deci până la urmă cine va fi investitorul? Tot IACIU? Că pe alții în acest moment nu-i văd! Iar creșterea cotației IMPact s-a petrecut doar în cazul tranzacțiile efectuate de IACIU! În tranzacțiile mici ca volulm prețul unei acțiuni IMP nu a fost doar pe creștere ci și pe scădere.

    Aștept acum reacțiile postacilor IMPactiști! Sigur vor veni rapid!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb